Ieşenii câştigă mai puţin decât băcăuanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

sau asigurări, în timp ce confecţionerii sau hotelierii sunt cel mai prost plătiţi.Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică, ieşenii primesc lefuri mai mici cu câteva

sau asigurări, în timp ce confecţionerii sau hotelierii sunt cel mai prost plătiţi.
Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică, ieşenii primesc lefuri mai mici cu câteva milioane de lei vechi decât bucureştenii. Salarii mai mari decât ieşenii primesc şi locuitorii Timişoarei sau cei din Cluj. Într-un top al salariilor din Moldova, Iaşiul se situează pe locul doi, după Bacău. Diferenţele sunt de ordinul milioanelor de lei. Astfel, dacă în luna iunie, salariul mediu brut a fost, în Iaşi, de 10,54 milioane de lei vechi, un bucureştean a câştigat în aceeaşi lună cu 3 milioane de lei mai mult, în timp ce un locuitor din Timiş a avut un milion de lei în plus la salariu. Raportat la regiunea Moldovei, salariul unui ieşean este mai mic decât al unui băcăuan cu aproximativ un milion de lei. Economiştii sunt de părere că dezvoltarea economică a fiecărui judeţ îşi spune cuvântul şi atunci când vine vorba de salarii. În acest caz, bucureştenii au cel mai mult de câştigat de pe urma investiţiilor străine.
De aceeaşi părere este şi şeful Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi, Gheorghe Chirilă. În opinia acestuia, în judeţul Iaşi sunt foarte slab dezvoltate ramurile economice aducătoare de venituri. "La Iaşi avem puţine întreprinderi, fabrici care să producă şi să aducă venituri judeţului. Este însă bine reprezentat domeniul prestărilor de servicii, şi fac referire mai ales la educaţie şi cultură", a declarat Chirilă.

Salarii mici pentru confecţioneri, textilişti şi hotelieri
şeful Direcţiei Judeţene de Statistică a făcut şi un top al celor mai bine plătite domenii de activitate la Iaşi. Astfel, cele mai mari salarii le au ieşenii care lucrează în domeniul finanţe-bănci sau în asigurări. Potrivit lui Gheorghe Chirilă, nu sunt de neglijat nici salariile angajaţilor regiilor producătoare de energie sau diferite alte servicii, angajaţii Poştei Române sau cei care lucrează în telecomunicaţii. "Aceştia au venituri peste media la Iaşi", a adăugat Chirilă. La polul opus se situează cei care lucrează în industria textilă sau a încălţămintei, sau în fabricile producătoare de mase plastice. Prost plătiţi sunt şi hotelierii, dar şi ieşenii care lucrează în restaurante. "Nu în ultimul rând, salarii mici se câştigă şi în comerţ, cei care vând sau furnizorii", a precizat şeful Direcţiei Judeţene de Statistică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite