În plină criză, „prinţul bugetarilor” cere şi primeşte prime de mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Cotruţ, reprezentantul României la OACI
Cătălin Cotruţ, reprezentantul României la OACI

Într-o perioadă în care salariile bugetarilor scad semnificativ, când sporurile şi primele plătite din bugetul de stat sunt eliminate de Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă, reprezentantul României la Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI), Cătălin Cotruţ, cere şi primeşte pentru subalternii săi preferaţi prime de peste 6.400 de euro. Din bani publici.

În calitate de reprezentant la OACI din Montreal, Canada, Cătălin Cotruţ dispune anual de un fond total de 257.000 de euro - bani care sunt plătiţi din bugetele de salarizare ale regiilor autonome Administraţia Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) şi Autoritatea Aeronautică Civilă (AACR), precum şi din cel al Aeroportului „Henri Coandă“.

Pe lângă salariul de 4.615 euro, Cotruţ primeşte lunar indemnizaţii pentru soţie şi copii însumând aproape 2.000 de euro, 2.300 de euro pentru chirie (de trei ori mai mult decât media chiriei în centrul Montrealului), 2.800 de euro pentru convorbirile telefonice, 12.200 de euro pentru birotică şi tot aşa până la 257.000 de euro anual. Sumă pe care Cătălin Cotruţ o cheltuie de fiecare dată. Iar dacă într-un an e mai nesăbuit, nicio problemă, poate cere şi i se aprobă, portivit legii, bani suplimentari.

Bonus de 1.500 de euro pentru secretară

La 5 octombrie 2010, Cătălin Cotruţ a formulat o cerere către Ministerul Transporturilor în care cere prime echivalente cu un salariu lunar pentru consilier, consilierul juridic şi secretară, toţi în subordinea sa. Potrivit HG 1605/2008, care stabileşte cheltuielile anuale pentru menţinerea reprezentantului României la OACI, consilierul lui Cotruţ are un salariu lunar de 3.500 de dolari canadieni, egal cu cel al consilierului jurudic, iar secretara primeşte o leafă de 2.000 de dolari canadieni.
Cererea este aprobată de minister şi astfel din bugetul de stat pleacă 9.000 de dolari canadieni, adică peste 6.400 de euro sau 27.414 lei, cu destinaţia Montreal. 

Motivul invocat de Cotruţ este “un an plin de realizări”, printre care “vizita preşedintelui OACI la Bucureşti”, “participarea cu succes la o serie de comitete OACI şi conferinţe internaţionale” sau “organizarea în ţara noastră a primei conferinţe CERG/OACI”.
Iar ca argument legal pentru acordarea primelor, în cerere este menţionat articolul 2, aliniatul 1 din HG 1605/2008. Care sună aşa: „Se aprobă cheltuielile generate de menţinerea reprezentantului permanent al României în Consiliul OACI, la sediul OACI din Montreal (Canada), pentru perioada 2008-2010, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, potrivit reglementărilor în vigoare”. În anexa respectivă sunt trecute salariile celor trei subalterni ai lui Cotruţ şi atât.
Cererea reprezentantului României la OACI vine într-o perioadă în care Guvernul taie lefurile peste tot în sistemul bugetar, iar sporurile şi primele sunt eliminate.

Carieră de şef

Cătălin Cotruţ este de formaţie ofiţer de aviaţie. În 1989, după absolvirea Academiei, a fost repartizat la Baza Aeriană de Elicoptere Boteni, unde a stat până la jumătatea anilor ’90.

Până să fie numit reprezentantul României la Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI), Cotruţ a fost director la Autoritatea Aeronautică Civilă (AACR), funcţie din care a fost suspendat până la încheierea mandatului diplomatic de la Montreal.

Ce este OACI

Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) este organismul specializat al Naţiunilor Unite în domeniul aviaţiei civile şi numără 190 de state membre. România a aderat la OACI din anul 1964. Acest organism emite şi urmăreşte aplicarea reglementărilor internaţionale în domeniul securităţii zborurilor civile.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite