VIDEO Super-alcoolemie pentru cartea de anatomie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anişoara Socol a devenit agresivă atunci când medicii de la Urgenţă au vrut să-i acorde îngrijiri
Anişoara Socol a devenit agresivă atunci când medicii de la Urgenţă au vrut să-i acorde îngrijiri

Anişoara Socol (63 de ani) a ajuns la Spitalul de Urgenţe cu o alcoolemie de 7,55 la mie. Medicii au fost uluiţi mai ales că femeia a intrat în salon pe propriile picioare. Specialiştii în toxicologie susţin că bătrâna deţine recordul naţional la acest capitol şi că ar putea fi trecută în manualele de specialitate, fiind o minune că mai trăieşte.

Anişoara Socol a fost găsită joi de un taximetrist, zăcând într-o staţie de tramvai din Iaşi. Văzând că femeia nu făcea nicio mişcare şi era udă toată de la ploaie, bărbatului i s-a făcut milă şi a dus-o la Spitalul de Urgenţe „Sf. Ioan". Pe drum, Anişoara s-a trezit şi a intrat pe picioarele ei în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU). Pentru că mirosea îngrozitor a băutură, medicii i-au făcut imediat un test de alcoolemie şi au rămas uimiţi de rezultatele analizelor.

„Nu ne-a venit să credem când am văzut fişa medicală. Valoarea alcoolemiei era de 7,55 la mie, cea mai mare care s-a înregistrat vreodată într-un spital din Iaşi. Nu am auzit nici în alte părţi din ţară de o valoare atât de mare", a spus Tudor Ciuhodaru, medicul de la Urgenţe care a îngrijit-o pe femeie.

„Daţi-mi apă să beau, că mor!"

Cu toate că ar fi putut muri în urma comei alcoolice, odată ajunsă la spital, Anişoara Socol a început să urle, să înjure cadrele medicale şi chiar să le lovească. „Daţi-mi apă să beau, că mor! Dumnezeule, nu există oameni beţi!! Nu vreau pe nimeni împrejur! M-am săturat. Viaţa mea depinde de un pahar cu apă! Dă-mi pace, că vă omor!", a urlat femeia la medicii care încercau să o ajute. Ea a susţinut că cineva a forţat-o să bea vin şi că „un tâmpit" a adus-o la spital.

După ce şi-a primit paharul cu apă, femeia, nervoasă, a agresat o asistentă. „A început să înjure, m-a împins, m-a lovit peste mâini şi mi-a făcut o vânătaie. Noi ne-am făcut însă datoria şi i-am acordat îngrijiri medicale", a spus asistenta Petronela Niculiţă de la Urgenţe.

„Este o minune că mai trăieşte"

În cele din urmă, Anişoara s-a liniştit şi a adormit. Când s-a trezit, a cerut să fie externată. „I s-a administrat o perfuzie şi, după câteva ore, s-a trezit. Ne-a spus să o externăm şi, cum se simţea bine, a plecat acasă pe propriile picioare", a mai spus medicul Tudor Ciuhodaru.

Specialiştii care lucrează cu pacienţi dependenţi de băutură spun că n-au auzit niciodată de o asemenea alcoolemie. „La 7 la mie funcţiile vitale sunt mult diminuate, aproape de zero. Totuşi, un organism puternic îşi poate reveni şi la valoarea aceasta. Am auzit de bărbaţi care au fost prinşi băuţi la volan, au fost aduşi la spital, au suflat în fiolă şi nu le-a venit să creadă că au o alcoolemie de 5, mai ales pentru că au plecat acasă pe picioarele lor. Însă 7 la mie şi, mai ales, la o femeie, n-am auzit", ne-a declarat Alexandru Leşcău, psiholog specializat în dependenţa de alcool.

La rândul lor, medicii ieşeni afirmă că despre o astfel de alcoolemie au citit doar prin cărţi. „De regulă, după o alcoolemie de 4,5 la mie omul intră în comă şi moare. Este o minune că această femeie nu a murit. Îmi e greu să cred că a putut rezista organismul ei unei cantităţi atât de mari de alcool. Dacă e aşa, e demnă de scris în manuale", a spus doctorul Vasile Astărăstoae, şeful Institutului de Medicină Legală din Iaşi. Conform specialistului, la o alcoolemie de 4,5 la mie, omul intră în comă şi foarte rar scapă cu viaţă. „Despre cazuri de alcoolemie extremă am mai auzit peste hotare, însă niciodată la noi în ţară, a mai spus Vasile Astărăstoae.

Ieşencele, în Top 3

„Ca o persoană să ajungă la o astfel de alcoolemie ar trebui să bea 3-4 litri de vin sau cel puţin un litru de vodcă în maximum jumătate de oră", a explicat medicul legist Vasile Astărăstoae. Medicii ieşeni susţin că valorile cele mai mari ale alcoolemiei înregistrate în spitalele din capitala Moldovei le aparţin femeilor.

În urmă cu doi ani, o ieşeancă a ajuns la Urgenţe cu alcoolemia de 5,47 la mie şi a supravieţuit. În 2009, recordul a fost doborât tot de o ieşeancă, a cărei valoare de alcool în sânge era de 7,37 la mie. Femeia a fost internată la Spitalul „Sf. Spiridon", unde a ajuns după ce a băut cel puţin un litru de vodcă. Pe prima treaptă a podiumului a urcat, joi, Anişoara Socol, cu 7,55 la mie alcool în sânge.

Proiect: alcoolicii să-şi plătească tratamentul

Medicii de la Spitalul de Urgenţe din Iaşi spun că Anişoara Socol este doar un caz dintr-o listă lungă de alcoolici care ajung în fiecare zi la doctor. Pentru că în tratarea acestor bolnavi instituţiile medicale investesc sume impresionante de bani, doctorii de la Urgenţe din Iaşi vor să schimbe legea.

Beţivii, costisitori ca bolnavii de cancer

„Nu există zi fără să avem măcar un astfel de pacient. Conform legii, suntem obligaţi să alocăm resurse materiale şi umane care sunt şi aşa destul de limitate pentru a-i trata la fel ca şi pe ceilalţi pacienţi", a spus doctorul Tudor Ciuhodaru.

Medicul, care este şi deputat, a iniţiat un proiect de lege prin care pacienţii cu alcoolemie ridicată să-şi plătească singuri tratamentul. „Pacienţii ajunşi la spital în urma abuzului etanolic vor fi consideraţi neasiguraţi şi îşi vor suporta singuri cheltuielile terapiei de urgenţă. Cu banii cheltuiţi pentru tratamentul alcoolicilor s-ar putea plăti, de exemplu, proteza de şold a unui bătrân", a mai explicat Ciuhodaru.

Comparativ, spitalizarea unui alcoolic care se internează la Spitalul „Socola" din Iaşi costă zilnic 225 de lei. Suma este aproape la fel de mare ca aceea alocată pentru tratarea unui bolnav de cancer. În acest caz, Spitalul „Sfântul Spiridon" din capitala Moldovei plăteşte în fiecare zi 295 de lei pentru un pacient suferind de cancer.

Alcoolemie
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite