În sezonul concediilor, oltenii stau la rând la paşapoarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În sezonul concediilor, oltenii stau la rând la paşapoarte
În sezonul concediilor, oltenii stau la rând la paşapoarte

Oltenii stau şi câte două ore la cozi pentru a depune actele

Fie că vor să plece la rude, în excursii sau la întâlniri de afaceri, zeci de persoane se strâng în fiecare dimineaţă la sediul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS). Acestea stau zeci de minute la coadă pentru a-şi depune actele necesare eliberării paşaportului.

„Am venit să-mi scot paşaportul, pentru că, peste două săptămâni, urmează să plec împreună cu prietenii în Dubai, în excursie. Nu o să mi-l fac la urgenţă, pentru că e mai scump şi, în plus, am destul timp la dispoziţie până plec“, a spus Sandu Miron, student. O statistică a Prefecturii Olt arată că din aprilie până în iulie numărul de paşapoarte s-a dublat.

Taxa de urgenţă: 100 de lei

„În luna aprilie a acestui an s-au eliberat 754 de paşapoarte, numărul acestora dublându-se până în iulie, când au fost eliberate 1.466 de paşapoarte“, a declarat Robert Dorobanţu, consilier în cadrul Cancelariei Prefectului.

Sumele plătite pentru eliberarea paşaportului diferă în funcţie de regimul de eliberare, normal sau de urgenţă. „Costul eliberării unui paşaport în regim normal este de 96.2 lei şi se eliberează în termen de şapte zile. Această sumă este alcătuită din două taxe, taxa consulară, care este 32 de lei, şi costul paşaportului, care este 64.20 lei. Pentru eliberarea paşapoartelor în regim de urgenţă se mai adaugă o taxă de 100 de lei, actul fiind eliberat în numai două ore“, a spus comisar Constantin Marica din cadrul SPCEEPS
.
Acte necesare

De puţin timp, cetăţenii care vor să-şi facă paşaport nu mai sunt nevoiţi să plătească taxele în altă parte. Ei au posibilitatea de a plăti chiar în sala de lucru cu publicul a SPCEEPS. Pentru a fi posesorul unui paşaport trebuie să completaţi o cerere de eliberare a acestuia, să aveţi cartea de identitate în original şi copie şi să prezentaţi dovada achitării taxelor şi tarifelor de emitere a paşaportului. În cazul minorilor, la aceste acte se va adăuga declaraţia ambilor părinţi care să ateste acordul cu privire la eliberarea unui paşaport simplu pentru minori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite