„Împăratul“ îi are străjeri pe mascaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai de temut grupare infracţională din vestul ţării, Clanul Împăratului, este destrămată „pe bucăţi“ de poliţişti şi procurori. Interlopii au ameninţat oameni de afaceri, au torturat şi sechestrat persoanele care nu le dădeau banii pe care îi cereau.

Procurorul Dan Ilarie, şeful DIICOT Arad, a spus că în 2008 şi 2009 s-au comandat crime, s-au terorizat oameni de afaceri şi s-au încins lupte cu săbii. Autorii sunt Uţu Claudiu Rohozneanu, autointitulat „Împăratu“, locotenenţii săi Ioan Vivi Fizidean, zis „Fizi“ şi Petru Gheorghe Beleiu, şi membrii clanului Constantin Florin Moise, Mihai Moise, Edmond Arthur zis Naposim sau Edy, Marius Datcu zis Belmondo, Viorel Suciu, Daniel Dragoman, Marius Dragoman, Alexandru Bundea, Daniel Drăgulescu, Ioan Kopar, Laszlo Lakcatos.

Uţu Rohoznean a venit la Arad anul trecut, direct dintr-o închisoare din Spania. S-a organizat şi a început să dea lovitură după lovitură, cum ar fi trafic de cocaină, carduri bancare falsificate, alba-neagra, exploatare sexuală, taxe de protecţie şi eliminarea celor care nu i se supuneau prin violenţă. „Aceşti infractori şi-au permis să împartă teritorii pe considerentul că autorităţile sunt slabe, corupte sau pe-o mână cu ei, ceea ce nu este adevărat“, susţine Dan Ilarie.

Toţi marii şmecheri ai Aradului de până în urmă cu jumătate de an, s-au închinat în faţa Împăratului. Cine nu a înţeles, a ajuns la un pas de moarte. „Cine nu se supunea era dus «la poz㻓, a precizat Dan Ilarie. Poza însemna aşezarea victimei în faţa unui cerc de „gorile“ care o ameninţau.

„A sunat, într-o zi, Fizi la Uţu şi i-a spus «Am luat 10 bulioane (10.000 de euro). Toată combinaţia a fost a mea». Împăratul l-a întrebat „Ai bătut pe cineva?, iar el a răspus «Nu. Pe băieţi i-am dus numai la poză». Apoi, Uţu i-a spus să-şi reţină 2.500 de euro şi alţi 2.500 să-i împartă la băieţi, povăţuindu-l: «Aşa să faci întotdeauna. Ca să vină băieţii»“, a mai spus Dan Ilarie.

„Intervalul“, pedeapsa pentru lipsa de respect

În octombrie 2008, Împăratul a adunat 80 de oameni şi i-a trimis să-i „dea interval“ (să-l lichideze) lui Gabi Dinamită, un interlop din Oradea. În noiembrie şi decembrie, s-a dus să-l elimine pe Vio Blondu din Timişoara. Cercetările arată că, în august 2008, interlopii au torturat un arădean până le-a dat 5.000 euro şi a semnat un contract de vânzare-cumpărare pentru un imobil în valoare de 36.800 euro. Unui alt arădean i-au cerut 10.000 de euro „taxă de şmecher”.

De la o altă persoană, rămasă neidentificată, au primit  în decembrie 16.000 de euro, iar de la altcineva au cerut 45.000 de euro.

Procurorii au probe care arată că, în toamna anului trecut, 25 de persoane, înarmate cu săbii, cuţite, bâte şi drujbe, au vrut să-l asasineze pe liderul unei alte grupări rivale. Membrii clanului riscă peste 10 ani de puşcărie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite