Împărţeala lui Flutur pe banii Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Flutur a repartizat pe judeţe banii daţi de UE pentru infrastructură Marele câştigător a fost judeţul Suceava, care a primit aproape o treime din bani, iar marele perdant,

Gheorghe Flutur a repartizat pe judeţe banii daţi de UE pentru infrastructură

Marele câştigător a fost judeţul Suceava, care a primit aproape o treime din bani, iar marele perdant, Iaşiul, s-a ales cu zero lei.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, PDL-istul Gheorghe Flutur, a fost totodată şi preşedintele Comitetului Regional de Evaluare Strategică şi Corelare (CRESC), comitet care a evaluat toate proiectele din Moldova propuse spre finanţare.

Coincidenţă sau nu, cel mai câştigat judeţ a fost Suceava, care a primit peste 28,5 milioane de euro pentru şase proiecte de infrastructură. Din aceşti bani va fi reabilitat drumul judeţean care face legătura dintre localitatea Pojorâta şi masivul Rarău, obiectiv turistic vizitat anual de mii de persoane.

Vor mai beneficia de finanţarea CRESC o rută ocolitoare a drumului european 85, care leagă localitatea Dărmăneşti de Siret, precum şi un drum din zona de munte, dintre Vatra Dornei şi Panaci.

Tot cu banii daţi de UE vor mai fi reabilitate drumurile judeţene dintre localităţile Salcea, Vereşti şi Roşcani, precum şi cel dintre Dolhasca şi Probota.

Vaslui, bani pentru zone izolate

Locul doi îl ocupă Vasluiul, care a primit 30,5 milioane de euro. "Cu 25 de milioane de euro se va reface un drum care va scoate din izolare localităţile Creţeşti, Hoceni, Hurdugi, Guşiţei şi Murgeni", a explicat Vasile Mihalachi, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui. Alte 5,5 milioane de euro se vor da pentru refacerea centrului istoric al Bârladului.

Legătura cu Ardealul prin Bacău, refăcută

Judeţul Bacău a primit peste 22 de milioane de euro pentru cinci proiecte. Cel mai important este pasajul subteran din municipiul Bacău, care va trece pe sub calea ferată şi va facilita ieşirile din oraş spre Oneşti şi spre Bucureşti. Un alt proiect important ca potenţial turistic este refacerea drumului dintre localităţile Pralea şi Căiuţi.

Fonduri au mai fost alocate şi pentru şoseaua care face legătura cu Ardealul, pe porţiunea Târgu Ocna - Oituz, precum şi pentru două drumuri din zona centrală a oraşului Buhuşi.

Neamţul şi Botoşaniul au împărţit restul

Pentru judeţul Neamţ, CRESC a alocat 16 milioane de euro. Banii vor merge către două proiecte rutiere. Primul dintre acestea este o şosea care va face legătura între municipiul Piatra Neamţ şi traseul viitoarei autostrăzi Est-Vest. Al doilea proiect vizează construirea unei rute ocolitoare pentru şoferii care vor să treacă dinspre Roman spre Bacău, ocolind Piatra Neamţ.

La rândul său, Botoşaniul a primit 15 milioane de euro, pentru modernizarea a două şosele: cea care leagă comuna Mihălăşeni de Drumul Naţional 24, iar a doua va conecta comunele Lozna, Derşca şi Mihăileni, de pe valea Siretului. (Material realizat cu ajutorul corespondeţilor Sandrinio Neagu, Alex Nechita, Iancu Turcu şi Gabi Mihai)

115 milioane euro

- suma alocată de UE pentru proiecte de infrastructură, până în 2013

S-au coalizat împotriva noastră. La fiecare proiect în parte au votat identic, după ce s-au întâlnit înainte de şedinţă
Romeo Olteanu
viceprimar Iaşi

Întorşi cu mâna goală, şefii Iaşiului acuză interese politice

Iaşiul a pus pe masa şedinţei CRESC două proiecte "grele", în valoare de peste 25 de milioane de euro, care vizau refacerea infrastructurii rutiere şi de transport în comun din municipiu. Cum propunerile s-au clasat pe ultimele locuri, după ce au fost evaluate în şedinţă, Iaşiul nu va primi niciun euro din banii UE.

Vor face contestaţie

Reprezentanţii judeţului la şedinţa CRESC susţin că au fost "lucraţi" de adversarii politici. "S-au coalizat împotriva noastră. La fiecare proiect în parte au votat identic, după ce s-au întâlnit înainte de şedinţă şi au aranjat ce şi cum să voteze", spune Romeo Olteanu, viceprimarul Iaşiului.

Oficialii vor depune o contestaţie, susţinând că la şedinţa CRESC s-ar fi încălcat mai multe norme ale UE. "A fost un vot democratic şi aşa s-a stabilit. Judeţul Iaşi a beneficiat în alte rânduri de cele mai multe fonduri CRESC, aşa că aceste atacuri nu-şi au rostul", a declarat la rândul său Gheorghe Flutur.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite