Ieşence care au "furat" meseriile bărbaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe dintre ele sunt poliţiste comunitare Merg la război, dirijează circulaţia sau repară instalaţiile electrice. Câteva ieşence lucrează de zeci de ani cot la cot cu

Cele mai multe dintre ele sunt poliţiste comunitare

Merg la război, dirijează circulaţia sau repară instalaţiile electrice. Câteva ieşence lucrează de zeci de ani cot la cot cu bărbaţii.

Femeile din Iaşi nu se dau în lături când vine vorba să câştige bani conducând tramvaie, dirijând circulaţia sau participând la misiuni militare în zone de conflict.

Cristina Donea (42 de ani) este plutonier adjutant la Batalionul 151 Infanterie "Lupii Negri" din Iaşi. În 2003, a fost singura femeie care a plecat în misiune, timp de şase luni, în Afganistan, alături de sute de bărbaţi.

"A fost anul în care doi dintre băieţii care au fost cu noi au murit. Mi-a fost frică atunci pentru viaţa mea. Copiii mei erau acasă, la sute de kilometri depărtare de mine", îşi aminteşte Cristina, care poartă uniformă militară de 20 de ani.

La un pas de a sări în aer

Plutonierul Donea a fost o dată la un pas de moarte, în cea de-a doua misiune din Afganistan, din urmă cu trei ani. Atunci, un transportor din coloana mixtă româno-americană a trecut peste o mină.

"Coloana se oprise, iar noi ne aflam destul de departe de transportorul care a călcat pe mina. Din fericire, am scăpat atunci", îşi mai aminteşte ieşeanca. Cu toate acestea, Cristina Donea nu regretă că şi-a ales această meserie şi se mândreşte cu faptul că este unul dintre "Lupii Negri".

Îi pune la punct pe şoferi în trafic

Anişoara Matoschi, de 45 de ani, este una dintre cele 119 femei angajate la Poliţia Comunitară din Iaşi. Anişoara lucrează de zece ani la serviciul de circulaţie.

"Nu mi-a fost niciodată frică în meseria asta. Sunt o fire mai războinică şi, în mare măsură, oamenii mă respectă datorită uniformei şi a felului în care le vorbesc", povesteşte agentul de circulaţie. La începutul carierei, Anişoara a fost primită cu răceală de bărbăţii care lucrau la Poliţia Comunitară.

"Li se părea ireal că uneori eram mai bună decât ei. Pe parcurs au văzut ce fel de om sunt şi ne-am înţeles. Totul ţine de respect. În plus, bărbaţii trebuie să înteleagă că de multe ori femeile pot fi chiar mai bine pregătite decât ei", crede Anişoara.

Doamna electrician

Mihaela Jora lucrează de 24 de ani la regia locală de transport public, ca electrician. "Mi-a fost greu la început, însă am avut noroc de colegii care m-au ajutat să mă integrez", spune ieşeanca în vârstă de 49 de ani.

Vatmaniţă de 30 de ani

Georgeta Ignat, de 54 de ani, conduce tramvaie de jumătate de viaţă. "Pot să conduc şi cu ochii închişi. M-am obişnuit să am răbdare cu toţi şoferii grăbiţi care încurcă circulaţia", explică femeia.

Bărbaţii trebuie să înţeleagă că femeile pot fi de multe ori chiar mai bine pregătite decât ei
Anişoara Matoschi, poliţist comunitar

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite