Îmbulzeală, taxe şi înjurături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţiile financiare din oraşele Moldovei au încasat ieri taxe auto de trei ori mai mari. Deşi noua taxă auto trebuia să intre în vigoare pe 15 decembrie, Guvernul a grăbit termenul cu şase zile.

Confuzie şi nervi, prin asta au trecut ieri posesorii de autoturisme second-hand care au vrut să îşi plătească taxa de înmatriculare la administraţiile financiare din toată Moldova.

Vestea că taxa auto se va tripla de la 15 decembrie i-a făcut pe ieşenii care nu şi-au înmatriculat maşinile second-hand să ia cu asalt sediul Fiscului.

Dacă săptămâna trecută se înregistrau zilnic, în medie, 30-40 de cereri de calculare a taxei de poluare, aproape 300 de oameni s-au prezentat la ghişee numai în primele ore ale zilei de ieri.

Mulţimea a reacţionat furibund când a fost informată că noua taxă a intrat în vigoare cu şase zile mai devreme decât se ştia iniţial. „Unii oameni i-au ameninţat pe funcţionarii instituţiei noastre.

Câţiva au rămas să îşi calculeze valoarea taxei în noua formă, dar mulţi au plecat blestemând şi înjurând”, a declarat Maria Ţăran, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Judeţene (DGFPJ) Iaşi.

Speranţa ieşenilor este acum la Uniunea Europeană. „Dacă cumva legea aceasta va trece de comisiile europene, o să îmi înmatriculez maşina în Bulgaria sau în Germania”, a spus Narcis O.

 „Nu îmi permit să dau aproape 2.000 euro pe înmatriculare. O să îmi pun numere roşii acum şi o să mă rog să fie scoasă taxa”, a completat Andrei M., un alt ieşean.

Noua taxă se aplică retroactiv

Ieri a fost o zi aglomerată la sediul Fiscului din Piatra Neamţ. „Chiar dacă oamenii au venit să plătească taxa pe sistem vechi, a fost nevoie să le cerem oamenilor banii după calculaţiile noi.

Eu nu pot comenta, trebuie să aplic legea”, a spus Titi Tănase, directorul executiv al Direcţiei de Finanţe Publice Judeţene Neamţ. „Am fost şi am plătit pe 8 decembrie taxa şi chiar eram liniştit ştiind că abia pe 15 decembrie se majorează.

Acum trebuie să mă duc să le plătesc încă de două ori banii pe care i-am dat ieri”, a afirmat Mihai Anegroaiei, un pietrean foarte nemulţumit.

Cu noaptea în cap, la fisc

Lucrurile au stat cu totul altfel la Suceava. Dacă la Trezorerie bătea vântul, la sediul Serviciului Permise de Conducere şi Înmatriculare era o aglomeraţie de nedescris.

„De la ora 2.00 noaptea am venit aici. Când am ajuns mai erau încă două persoane, iar până la ora 8.00, la deschidere erau deja câteva sute de oameni. Numai la noi se putea întâmpla aşa ceva”, a adăugat Constantin Maidan, din Rădăuţi.

Şi la Focşani s-a perceput taxa de înmatriculare majorată, motiv pentru care cei câţiva zeci de posesori au cerut socoteală angajaţilor instituţiei.

„Este şi normal să se încaseze taxa auto pentru că este dată prin ordonanţă de urgenţă şi aceasta se aplică imediat de la publicarea ei în Monitorul Oficial”, a spus Gena Huţanu, purtătorul de cuvânt al DGFPJ Vrancea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite