Igaş: România este pregătită să primească 200 de refugiaţi tunisieni din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat, luni, că România este dispusă să primească, pe o perioadă determinată, 200 de tunisieni refugiaţi în Italia.

''România este pregătită să primească refugiaţi din Italia, refugiaţi tunisieni. Categoric şi România trebuie să se solidarizeze cu celelalte state europene care au o problemă cu invazia masivă venită din nordul Africii", a afirmat Traian Igaş.

Ministrul a precizat că "la ora actuală este vorba de 200 de cetăţeni tunisieni refugiaţi în Italia, pe care România este dispusă să-i primească pe o perioadă determinată, în condiţiile în care constatăm o invazie mare din partea ţărilor nord africane spre Europa".

Igaş a afirmat că România este ţară membră a Uniunii Europene şi "trebuie să se solidarizeze cu celelalte state care au probleme prin invazia masivă de migranţi venită prin nordul Africii".

El a arătat că de refugiaţi se va ocupa MAI, prin Oficiul Român pentru Imigranţi, iar costurile urmează să fie evaluate şi aprobate în baza unei Hotărâri de Guvern.

"Rămâne de văzut de unde vin aceşti oameni, unde se duc şi cât vor sta oamenii în ţara noastră şi, în funcţie de aceasta, vom şti exact care vor fi cheltuielile financiare", a adăugat ministrul de Interne.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Covasna, că în momentul de faţă România are capacitatea să primească 430 de solicitanţi de azil, afirmând că l-a informat pe premierul italian, Silvio Berlusconi, că ţara îi poate pune la dispoziţie 200 de locuri pentru imigranţi.

De la începutul anului, în Italia au ajuns cel puţin 20.000 de refugiaţi tunisieni ca urmare a înlăturării regimului condus de preşedintele Zine El Abidine Ben Ali.

La începutul lunii aprilie, Ministerul de Interne italian a anunţat că va acorda permise de sejur temporar pentru imigranţii tunisieni, în baza unui acord preliminar încheiat cu autorităţile de la Tunis.  Italia a făcut însă apel în repetate rânduri la solidaritatea europeană pentru a face faţă crizei.

Decizia italiană privind acordarea permiselor de sejur temporar a provocat tensiuni în interiorul UE, Franţa, Germania şi Austria anunţând că nu le vor permite acestora accesul pe teritoriul lor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite