Impozitul forfetar, spaima vedetelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toni Grecu, Ioan Gyuri Pascu şi Geta Voinea
Toni Grecu, Ioan Gyuri Pascu şi Geta Voinea

Afacerile administrate de actorii şi cântăreţii români vor intra sub incidenţa viitorului Cod Fiscal, creând o confuzie generală în lumea showbizului autohton. Artiştii cred că Fiscul le-a luat în vizor activităţile comerciale tocmai pentru că ei nu se pricep la taxe şi impozite, astfel că statul le poate lua oricât din venituri.

După ce coboară de pe scenă sau ies din platourile de filmare, cei mai mulţi dintre artişti se ocupă şi de unele afaceri, în domenii precum taximetria, alimentaţia publică, turismul sau îngrijirea corporală.

Tocmai pentru că se încadrează în aceste domenii, afacerile celebrităţilor vor intra în colimatorul marii impozitări pe care o pregăteşte Guvernul prin modificarea Codului Fiscal.

„Nu suntem maşini de creaţie!"

Întrebaţi cum se vor descurca în calitate de plătitori de impozit forfetar, artiştii îşi cam pierd buna dispoziţie şi se arată cel puţin contrariaţi de intenţia Executivului.

„Cred că va fi ceva îngrozitor, dar eu nu pot să spun în ce măsură voi fi afectat, pentru că nu mă pricep la contabilitate, taxe şi impozite. Dar poate că tocmai pe asta se bazează şi statul, pe faptul că noi, artiştii, nu prea ştim cum se fac astfel de calcule, aşa că ni se poate lua oricât", ne-a declarat Ioan Gyuri Pascu.

Faptul că şi activităţile de creaţie şi cele de interpretare artistică (spectacole) vor intra în sfera impozitării este „incredibil" pentru Toni Grecu, şeful trupei „Divertis". „Observăm că se vrea o egalizare între creaţia artistică şi producţia de bunuri, ceea ce este o imensă greşeală. Noi nu avem fabrici de cuie sau ateliere de curăţat burlane, pentru ca veniturile să ne fie constante, avem doar nişte contracte pentru spectacole.

În domeniul creaţiei artistice nimic nu este previzibil - cum să plătesc impozit trimestrial, când nu se ştie niciodată cât durează un contract? Înţeleg că la nivelul Guvernului există o stare de disperare, dar mai simplu ar fi să naţionalizăm totul, să ne întoarcem la stat cu toţii, ce să ne mai chinuim atât cu forfetarul şi cu celelalte impozite?"

Toni Grecu a mai subliniat că lumea showbizului autohton este destul de fărâmiţată, astfel că intenţia Guvernului de a impozita activităţile artistice nu se va lovi de vreo asociaţie sau sindicat de profil. Prin urmare, nici el nu poate anticipa acum care va fi deznodământul aplicării impozitului în acest domeniu.

Garcea: „Avem o ţară cu circ fără pâine"

Mugur Mihăescu, celebrul Garcea din trupa „Vacanţa Mare", este mai mult decât contrariat de impozitarea spectacolelor. „Suntem într-o ţară cu circ fără pâine, iar păpuşarii se pricep foarte bine să ne vândă circul.

Uitaţi-vă câte Ferrari şi Lamborghini se fac pe banii statului şi veţi vedea de ce trebuie găsite noi surse la buget. Ce să comentez legat de impozitul forfetar (n.n. - aplicat creaţiei artistice) în acest loc în care de 20 de ani nu se întâmplă nimic? M-am săturat să tot ironizez şi să protestez, asta vrea ţara de la mine, asta voi face", ne-a spus, dezamăgit, Mugur Mihăescu.

La rândul său, Mihai

Trăistariu este convins că Guvernul a hotărât să mărească baza de impozitare, chiar şi prin aceste „măsuri nefireşti", pentru că „trebuie să se acopere efectele crizei, să nu ajungem şi noi ca grecii". Trăistariu ne-a mai spus că în acest an îşi va construi o casă la mare, astfel că nu i-a picat deloc bine vestea că şi terenul de sub casă va fi impozitat.

Frumuseţea va fi mai scumpă

Geta Voinea, una dintre cele mai apreciate hair-stiliste din România, nu este surprinsă de introducerea impozitării forfetare asupra activităţilor din domeniul îngrijirii corporale, dar crede că saloanele de înfrumuseţare vor fi nevoite să mărească tarifele.

„Saloanele mai mici sau mai slabe din punct de vedere financiar se vor închide din cauza acestui impozit, iar efectul va fi acela că se va dezvolta lucrul acasă. Cei care iniţiază astfel de proiecte ar face bine să se consulte şi cu întreprinzătorii afectaţi de măsurile lor. Poate ar trebui umblat la TVA în servicii sau la alte impozite, nu să se introducă o taxă nouă", a conchis Geta Voinea.

Nici şeful BNR nu vrea taxe mai mari

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a ieşit ieri la rampă pentru a critica voalat intenţia Guvernului de a creşte impozitele. „România a trecut de apogeul crizei fără să majoreze impozitele. Economia trebuie lăsată să-şi revină", a spus Isărescu, reamintind că „ne-a trecut glonţul pe la ureche.

Mugur Isărescu

România poate ieşi din criză „cu politici bune şi reluarea încrederii. Nu au fost majorate impozitele, cel puţin cele importante, iar România a ajuns în faza de relansare. Dacă nu avem răbdare să lăsăm economia să îşi revină, o variantă ar fi să majorăm impozitele. O altă variantă ar fi, dar asta vă garantez că nu se va întâmpla în România, să facem corecţii pe uşa din dos, prin inflaţie şi curs. Trebuie evitată corecţia prin inflaţie pentru că istoric s-a dovedit că în acest caz plătesc mai mult cei săraci şi se îmbogăţesc cei care speculează", a spus Isărescu, prezent la Râmnicu Vâlcea la un seminar pe teme bancare.

Datoria e „cam măricică"

Şeful BNR a mai arătat că datoria privată în România este „cam măricică". Criza din România „a fost declanşată şi adâncită de capitalul privat, iar o datorie privată nerezolvată devine problemă publică. România nu are nevoie de o creştere economică cu deficite bugetare mari, ci de una care să se bazeze pe un echilibru între consum, investiţii şi export", a conchis Mugur Isărescu.

Proiectul de lucru al Guvernului privind modificarea Codului Fiscal şi introducerea impozitului forfetar nu precizează nivelul minim al veniturilor anuale sub care se va plăti acesta. Singurul lucru clar ştiut până acum estecă veniturile nu trebuie să depăşească o sută de mii de euro, iar plata forfetarului se va face o dată la trei luni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite