Premiat de Google pentru un eseu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşeanul Andrei George Petraru (21 de ani) a câştigat o bursă de 7.000 de euro oferită de Google tinerilor cu dizabilităţi din toată lumea.

Student în anul II la Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza", Andrei suferă de o paralizie cerebrală care-i afectează capacitatea de mişcare şi de vorbire. Tânărul a participat la un concurs de eseuri şi proiecte organizat în premieră anul acesta de şefii cunoscutului portal de informaţii prin care şi-au propus să-i premieze pe cei care au contribuit la îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu dizabilităţi.

Andrei nu a făcut decât să vorbească despre experienţele pe care le-a trăit încă din copilărie, legate de prejudecăţile oamenilor din jurul său. „Am scris că în anii '90 încrederea că o persoană cu handicap poate face faţă în sistemul educaţional normal era destul de scăzută. Am luptat cu sistemul, iar în cele din urmă profesorii au înţeles că am capacităţi de studiu foarte bune, chiar dacă paralizia cerebrală îmi afectează puţin capacităţile de exprimare", ne-a povestit Andrei.

Pasiune pentru sport

În timp, a demonstrat că era peste nivelul colegilor săi „normali". „Datorită perseverenţei şi muncii mele am fost printre cei mai buni din clasă şi am participat la numeroase competiţii, în special de matematică", susţine Andrei. Ghidat de pasiunea pentru sport, Andrei le-a dat celor din jur o nouă lecţie de viaţă. Din 2007, a început să participe la competiţiile de paraciclism, iar în 2009 a fost selecţionat în echipa naţională de paraciclism a României, alături de alţi patru tineri din ţară.

Acum, este membru al echipei Tusnad Cycling Team şi se pregăteşte pentru calificarea la Jocurile Paralimpice Londra 2012. Înainte de Londra, urmează Campionatul Mondial de Paraciclism organizat în august în Canada. „Ies din Iaşi pe drumul care merge spre vama Sculeni. În medie, la fiecare antrenament fac câte 40 de kilometri. Pedalez singur şi am ales traseul acesta pentru că în oraş ar fi prea periculos pentru mine", ne-a declarat Andrei.

Regrete

„Tinerii cu dizabilităţi nu sunt sprijiniţi să-şi urmeze visul, nu sunt consiliaţi de ajuns şi uite aşa, o ţară ca România, în care numărul persoanelor cu dizabilităţi este mare, are doar o singură medalie la Jocurile Paralimpice, iar Ucraina, de exemplu, merge acasă cu zeci de medalii", a mai spus Andrei. El şi-a cumpărat deja bilete pentru a merge la Zürich, unde a fost invitat la sediul companiei Google.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite