Igaş, denunţat pentru angajări ,,pe pile” la Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi dintre chestorii trimişi în judecată în dosarul ,,Angajări pe pile la Interne", Cristian Baci (fost secretar general al MAI) şi Adrian Pătraşcu (fost şef al Direcţiei Resurse Umane) au susţinut, ieri, în faţa Instanţei Supreme, că fostul ministru Traian Igaş le-a cerut să angajeze apropiaţi ai săi în minister şi să-i păstreze în instituţie şi după încetarea mandatului său. Potrivit celor doi chestori, ordinele min

Acuzat de procurorii Parchetului General de abuz în serviciu contra intereselor publice, chestorul Cristian Baci a susţinut în faţa magistraţilor că fostul ministru Traian Igaş i-a transmis prin intermediul consilierului său că doreşte ca o persoană din Arad să rămână în minister şi după plecarea sa.

,,Ca urmare a celor transmise prin consilierul Chesnoiu, m-am prezentat la ministru (Traian Igaş, n.r.), care cu această ocazie mi-a comunicat numele unei persoane, spunându-mi ca aceasta «să participe la unul din concursuri şi să rămână în sistem ca militar sau poliţist» şi după plecarea lui. Nu pot să precizez numele acestei persoane, dar cred că în mod cert mi-a spus numele ei. Ştiu însă că această persoană era din Arad", a spus Cristian  Baci în faţa instanţei.

După ce Baci şi-a încheiat declaraţia, avocatul acestuia, Viorel Roş, a afirmat că persoana la care face referire clientul său este o femeie.

Dosar pentru angajarea şoferului

La rândul lui, Adrian Pătraşcu, fost director general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, a declarat în faţa judecătorilor că Nicolae Chesnoiu, Cristian Baci şi fostul secretar general al MAI Alexandru Dumitrana (demis vineri de premierul Mihai Răzvan Ungureanu) veneau la el cu bileţele pe care erau menţionate numele unor persoane care trebuiau puse în anumite funcţii.

,,Arăt că atât Baci Constantin, cât şi consilierul lui Igaş, Chesnoiu, dar şi fostul secretar Dumitrana veneau la mine cu bileţele în care erau menţionate numele unor persoane şi au făcut afirmaţia: «ministrul Igaş îi vrea în aparatul central»", a spus Adrian Pătraşcu în faţa magistraţilor.
El a precizat că a luat acest fapt în sensul ca acele persoane să participe la un concurs pentru ocuparea funcţiilor respective.

Preşedintele completului de judecată, Ştefan Pistol, consemnând una dintre declaraţiile lui Adrian Pătraşcu, a făcut un comentariu potrivit căruia procurorii au redeschis dosarul de urmărire penală în cazul şoferului lui Traian Igaş, Marian Cardaş. ,,În urma demersurilor mele de informare a structurilor subordonate de la nivelul întregii ţări mi-au parvenit doar rapoarte pentru încadrarea în anumite posturi ce privesc prezenta cauză, inclusiv unul legat de şoferul Cardaş, pentru care s-a redeschis urmărirea penală", a consemnat judecătorul cele declarate de Adrian Pătraşcu.

În noiembrie anul trecut, ,,Adevărul" arăta că ministrul Igaş nu s-a sfiit să-i facă loc la Interne şi şoferului său de la Senat, Marian Cardaş. Oficialii MAI recunoşteau la acea dată că şoferul Cardaş a fost încadrat, la 1 octombrie 2010, adică imediat după ce Igaş a preluat portofoliul Internelor, la Inspectoratul General al Jandarmeriei - Baza Logistică. La acea dată posturile erau blocate. Cu toate acestea, pentru şoferul lui Igaş s-a găsit o portiţă legală. ,,Postul în cauză a fost aprobat pentru a fi ocupat prin examen/concurs la data de 01.04.2010", adică înainte de intrarea în vigoare a ordonanţei de guvern prin care angajările erau sistate, au explicat reprezentanţii MAI.

Igaş nu ştie nimic

Fostul ministru Traian Igaş a fost audiat şi el de magistraţi ca martor în acest dosar, la 1 martie anul acesta. La acea dată, Igaş susţinea că nu a ştiut că după numirea lui s-au făcut angajări, dar că imediat ce a aflat a dispus o anchetă.

El a arătat în faţa instanţei că nu a semnat niciun act privind angajarea sau tranferarea ilegală a unor persoane în ministerul pe care l- a condus. În plus, referindu-se la Cristian Baci, fostul ministru a subliniat că nu a cunoscut vechile ordine date de predecesorii săi şi nici drepturile de decizie ale unora dintre subalterni.

Cine este consilierul Chesnoiu?

Nicolae Chesnoiu, consilierul la care au făcut referire ieri cei doi chestori, nu are nici măcar calitate de martor în dosarul ,,Angajărilor pe pile". Fost director general al Direcţiei Financiare a MAI, Nicolae Chesnoiu a fost ,,reactivat" de Traian Igaş pe postul de consilier al său, în toamna lui 2010, imediat după ce fostul ministru şi-a început mandatul. Aşa se face că, anul trecut, Chesnoiu se număra printre cei mai bogaţi angajaţi ai MAI. Potrivit declaraţiei sale de avere, în 2010, chestorul şi soţia sa, angajată MAI, au obţinut din bugetul instituţiei conduse de Traian Igaş venituri salariale în sumă de aproape 340.000 de lei (aproximativ 80.000 de euro).

Între timp, soţia chestorului s-a pensionat, astfel că veniturile acesteia au scăzut la 30.400 de lei pe an (2.500 de lei pe lună). Ea a fost înlocuită însă în sistem de fiul chestorului, ofiţer la Direcţia Generală de Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, şi de soţia acestuia, şi ea ofiţer la Direcţia Generală Anticorupţie. Cei doi câştigă anual de la Interne 58.000 de lei pe an (aproximativ 4.800 de lei pe lună).


Dosarul

În iulie 2011, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată pe Olimpiodor Antonescu, fostul inspector general al Jandarmeriei Române, acuzat de neglijenţă în serviciu şi pe Nicolaie Gheorghe Rugină, fostul său prim-adjunct, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual.

În acest dosar sunt judecaţi şi Constantin Baci, fost secretar general în MAI, Adrian Pătraşcu, fost director general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, şi Ion Valentin Opriţescu, fost director general al Direcţiei Generale Financiare din MAI, toţi acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Procurorii i-au trimis în judecată şi pe Constantin Stoleriu, fost ofiţer în cadrul Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi pe Marian Valentin Grigoroiu, fost director al Direcţiei Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la fals intelectual.

Potrivit procurorilor, în toamna anului 2010, în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost deblocate posturi ,,în scopul exclusiv al angajării ilegale a patru persoane", una direct într-o funcţie de autoritate publică din MAI şi celelalte trei pe funcţii de ofiţeri.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite