Iaşi: În comă din cauza datoriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elisabeta Trămbaciu a încercat să-şi pună capăt zilelor, după ce a realizat că nu mai poate restitui împrumuturile de la bancă şi de la vecini. Restanţele adunate la bănci au adus-o pe Elisabeta Trămbaciu în pragul disperării. Ea a înghiţit 100 de pastile şi a ajuns la spital în comă.

Părinţii care plâng, de Grigore Cartianu

Citiţi şi:


Elisabeta Trămbaciu (58 de ani) din satul ieşean Vânători se frământa de o săptămână, încercând să găsească o soluţie la impasul în care ajunsese familia ei.

Soţul ei, Dumitru Trămbaciu (61 de ani), spune că femeia i-a mărturisit că s-a săturat de viaţă. Cei doi se împrumutaseră în nume personal cu peste 30.000 de lei din bănci şi de la vecini, bani pe care îi investiseră în afacerea familiei, de care se ocupa ginerele lor, Gabriel Acostăchioaei.

Firma acestuia, Herren Prod, producea îmbrăcăminte pe care o comercializa la un moment dat în magazinul propriu, deschis în mallul ieşean.

În ciuda sacrificiilor făcute de soţii Trămbaciu, afacerea s-a dus de râpă, iar magazinul s-a închis în urmă cu un an şi jumătate. Datoriile au rămas şi au început să se acumuleze.

Soţii Trămbaciu nu-şi mai plătiseră ratele de şase luni. Cea mai afectată era Elisabeta, care era şi cardiacă. „Spunea că nu  va ajunge la puşcărie din cauza datoriilor la bancă şi că nu-i mai trebuie nici copii, nici bani”, şi-a amintit soţul femeii.

Femeia a cerut să fie lăsată să moară

Duminică, Elisabeta Trămbaciu a înghiţit peste 100 de barbiturice şi pastile pentru inimă pe care le-a găsit prin casă. Soţul său a văzut că se simţea rău şi a anunţat Ambulanţa care a adus-o la spital.

„Una dintre asistentele medicale mi-a spus că, înainte să intre în comă, soţia i-a zis că trebuia să o lase să moară. După ce am văzut-o în starea aceasta, îmi vine să mă duc în faţa trenului”, a oftat Dumitru Trămbaciu.

„Pacienta a ajuns în comă toxică exogenă. Prognosticul este extrem de rezervat“, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului „Sf. Ioan“. Femeia a fost transferată apoi la Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă.

Trăiesc dintr-o pensie de 600 de lei

Soţul a avut nevoie, la rândul său, de îngrijirea medicilor fiind în stare de şoc. El a povestit drama în care se zbat membrii familiei sale. „Creditul de la bancă era făcut de vreo trei ani de zile tot pentru firma de care se ocupa fiica şi ginerele. Soţia mea a lucrat o vreme ca CTC-istă la firmă şi câştiga foarte bine”, a spus Trămbaciu.

După ce firma s-a închis, familiei i-a fost din ce în ce mai greu să-şi plătească datoriile, ei trăind doar din pensia pe caz de boală a bărbatului, în valoare de 600 de lei. „A încercat şi soţia să depună dosarul pentru pensie, dar nu se încadra”, a precizat bărbatul. În ultimele şase luni n-au mai achitat nicio rată, şi au început să primească telefoane de la o firmă care încerca să recupereze datoriile către bănci.

Trămbaciu spune că una dintre aceste convorbiri a umplut paharul. „Cel de la firmă ne-a spus că dacă nu plătim, se ajunge la dosar penal. Ar fi fost dosar penal dacă nu am fi plătit de la început, nu după doi ani în care am achitat toate ratele”, a oftat Trămbaciu.

Cei care îi cunosc pe soţii Trămbaciu îi compătimesc pentru suferinţa lor şi spun că nu meritau să li se întâmple aşa ceva. „Erau nişte oameni foarte cumsecade şi respectuoşi. Nu s-a întâmplat niciodată să avem vreo neînţelegere“, a spus Virgil Cojocaru, fost vecin al familiei.

Acelaşi lucru îl susţin şi vecinii din satul Vânători. „Aseară am fost în piaţă cu ei. Păreau mai abătuţi, dar de! sunt problemele omului. Şi mie mai au să-mi dea cam 10.000 de lei”, a susţinut Ion Păduraru, vecinul familiei.

Sinucigaşi de criză

image

Dumitru Trămbaciu (dreapta) a aşteptat în curtea spitalului veşti despre soţia sa



La începutul lunii octombrie, Ioan Sadici (37 de ani) din comuna ieşeană Valea Lupului şi-a pus capăt zilelor. Acesta conducea o firmă de construcţii şi avea credite neachitate la bănci.

Un alt om de afaceri din Iaşi, Ciprian Acatincă, patronul SC Rom Consult Group, şi-a pus capăt zilelor în noiembrie 2008 după ce a demarat procedurile de intrare în faliment a firmei sale. Acatincă luase drept avans 1,4 milioane de euro de la 57 de familii pentru construcţia unor mansarde, însă nu şi-a respectat angajamentul. 

Istoricul Herren Prod

Conform site-ului Ministerului de Finanţe, în 1999, firma Herren Prod figura cu patru angajaţi şi o cifră de afaceri de 278.237 de lei. Trei ani mai târziu, în 2004, numărul salariaţilor a ajuns la 20, iar cifra de afaceri s-a triplat. În 2005, s-a ajuns la un angajat şi 69.890 de lei cifră de afaceri. Din 2006, firma nu a mai înregistrat activitate economică.

România are peste 600.000 de restanţieri

Numărul românilor care nu şi-au mai putut achita ratele la timp a început să crească semnificativ încă din toamna anului trecut, odată cu majorarea dobânzilor la credite, dar şi a disponibilizărilor în masă.

La finele lunii iulie, numărul de restanţieri ajunsese la 611.236, în creştere cu 36% de la începutul anului, potrivit datelor băncii centrale. Mai mult, sunt români care înregistrează restanţe la două sau mai multe împrumuturi.

În ceea ce priveşte valoarea ratelor neplătite la timp, aproape că s-a triplat de la începutul lui 2009, ajungând în iulie la două miliarde de lei.

Uşurinţa cu care băncile au dat în anii trecuţi credite populaţiei are acum efecte negative atât asupra celor împrumutaţi, dar şi asupra băncilor, care nu-şi mai pot recupera sumele acordate.

„Băncile au dat credite prea uşor în urmă cu unul şi doi ani. Inclusiv oamenii reproşează acum acest lucru băncilor, că le-au dat credite prea uşor şi nu s-au aşteptat că nu o să mai poată să le mai plătească şi atunci şi unii şi alţii au probleme acum“, a afirmat, potrivit Mediafax, Mişu Negriţoiu, directorul general al ING Bank România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite