Ieşenii cer banii Colţei pentru un institut oncologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ei au depus un amendament la proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 28/2006 care prevede repartizarea către Spitalul Clinic Colţea şi Biserica Colţea a respectivei sume.

Ei au depus un amendament la proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 28/2006 care prevede repartizarea către Spitalul Clinic Colţea şi Biserica Colţea a respectivei sume. În textul iniţial se prevede alocarea celor 32,5 milioane de euro dintr-un credit extern contractat de Ministerul Sănătăţii pentru construirea de la zero a unui Centru de Chirurgie Cardiovasculară pentru Copii în Bucureşti, în curtea Spitalului "Grigore Alexandrescu".
Moldova nu are unde să-şi trateze bolnavii de cancer
"În această iniţiativă avem susţinerea preşedintelui Emil Boc şi a conducerii PD. Parlamentarii Partidului Democrat vor susţine amendamentul", a declarat senatorul Dan Cîrlan. Principalul argument care spune liderul democrat că i-a convins pe toţi să accepte propunerea sa este aceea că banii solicitaţi rezolvă mult mai multe probleme la Iaşi decât la Bucureşti. În afara acestui aspect, Moldova este deficitară la capitolul unităţi sanitare care să poată oferi tratamente adecvate pentru cancer sau copiii cu probleme cardiace. Astfel, ar urma să se înfiinţeze un Institut Regional Oncologic şi un Centru de Chirurgie Cardiovasculară pentru Copii. "Pentru construirea acestui institut, unic în Moldova, sunt necesare în jur de 20 milioane de euro. El va fi amplasat în clădirea ridicată în curtea Spitalului de Ugenţe. În acelaşi timp, 7 milioane de euro sunt suficiente pentru dotarea unei clinici de chirurgie cardiovasculară pentru copii, care să fie înfiinţată în Centrul de Cardiologie", a adăugat Cîrlan. Acesta a precizat că viitorul Spital Regional de Urgenţe urmează a fi construit la marginea oraşului. Dacă toate lucrurile ar merge după cum spune senatorul democrat că le-a aranjat, atunci ar urma ca legea să treacă prin ambele Camere ale parlamentului până în luna mai a acestui an, urmând ca banii să ajungă la Iaşi imediat după publicarea ei în "Monitorul Oficial".

Adevărul a susţinut că ordonanţa de urgenţă adoptată de guvernul Vasile, pentru reabilitarea Spitalului Colţea, s-a făcut fără un studiu temeinic de fezabilitate. Aproape o sută de milioane de dolari au fost angajaţi pentru extindere şi modernizare, dar expertizele ulterioare au demonstrat că proiectul nu poate fi realizat pe terenul din centrul Capitalei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite