Iaşi: roşu în municipiu, roşu şi galben în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul PSD, Gheorghe Nichita, a obţinut un nou mandat de primar al Iaşiului, după ce colegul său de partid, Constantin Simirad, a devenit, pe 1 iunie, preşedinte al Consiliului Judeţean

Candidatul PSD, Gheorghe Nichita, a obţinut un nou mandat de primar al Iaşiului, după ce colegul său de partid, Constantin Simirad, a devenit, pe 1 iunie, preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi. În schimb, în judeţ PSD şi PNL merg umăr la umăr, cu câte 36 de primării adjudecate.

Gheorghe Nichita, care a obţinut 54,1% din voturi, l-a depăşit pe contracandidatul PD-L, Dumitru Oprea, cu nouă procente. Oprea a fost votat de 45,9% dintre ieşeni. "Dumitru Oprea a pierdut pentru că nu a reuşit să mobilizeze alegătorii de dreapta, care au venituri mai mari, sunt independenţi financiar şi pasivi pe plan politic ", este de părere analistul politic Sorin Bocancea.

Edilul pesedist a obţinut o victorie covârşitoare în cartierele Dacia, Alexandru cel Bun şi Galata, de la periferia oraşului, unde locuiesc în special ieşeni cu venituri mici. "Şi la alegerile din 2004 Nichita a ieşit câştigător în aceste cartiere, unde ieşenii preferă candidaţii de stânga", a mai explicat Sorin Bocancea.

PNL a luat cele mai importante oraşe din judeţ

Paşcani, Podu Iloaiei şi Târgu Frumos, cele mai importante localităţi din judeţul IaşI, au intrat sub influenţa PNL în urma turului doi de scrutin. "În mediul rural a dominat partidul care are acces direct la resurse. Primarii de la ţară se orientează constant către partea care se afla la guvernare, lucru care le poate asigura fonduri importante la bugetul local", explică analistul Andi Lăzescu. În timp ce PSD şi PNL şi-au adjudecat câte 36 de primării, PD-L a ieşit victorios în 22 de comune.

Specialiştii spun că harta votului de la alegerile locale ar putea servi drept tipar pentru alegerile generale din toamnă. "Dacă nu se va întampla o minune între timp, la alegerile parlamentare tot PSD-ul şi PNL-ul vor ieşi în faţă, mai ales că acolo va fi vot uninominal. Calculele se pot schimba, dacă între timp vine PD-L-ul cu alti candidaţi", concluzionează Lăzescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite