Porcina, fatală pentru viitoarele mămici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie este în stare gravă la Iaşi după o cezariană de urgenţă, o a doua mămică a născut prematur, iar unei a treia i s-a provocat avort. Cele trei femei erau bolnave de gripă nouă, ceea ce le-a cauzat complicaţii. În toate cazurile, medicii au intervenit pentru a salva bebeluşii şi vieţile mamelor. 

Cel mai grav caz este cel al Mariei Damian, 36 de ani, din Mogoşeşti Siret, care a ajuns duminică în stare gravă la Spitalul „Sfântul Spiridon" din Iaşi. Pacienta este purtătoare a virusului A(H1N1), confirmare care a venit săptămâna trecută. Gravida a fost transferată de la Paşcani la Iaşi pentru că starea ei de sănătate s-a înrăutăţit constant.

Medicii ieşeni au fost nevoiţi să-i facă cezariană. „Bebeluşul născut prematur este un băieţel şi se află acum la Maternitatea „Cuza Vodă", în incubator şi se simte foarte bine", a spus Vicuţa Todosiciuc, managerul maternităţii. Însă mama se află în stare gravă la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului „Sfântul Spiridon" şi respiră cu ajutorul aparatelor.

Trei fetiţe, blocate în carantină

Şi fetiţele Mariei Damian, în vârstă de 14, 12 şi respectiv 3 ani, au fost internate odată cu mama lor la „Sf. Spiridon", apoi au fost mutate la Spitalul de Boli Infecţioase, cu suspiciune de gripă porcină. „Ne-au luat şi pe noi pentru că ne-au spus că suntem contacţi, sau ceva de genul ăsta", povesteşte Petronela, 14 ani.

După infirmarea infectării cu virusul gripei porcine, cele trei fete au fost externate, însă nu aveau bani, aşa că s-au întors la „Sf. Spiridon" să-şi caute mama. „Am vrut să ajungem la mama, să luăm numerele de telefon ale lui tata sau ale unei surori mai mari. Dar ne-au spus de aici că mama nu poate vorbi şi nu mă poate ajuta nimeni. Am rămas ai nimănui", a spus Petronela cu ochii în lacrimi.

Fetele erau speriate că vor rămâne singure, în spital, fără ştirea nimănui din familie. Ele au fost găsite în curtea spitalului de reporterii „Adevărul de Seară" din Iaşi, care au luat legătura cu primarul din comuna Mogoşeşti Siret. El s-a oferit să le ajute. „Ştiu că sunt o familie numeroasă, cu opt copii. Îl caut pe tatăl fetei şi îi pun la dispoziţie o maşină a primăriei", a spus Damian Butnariu, primarul comunei Mogoşeşti Siret.

Avort de urgenţă la o sarcină de patru luni

O altă femeie însărcinată, de 26 de ani, din Târgu Neamţ, însărcinată în luna a patra, a fost adusă în stare gravă la Spitalul „Sfântul Spiridon" din Iaşi. Femeia avea insuficienţă respiratorie, iar medicii au decis că este necesară întreruperea de sarcină.

Tânăra este internată şi acum la „Sf. Spiridon", iar starea ei de sănătate este bună. O a treia gravidă, din judeţul Neamţ, a ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon" din Iaşi în stare gravă din pricina gripei noi. Femeia avea 33 de săptămâni de sarcină, iar medicii au decis să-i facă cezariană şi au reuşit să salveze atât mama, cât şi copilul. Bebeluşul este la incubator la Maternitatea „Cuza Vodă".

Ieri-seară, la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Bihor, o femeie de 30 de ani, însărcinată în luna a opta, a murit în urma unor complicaţii survenite după operaţia de cezariană. Femeia era suspectă de infecţia cu virusul A(H1N1). Bebeluşul, o fetiţă de peste trei kilograme la naştere, a fost transferată la secţia nou-născuţi a Maternităţii din Oradea şi este sănătos.

Vaccinarea la gravide

În opinia medicilor, virusul A(H1N1) este mult mai periculos pentru femeile însărcinate decât pentru persoanele din celelalte grupe de risc. „În primul trimestru de sarcină, femeia este imunologic slăbită. Dacă vorbim şi despre viroze, atunci gravida este mult mai sensibilă la infecţie", a declarat dr Geza Molnar, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

El a adăugat că femeile însărcinate ar trebui să-şi consulte medicul ginecolog sau pe cel de familie în ceea ce priveşte imunizarea împotriva gripei noi. "Vaccinul Cantgrip poate fi folosit de femeile aflate în a doua şi a treia lună de sarcină. Este un vaccin sigur", a mai spus dr Geza Molnar.

Bolnavii cronic, cei mai expuşi

Specialiştii spun că bolnavii cronic, femeile însărcinate, dar şi persoanele obeze ar trebui vaccinate prioritar împotriva virusului A(H1N1) deoarece sunt cei mai expuşi riscului de îmbolnăvire. Problemele cronice de sănătate pot fi diabetul, bolile respiratorii, cardiovasculare, congenitale sau cele care reduc imunitatea organismului.

Medicii susţin că virusul poate fi mortal în cazul pacienţilor care suferă de boli cronice din cauza faptului că sistemul lor imunitar este foarte slăbit, iar organismul nu mai poate face faţă unei alte infecţii. „La bolnavii cronic, lucrurile sunt mai complicate în sensul că virusul A(H1N1) poate fi, în cazul lor, fatal.

Sistemul imunitar este unul fragil, iar organismul nu se poate lupta cu virusul", a spus prof. dr Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Gripa nouă a mai făcut două victime

Ministerul Sănătăţii a înregistrat în ultimele 24 de ore alte două decese provocate de virusul A(H1N1). Numărul total al morţilor în România a ajuns la cinci.
Una dintre pacientele decedate ieri era internată la Spitalul „Sfântul Spiridon" din Iaşi, şi menţinută în viaţă de o lună doar cu ajutorul aparatelor.

Femeia, în vârstă de 36 de ani, era din Rădăuţi şi suferea de obezitate şi diabet. „Persoanele supraponderale sunt predispuse la complicaţii în cazul în care se îmbolnăvesc şi de gripa nouă. Încă nu s-a explicat ştiinţific care este cauza complicaţiilor", a declarat prof. dr. Traian Mihăescu, medic pneumolog.

În acest moment, încă 11 persoane diagnosticate cu virusul A(H1N1) se află internate în stare gravă la Spitalul „Sfântul Spiridon" din Iaşi. Un alt caz grav se înregistrează la un român internat în Genova, Italia.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 35 de ani, diagnosticat cu gripă nouă însoţită de febră puternică şi bronhopneumonie. Pacientul este internat la Spitalul „San Martino" şi este conectat la aparatele de respiraţie artificială.

Medicii, pro sau contra vaccin

Zeci de medici din întreaga ţară refuză vaccinarea împotriva gripei noi. Primul pas a fost făcut de medicii de la Spitalul de Urgenţă din Iaşi, care au refuzat vaccinarea din prima zi a campaniei. Aceeaşi situaţie şi la Spitalul Judeţean Neamţ, unde mai puţin de o sută dintre cele 1.500 de cadre medicale au acceptat să se vaccineze. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că medicii care îşi sfătuiesc pacienţii să nu se vaccineze reprezintă un pericol.

„Eu m-am vaccinat, colegi de-ai mei s-au vaccinat, recomand colegilor mei să facă acelaşi lucru, pentru că este o măsură de prevenire, vaccinul nu face decât să creeze anticorpi care omoară microbul", a declarat Raed Arafat, subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Precizare

Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a anunţat că, în România, virusul gripei pandemice nu a suferit mutaţii. El a explicat că la Institutul Cantacuzino au fost făcute două analize în acest sens, iar rezultatele au ieşit negative.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite