Probă de fraudă la referendum VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Pană figurează  că a votat de opt ori în Iaşi
Gabriel Pană figurează că a votat de opt ori în Iaşi

Ştefan Pană, bărbatul din Oneşti care a votat de opt ori în Iaşi la referendumul din 29 iulie, era cazat ilegal într-un campus studenţesc administrat de Sorin Iacoban, consilier local USL.

Ştefan Gabriel Pană (32 de ani), un băcăuan din Oneşti, figurează cu opt semnături la tot atâtea secţii de votare din Iaşi la referendumul din 29 iulie 2012. Descoperirea a fost făcută de către membrii filialei Iaşi a PDL, care au verificat listele electorale suplimentare în 10% din secţiile de votare din judeţul Iaşi. Practic, este vorba doar despre cele din municipiul Iaşi.

Pus în faţa evidenţei, Ştefan Pană se jură cu mâna pe inimă că nici măcar n-a ieşit din casă în ziua referendumului. Băcăuanul susţine că altcineva s-ar fi folosit de datele lui din buletin. Cu jumătate de gură, inspirat de reporterii „Adevărul", adaugă şi că va face plângere la Poliţie ca să se facă lumină în cazul lui. „Pe mine nu mă interesează nici Băsescu, nici Antonescu, nici nimeni. Nu sunt membru al niciunui partid şi nu mă interesează deloc politica. Mă interesează doar FC Rapid! N-am ieşit din casă în ziua referendumului", susţine cu tărie Ştefan Pană.



Mutat la Iaşi cu serviciul

Ultimul an şi jumătate din viaţa băcăuanului ridică totuşi semne de întrebare în privinţa modului în care a decurs pentru Ştefan Pană ziua de 29 iulie 2012.

Omul, născut în Oneşti, a trăit până în februarie 2011 într-o casă din zona industrială a municipiului de pe râul Trotuş. La începutul anului trecut s-a mutat la Iaşi. A găsit de muncă la o firmă de pază şi protecţie şi, în plus, cazare foarte ieftină. A prins un loc într-o cameră cu două paturi în căminul T2 din campusul studenţesc Tudor Vladimirescu, fapt total contrar regulamentelor Universităţii „Gh. Asachi" din Iaşi, care administrează complexul.

Au votat de 7 sau 8 ori în Iaşi la referendum. Află cine sunt cei ale căror date apar de mai multe ori pe listele suplimentare

Nefiind student, oneşteanul putea să locuiască în cămin doar în regim de protocol, adică ar fi trebuit să plătească între 30 şi 50 de euro pe noapte. Cu toate acestea, Pană recunoaşte senin că a plătit lunar doar 220 de lei, preţul oficial achitat de studenţi.

La fel de senin, Pană povesteşte că cel care i-a aranjat cazarea în cămin este chiar Sorin Iacoban, directorul campusului studenţesc şi consilier local USL, filiera PSD. „Eu lucram în Oneşti la o firmă de pază şi protecţie. Patronul meu se cunoştea bine cu acest Iacoban. Când mi-a propus să mă mut cu serviciul în Iaşi, mi-a zis să nu-mi fac griji cu privire la cazare, că aranjează el.

Anomaliile referendumului de la Iaşi ies la iveală: sute de persoane apar că locuiesc în aceeaşi casă

Am ajuns în căminul studenţesc şi a venit la mine Iacoban şi mi-a arătat cu mâna care e camera mea. M-am dus acolo şi gata! Atunci l-am văzut şi prima şi ultima oară", explică Ştefan Pană. După câteva luni, Pană şi-a schimbat serviciul de la firma de pază, la una de construcţii. „Chiar dacă am schimbat locul de muncă, tot în T2 am rămas cazat", adaugă oneşteanul. 

Două dintre cele opt liste electorale în care apare numele lui Gabriel Pană, alături de alţi suspecţi



Era în Iaşi pe 29 iulie

Pană spune că şi-a pierdut şi al doilea loc de muncă pe data de 23 iulie 2012. Cu toate că nu mai avea un rost în Iaşi, Pană a rămas în oraş inclusiv pe data de 29 iulie, ziua referendumului. Motivul - spune el - era acela că nu avea bani să ajungă acasă. „Mi-a trimis mama bani luni sau marţi. Aşa am reuşit să ajung la Oneşti", detaliază Pană.

El se arată convins că o persoană din cămin, care avea acces la datele din dosarul de cazare, i-a folosit CNP-ul ca să voteze pe listele suplimentare la Referendum. „Eu nu pot să dau vina pe nimeni şi nici nu bănuiesc măcar pe cineva. Eu atât ştiu: nu am fost la vot! În ţara asta se poate întâmpla orice. Uite aşa ajunge omul la puşcărie de nevinovat!", afirmă cu patimă oneşteanul. În schimb, a refuzat să dea ziariştilor de la „Adevărul" o mostră de semnătură, pentru a o putea compara cu cea de pe listele de votare.

Şeful organizaţiei municipale a PDL Iaşi, Marius Spânu, susţine că este, practic, imposibil ca o persoană depistată pe listele din mai multe secţii să nu fi fost la vot. În plus, acesta afirmă că mai mulţi studenţi cazaţi în campusul Tudor Vladimirescu au reclamat presiuni din partea administratorilor că vor fi daţi afară din cămine dacă nu votează la referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu. „Credeţi că vreunul dintre ei va recunoaşte că a votat de mai multe ori? Este practic exclus să nu fi fost acolo. Apare aceeaşi semnătură. Interesant este că numele celor doi care au votat de opt şi şapte ori apar unul după altul şi în aceleaşi secţii de votare", a spus deputatul Marius Spânu, liderul organizaţiei municipale a PDL Iaşi.

Alături de Ştefan Pană, care a votat la şase secţii din cartierul Copou şi câte una din zonele Alexandru cel Bun şi Tudor Vladimirescu, a mai fost descoperit un „performer" la vot multiplu. Este vorba despre Adrian Boboc (21 de ani), din Fălticeni, Suceava. Interesant este că suceveanul a votat de şapte ori la aceleaşi secţii ca şi băcăuanul de 32 de ani, cu o singură excepţie, Secţia 38 din Copou. În plus, numele celor doi apar unul lângă altul pe listele de la respectivele secţii de votare. Sorin Iacoban nu a putut fi contactat pentru a-şi preciza punctul de vedere. 

"Patronul meu se cunoştea bine cu acest Iacoban. Când mi-a propus să mă mut cu serviciul în Iaşi, mi-a zis să nu-mi fac griji cu privire la cazare, că aranjează el.''
Ştefan Gabriel Pană alegător

Cine este Sorin Iacoban

Două dintre cele opt liste electorale în care apare numele lui Gabriel Pană, alături de alţi suspecţi
sorin

Sorin Iacoban (foto) este unul dintre cei mai influenţi lideri locali ai PSD. Ocupă, pe lângă funcţia de consilier local, şi pe cea de vicepreşedinte al filialei municipale a PSD. La începutul anului 2011, a fost numit director al Direcţiei Servicii Studenţeşti din cadrul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi". Cele 21 de cămine pe care le controlează adăpostesc anual peste 7.000 de studenţi. Iacoban este unul dintre oamenii din PSD Iaşi care se ocupă de organizarea mitingurilor electorale şi de mobilizarea oamenilor la demonstraţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite