Imobiliarele,investiţii sigure pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apetitul oamenilor pentru terenuri a rămas intact, în ciuda  problemelor din economie. În ultimele două luni, în judeţul Iaşi s-au înregistrat peste 3.500 de tranzacţii imobiliare, situaţie comparabilă cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ieşenii continuă să contracteze credite ipotecare şi să investească în sectorul imobiliar, în ciuda crizei economice generale. Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) a înregistrat până în septembrie 8.500 de ipoteci. Practic, în fiecare lună, aproape 1.000 de ieşeni contractează un credit pentru a-şi achiziţiona o locuinţă.

 „Numărul tranzacţiilor din acest an este cu 10% mai mare faţă de cel înregistrat anul trecut, în aceeaşi perioadă. 70 % din tranzacţii au vizat terenuri, iar restul au avut ca obiect clădiri”, ne-a declarat Mugur Cozmanciuc, directorul OCPI Iaşi.

Apartamentele se scumpesc din nou

În vară, la anunţurile de mică publicitate, preţurile pentru apartamente cu două camere, vechi de maximum 35 de ani, variau între 60.000 şi 65.000 de euro.

În ultimele luni preţurile au urcat cu până la 5.000 de euro. „Piaţa imobiliară încă nu s-a stabilizat, iar preţurile au mai crescut. Totuşi, mă îndoiesc că apartamentele de două camere se tranzacţionează pentru valori cuprinse între 65.000 şi 70.000 de euro.

Cine vrea într-adevăr să vândă trebuie să lase considerabil sub sumele vehiculate la mica publicitate”, a explicat Andrei Baştovoi, directorul unei agenţii imobiliare din Iaşi.

Investitori precauti

Chiar dacă apartamentele şi terenurile se tranzacţionează la fel ca anul trecut, în rândul dezvoltatorilor de proiecte imobiliare a apărut o oarecare prudenţă.

„PUZ-uri şi cereri pentru obţinerea autorizaţiilor de construire s-au depus pe bandă rulantă. Valoarea unui teren creşte dacă este scos la vânzare cu tot cu proiect şi autorizaţie de construcţie.

Totuşi, nu-mi amintesc ca în ultimele două luni să fi venit cineva pentru a anunţa că începe să construiască efectiv un bloc”, ne-a spus Tudor Vericeanu, arhitectul-şef al Primăriei Iaşi. În municipiu există însă mai multe proiecte imobiliare aflate în desfăşurare.

Profituri mai mici pentru constructori

Omul de afaceri Gabriel Surdu, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte imobiliare din Iaşi, este convins că urmează vremuri grele. „Până acum, dacă cineva ridica un bloc pe care-l scotea la vânzare, profitul trecea chiar şi de sută la sută. În următorii ani, cine va scoate un profit de 25 – 30 % va fi foarte mulţumit”, a subliniat Gabriel Surdu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite