Impozite diminuate de anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădenii vor fi invitaţi la o serie de dezbateri având ca temă dările locale pe 2010. Majoritatea impozitelor şi taxelor locale pe 2010 rămâne la nivelul de anul acesta, iar unele scad uşor.

 Municipalitatea propune diminuarea cu încă 0,2% a impozitelor pentru imobilele deţinute de persoanele juridice.
În acest mod se doreşte stimularea investiţiilor şi a activităţii economice. „Anul trecut am început prin reducerea impozitului pentru imobilele firmelor cu 0,2%. Vom continua scăderea progresivă cu câte 0,2% în următorii trei ani, pentru a ajunge la un nivel de impozitare similar cu cel din oraşele concurente din vestul ţării”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Facilităţi, dar şi obligaţii

Impozitele pentru terenurile şi imobilele persoanelor fizice vor rămâne la nivelul actual, cu excepţia celor care locuiesc în clădiri monument. „Vom introduce o taxă pentru cei care locuiesc în zona centrală şi nu îşi repară imobilele”, precizează Tănase Miculescu, directorul adjunct al Direcţiei Economice a Primăriei Oradea.
Taxa va fi cu aproape 50% mai mare decât impozitul pe care aceste persoane îl datorează la bugetul local. În cazul celor care se angajează la repararea imobilelor-monument, acestea vor fi verificate de o comisie mixtă formată din specialişti. „Recepţia lucrărilor va fi făcută de specialişti de la Instituţia arhitectului-şef, a Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu şi Comisia de Monumente”, spune primarul Ilie Bolojan. Conform Codului Fiscal, proprietarii imobilelor-monument beneficiază de reduceri la plata impozitelor pe clădire.

Dezbatere publică

Proiectul politicii fiscale pe 2010 va fi supus dezbaterii publice, iar în luna august va fi supus aprobării consiliului local. Se estimează că până atunci va apărea o Hotărâre de guvern prin care va fi stabilit cuantumul chiriilor în imobilele de stat. Acestea se stabilesc din trei în trei ani. Actul normativ ar fi trebuit să apară până în aprilie, pentru cam în luna maim toate consiliile locale să îşi adopte strategia fiscală pe anul următor. „Dacă nu apare hotărârea de Guvern, va trebuie să rectificăm Hhotărârea de Consiliu Local pe care o vom adopta”, a precizat primarul.

Oradea, scumpă Oradea

Oradea este unul dintre cele mai scumpe oraşe din punct de vedere al impozitelor şi taxelor locale. Impozitul pentru un hectar de teren în zona de impozitare A, pentru o persoană juridică este egal cu 7.378 de lei, iar  pentru persoană fizică 7,250 de lei. În zona D, impozitul pentru un hectar de teren este 1.138 de lei pentru persoane juridice şi 1.781 lei pentru persoanele fizice. În cazul impozitului pe imobile, firmele au plătit anul trecut un impozit de 1,4%, cu 0,2% mai mic decât în anul anterior. În cazul firmelor, impozitele practicate de Arad şi Cluj sunt între 0,8 şi 1%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite