Straiele Sfintei Parascheva sunt vândute pe bucăţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai vândut obiect religios a fost, zilele acestea, icoana cu bucăţi din veşmintele Sfintei Parascheva
Cel mai vândut obiect religios a fost, zilele acestea, icoana cu bucăţi din veşmintele Sfintei Parascheva

La tarabele din preajma Catedralei Mitropolitane din Iaşi se vând zilele            acestea icoane în care sunt încorporate bucăţele din materialul textil ce acoperă moaştele peste an. Suvenirul cu bucăţi de veşminte costă 17 lei, iar tarabagiii spun că este cel mai bine vândut obiect religios. Preoţii îl prezintă însă ca pe „un dar pentru pelerini“.

Citeşte şi:
Mănăstirile fac bani frumoşi din turismul religios adaptat cu evlavie la economia de piaţă

Vânzătorii de obiecte religioase plasaţi în preajma Catedralei Mitropolitane din Iaşi îşi freacă în aceste zile mâinile a profit, pe care-l obţin din sutele de icoane, cruciuliţe şi brelocuri cu teme religioase vândute. „Orice obiect cu chipul Sfintei Parascheva se vinde foarte bine. N-am mărit preţurile faţă de anul trecut şi vindem sute de produse în fiecare zi", a declarat Daniel Bărbuţă, unul dintre comercianţi.

Cel mai bine vândut suvenir este o icoană care conţine o bucăţică din veşmântul Sfintei Parascheva. Pelerini din toată ţara se înghesuie să cumpere produsul, pe care plătesc 17 lei. „Am vândut două cutii pline cu astfel de icoane şi nu mai avem foarte multe. Încasările de până acum se ridică la câteva zeci de mii de lei", a spus Laura Bălan, comerciant de obiecte religioase.

Veşmintele, schimbate de cinci ori pe an

Oficialii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB) spun că minusculul fragment textil, de aproximativ un centimetru pătrat, provine din haina cu care sunt acoperite moaştele şi care este schimbată de cinci ori pe an, în preajma marilor sărbători religioase.

„Toate veşmintele Sfintei sunt donate de credincioşi. Le schimbăm aşa des şi pentru că mai avem 30 de acoperăminte noi din donaţii, care sunt de rezervă. În plus, se şi murdăresc după pelerinaj", a spus preotul arhimandrit Dosoftei Scheiul, eclesiarh la catedrală. Acoperământul lumesc, cumpărat de credincioşi cu preţuri între 650 de lei şi chiar câteva mii de lei, este înlocuit în cadrul unui ceremonial special. Şapte preoţi de la Catedrala Mitropolitană se adună într-o seară, după Paraclis, înainte de Postul Mare, Paşte, Crăciun, de hramul Sfintei de la 14 octombrie, dar şi după ce se încheie pelerinajul de la Iaşi. Atunci, prelaţii îi schimbă veşmântul în timp ce rostesc Acatistul Sfintei Parascheva.

„Ritualul durează cam 25 de minute, după care un părinte taie în fragmente mai mici acoperământul destinat icoanelor", a explicat preotul arhimandrit Dosoftei. Patru dintre veşmintele folosite sunt donate bisericilor care fac o solicitare în acest sens, iar unul este tăiat în aproape o mie de bucăţele. Ulterior, straiul fragmentat este transportat la atelierul Mitropoliei din spatele catedralei. Acolo, fiecare bucăţică este inserată într-o rozetă. La rândul ei, aceasta este ataşată de o hârtie velină pe care este imprimată o fotografie a unei icoane originale a Sfintei Parascheva. Hârtia este lipită pe un suport din pal. „Este rezistent la umezeală, uşor, practic şi ieftin", completează părintele Doroftei.În bugetul Mitropoliei Moldovei vor intra anul acesta, în doar două-trei zile, peste 15.000 de lei din produsul „icoana Sf. Parascheva cu veşmânt".

Hram cu plan de afaceri

Prelaţii ieşeni au implementat suvenirul în planul de afaceri gândit pentru Hramul Sfintei Parascheva în premieră anul acesta. „Dintotdeauna este această tradiţie, prin care împărţim bucăţele din veşmânt credincioşilor, însă înainte se dădeau de pomană, ca blagoslovenie", a mai spus preotul Dosoftei.

Dacă unii pelerini plătesc fericiţi, alţii nu văd cu ochi buni comercializarea lucrurilor sfinte. „Probabil că cei de la Mitropolie se gândesc că lumea ar cumpăra mai bine icoanele dacă au o bucată de veşmânt. Nu mi se pare corect, dar în ziua de azi cam totul este comercial, aşa că nimic nu este ieşit din comun", a spus Raluca Apostol, o studentă din Botoşani.

Concerte, artificii şi 60.000 de sarmale

Pelerinii care au ajuns la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva vor avea un program încărcat astăzi şi mâine. În această seară, preoţii vor susţine în Catedrala Metropolitană slujba de priveghere a Cuvioasei, care va începe la ora 21.00 şi va ţine până joi, la ora 3.00. Credincioşii vor putea participa la Sfânta Liturghie mâine, de la ora 9.00 şi până la 13.00, susţinută în aer liber, pe podiumul de lângă catedrală. Pe partea laică, vizitatorii Iaşiului pot participa la Târgul de Toamnă sau la Sărbătoarea Vinului.

Şefii municipalităţii organizează timp de două ore, de la 11.00 la 13.00, promenada costumelor. În această seară, în Piaţa Distracţiei din cartierul Dacia vor concerta, de la ora 19.00, trupe locale şi Viţa de Vie.

Demonstraţie de paraşutism

Mâine, de hramul Sfintei Parascheva, ieşenii au parte de expoziţii de artă plastică, de fotografie şi desene de epocă. Pelerinii se vor putea înfrupta din cele 60.000 de sarmale oferite de Primăria Iaşiului. La ora 14.00, vizitatorii sunt invitaţi la o demonstraţie de paraşutism din faţa Teatrului Naţional, iar de la 17.00 va fi organizată „Seara Valorilor" în sediul Primăriei în care personalităţile ieşene primesc premii pentru activitatea şi performanţele atinse.Concertul aniversar va începe la ora 18.00 în faţa Palatului Culturii, la care vor cânta Iris, Alex Velea şi DJ Andi & Stella, seara fiind finalizată printr-un foc de artificii.

PET-uri pentru agheasmă, 5 lei bucata

Comercianţii din curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi scot profit din orice. Pentru a veni în întâmpinarea pelerinilor care n-au în ce să ia agheasmă din cele 12 butoaie puse la dispoziţia credincioşilor, există standuri cu „recipiente pentru apa sfinţită". Preţul pentru un PET cu toartă este de 5 lei. Pelerinii care ajung la Mitropolie pot cumpăra şi brelocuri cu chipul Cuvioasei la 6 lei, brăţări sau mătănii la 3 lei, cruciuliţe la 9 lei, candele la minimum 10 lei, cărţi, mir, tămâie, icoane, dar şi alte obiecte religioase.

Vânzările merg atât de bine, încât tarabagiii găsesc clienţi pentru icoane de argint sau de aur ofertate cu 2.100 de lei şi chiar pentru candele cu şapte braţe, de 1.270 de lei. „Sunt mulţi oameni care vor să facă un cadou deosebit sau donaţii la biserici", explică Daniel Bărbuţă, vânzător.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite