Ilie Năstase, la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul tenismen este reclamat că ar fi girat o afacere ce ar fi prejudiciat statul cu 40  milioane €. Cumpărarea şi revânzarea, în timpul- „record” de trei ore, de către Ilie Năstase a unui teren de 16.000 metri pătraţi în Floreasca vor fi supuse atenţiei DNA.

Fostul tenismen Ilie Năstase şi soţia sa Amalia sunt acuzaţi de „tertipuri“ imobiliare de către reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din Cooperaţie după ce „Fundaţia Ilie Năstase” a cumpărat şi a revândut după trei ore aproximativ 16.000 de metri pătraţi de teren de la RA- APPS lângă Clubul Voinţa din Floreasca.

Preşedintele sindicaliştilor Niculae Tulbea ne-a declarat că va depune astăzi o plângere penală la DNA împotriva celor doi şi a mai multor funcţionari din RA-APPS, deoarece statul ar fi fost prejudiciat în această tranzacţie cu aproximativ 40 de milione de euro.

Tulbea susţine că experţi imobiliari ar fi evaluat metrul de teren în zona respectivă la 3.000 euro/mp.

Negociere directă în 2004 Reprezentanta Fundaţiei „Ilie Năstase”, Amalia Năstase, a negociat în 1 noiembrie 2004, cu o comisie a RA-APPS, cumpărarea a 16.000 de metri pătraţi.

Condiţia fundamentală impusă de Regie era ca terenul să fie utilizat pentru dezvoltarea unei baze sportive de către Fundaţie pentru extinderea Academiei de tenis „Ilie Năstase”.

Preţul final a fost negociat la 1.200.000 de euro,  aproximativ 75 euro/mp. Trei săptămâni mai târziu, Ilie Năstase, asistat de Amalia Năstase, a perfectat actele cu RA-APPS pentru acel teren, iar după trei ore l-au revândut cu aceeaşi sumă societăţii De Silva Intermed SRL.

Amalia Năstase: „Acel teren e o mlaştină“

Amalia Năstase susţine că preţul de 75 de euro/mp este unul bun, deoarece „este un teren doar cu iarbă”. „Acel teren este o mlaştină de fapt, la doi metri sub pământ este apă, nu se poate construi nimic acolo”, ne-a explicat Amalia Năstase. Ea susţine că au existat foarte multe interese imobiliare, care voiau acel teren, şi că ­l-au cumpărat pentru a-l indisponibiliza, şi ulterior a-l alipi proiectului Academiei de Tenis „Ilie Năstase”.

 „O fundaţie nu poate lua credite de la bancă şi am vorbit cu cei de la De Silva, care au contractat creditul. Avem o convenţie, ei nu pot folosi sau vinde acel teren nimănui, doar nouă”, a explicat Amalia Năstase.

Năstase  vrea judecători din străinătate

Ilie Năstase s-a arătat revoltat de plângerea penală depusă împotriva sa şi a Amaliei şi susţine că în afacerea cu RA-APPS a fost un cumpărător de bună-credinţă.

„Eu am dat un preţ corect pe acel teren, valoarea imobilului nu am stabilit-o eu, a făcut-o un expert imobiliar. Timp de patru ani, înainte de a-l cumpăra, eu am încheiat acel teren pentru 1.400.000 de euro. Când a fost pus în vânzare, am mai dat 1.200.000 de euro, deci în total 2.600.00 de euro”, ne-a explicat Năstase.

El crede că plângerea este o diversiune, că legile în ţara noastră sunt bune, dar nu sunt puse în aplicare corect. „Trebuie să aducem judecători din străinătate”, a conchis fostul tenismen.

Asociaţie cu statut de utilitate publică

1959 - Printr-o hotărâre a Consiliului de Miniştri, terenul de 63.000 de metri pătraţi din apropierea Lacului Floreasca a fost acordat Clubului Voinţa.

1999 - Guvernul condus de Radu Vasile concesionează pe 49 de ani terenul aparţinând Clubului Voinţa, cu titlu gratuit, Academiei de Tenis “Ilie Năstase”, care se înfiinţează abia două luni mai târziu.

2006 - Guvernul Călin Popescu-Tăriceanu prelungeşte concesiunea de la 49 la 60 de ani.

2007 – 7 noiembrie - Curtea de Apel Bucureşti anulează cele două hotărâri de guvern, declarându-le ilegale.

2008 - 12 martie - Judecătoria Timişoara dă dreptate clubului Voinţa în procesul în care Agenţia Naţională pentru Sport cere evacuarea incintei.

2008 - 12 martie - Ilie Năstase îşi dă demisia din funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Tenis.

2008 - 24 iulie – Ilie Năstase depune o plângere la DNA împotriva conducerii clubului Voinţa, care îi declină competenţa.

2008 - septembrie - Printr-un act emis de Primăria Capitalei, administratorii bazei Voinţa sunt obligaţi să demoleze construcţiile din incinta complexului.

2008 – 20 noiembrie – Guvernul dă o hotărâre privind recunoaşterea Asociaţiei Livone Tenis Club - Ilie Năstase Bucureşti ca fiind de utilitate publică.

Eu am dat un preţ corect pe acel teren, valoarea imobilului nu am stabilit-o eu, a făcut-o un expert imobiliar.

Ilie Năstase fost tenismen

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite