Importurile îngroapă cartofii şi ceapa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestiţi pentru gustul şi calitatea lor, cartofii de Covasna au fost detronaţi de cei  arătoşi, importaţi  din Turcia, Grecia, Olanda, Germania sau Australia. Producătorii din judeţ se plâng că nimeni nu mai cumpără cartofi cu sacul de la ei, aşa cum se întâmpa anii trecuţi, nici măcar la preţuri de nimic.

În comuna Ozun, nu e poartă care să nu aibă agăţată deasupra o pungă cu cartofi.

Preţurile cartofilor  variază în funcţie de cât se cumpără. Cei care iau cu sacul plătesc doar 30 de bani pe kilogram, în timp ce aceia care iau cantităţi mai mici sunt taxaţi cu 50 de bani sau chiar un leu pentru un kilogram.

„Se vând foarte greu pentru că trebuie să facem concurenţă cu cartoful care vine din străinătate şi pe noi ne costă foarte mult să scoatem un cartof cât de cât frumos şi rezistent pentru iarnă. Cartofii pe care nu îi putem vinde cred că îi aruncăm pur şi simplu, anul acesta, la anul nu mai punem “, a declarat şi Molnar Andras, care are în hambar câteva tone de cartofi culeşi de pe trei hectare. 

Şeful Direcţiei Agricole şi de Dezvoltare Rurală Covasna, Doru Toboltoc, spune că ar fi de preferat ca „micii producători să se organizeze în grupuri şi să acceseze fonduri europene pentru a construi depozite zonale, cu temperatură controlată, ca să poată să-şi depoziteze cartofii pe perioadă mai lungă“.

„Mai ieftin nu putem să vindem“

Ceapa de Buzău are aceeaşi soartă. Cultivatorii din judeţ spun că ies în pierdere. După un an de muncă în grădini şi investiţii uriaşe în irigaţii şi ierbicidări, oamenii s-au trezit că nu au unde să îşi vândă marfa să-şi acopere măcar cheltuielile. Sute de comercianţi de ceapă roşie au invadat pieţele oraşului şi Drumul European 85, dar nu au muşterii.

Cei care totuşi cumpără negociază “la sânge”. “Eu vând ceapa cu doi lei kilogramul şi zece lei funia. Mai ieftin nu avem cum să o dăm”, a declarat Mihai Florea, comerciant.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite