În faţa ameninţării gripei porcine, reacţiile sunt diverse: de la panică la totală indiferenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În faţa ameninţării gripei porcine, reacţiile sunt diverse: de la panică la totală indiferenţă
În faţa ameninţării gripei porcine, reacţiile sunt diverse: de la panică la totală indiferenţă

700 de persoane au murit în ultimele şapte zile din cauza noii gripe, urcând numărulu deceselor până la 5.712, potriivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de agenţiile internaţionale de presă.

Evoluţia pandemiei este privită diferit pe glob. De la panică la indiferenţă totală, reacţia populaţiei globului aparţine unui spectru larg.

Virusul A H1N1 s-a răspândit cu repeziciune pe continentul american, la nord de Ecuator. Numărul deceselor depăşeşte în acestă regiune 4.175. Regiunea Asia-Pacific numără 1.070 de morţi, iar Europa ceva peste 211 decese.

UE recomandă închiderea şcolilor pentru a evita răspândirea accelerată a virusului


Previziunile oficialilor de la Bruxelles privind o viitoare evoluţie a virusului în Europa nu sunt deloc îmbucurătoare. Astfel, unul dintre trei europeni ar putea fi infectat cu virusul H1N1 în următoarele luni, a avertizat comisarul european pentru sănătate Androulla Vassiliou, într-un interviu apărut săptămâna trecută în cotidianul german "Die Welt".

Oficialul european a recomandat închiderea unităţilor şcolare unde s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire cu gripă nouă.

Ucraina: gripa ameninţă securitatea naţională

Ucraina este tara europeană care a luat cele mai drastice măsuri pentru a limita răspândirea virusului gripei A H1N1: a închis şcolile, a interzis întrunirile, a amânat campania de recrutare a armatei din noiembrie. Aproximativ 150.000 de ucrainieni au fsot contaminaţi cu virusul A H1N1, iar 39 de persoane au decedat, potrivit preşedintelui Viktor Iuşcenko. Şcolile au fost închise şi în Afganistan.

Cazuri noi de gripă porcină şi noi decese au fost înregistrate şi în Serbia, Rusia, Japonia, Venezuela, Iran. Pentru a preveni extinderea virusului, autorităţile iraniene a interzis populaţiei, în vară, să efectueze pelerinajul la Mecca de Ramadan. De asemenea, autorităţile de la Teheran au adoptat măsuri vizând diminuarea numărului de credincioşi care vor efectua în acest an hagialâcul (Marele pelerinaj, care va începe la 19 noiembrie, n.r).

China a vaccinat deja peste 3,7 milioane de persoane


În condiţiile în care veşti despre noi cazuri şi noi decese cauzate de noua gripă apar în fiecare oră, tot mai multe ţări au anunţat că au dat startul campaniilor de vaccinare. Beijing-ul a anunţat că a vaccinat deja peste 3,78 de  milioane de persoane. Ieri, China anunţa că numărul bolnavilor a crescut cu 46.000 de persoane.

Turcii vor fi vaccinaţi începând de luni

În Turcia, campania începe luni, când se vor distribui 500.000 de doze de vaccin produs de laboratoarele elveţiene Novartis, primii vizaţi fiind circa 350.000 de lucrători în sectorul medical, dar şi pelerinii turci care se pregătesc să înceapă hagialâcul.

Femeile gravide urmează să primească o formă specială a vaccinului, fără adjuvanţi, din care 1.000.000 de doze sunt aşteptate în Turcia din decembrie.

Francezii refuză vaccinarea

Franţa este statul european unde opinia publică s-a pronunţat împotriva campaniei de vaccinare. Circa 73,6% dintre francezi au declarat că nu au de gând să se vaccineze, fie pentru că nu consideră că noua gripă este o maladie gravă, fie pentru că se tem de efectele secundare ale vaccinului, a indicat un sondaj făcut public ieri. Doar puţin peste 19% dintre francezi s-au arătat interesaţi de vaccin. Campania de vaccinare împotriva gripei noi a început săptămâna trecută în Hexagon, prioritate având cadrele medicale. Pentru restul populaţiei vaccinările urmând să demareze în 12 noiembrie.

86% dintre elveţieni refuză vaccinarea împotriva virusului A H1N1

Atitudinea francezilor faţă de campania de vaccinare împotriva virusului A H1N1 este împărtăşită şi de elveţieni. Potrivit unui sondaj publicat astăzi, circa 86% dintre elveţieni au declarat că nu vor să se prezinte la medic pentru a fi vaccinaţi împotriva virusului noii gripe.


Ungurii sunt sceptici

Nici vecinii noştri unguri nu par foarte convinşi să se lase vaccinaţi. De la demararea campaniei, doar 3% dintre maghiari au primit o doză de vaccin, deşi pentru ca programul antigripă să fie eficient trebuie să se vaccineze 60% din populaţie.

SUA, în alertă

În Statel Unite a fsot decretată stare de urgenţă sanitară încă de acum o săptămână, după ce gripa s-a răspândit în 46 de state. Milioane de americani au fost contaminaţi cu virusul noii gripe, iar peste 1000 de persoane au decesat. În condiţiile în care aprovizionările cu vaccin se află încă în urma cererii, cotidianul "The New York Times" scrie că multe state se pregătesc pentru eventualitatea cea mai tragică: "raţionalizarea" forţată a îngrijirilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite