Orfanii îşi aşteaptă şi acum părinţii morţi la Scânteia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia rutieră petrecută în august anul trecut în localitatea ieşeană a lăsat urme adânci în minţile şi în sufletele rudelor celor 14 victime şi ale supravieţuitorilor. Rudele amână cât mai mult clipa în care vor trebui să le spună prichindeilor că părinţii lor, aflaţi în „microbuzul morţii“,  nu se mai întorc niciodată acasă.

Cei mai mici urmaşi ai victimelor teribilului accident feroviar de la Scânteia, din 14 august 2009, care a luat viaţa şoferului unui maxi-taxi şi a 13 dintre pasagerii săi, se găsesc în satul Lunca Rateş, din comuna ieşeană Scânteia. Simina (2 ani) şi Simona (4 ani) Bucătaru nu pricep mare lucru din drama care a luat-o pe mama lor de lângă ele. La un an de la tragedie, Simona a aflat abia în urmă cu câteva săptămâni că Lăcrămioara Bucătaru nu se va mai întoarce vreodată acasă.

„Până acum, fetei celei mari îi spusesem doar că mama ei doarme, dar acum a aflat că de fapt a murit. Simina este prea mică să înţeleagă ceva", explică Ionuţ Bucătaru (22 ani), tatăl fetelor. În fiecare zi, Simona o ia de mânuţă pe sora ei mai mică şi împreună parcurg cei câţiva metri care despart casa în care locuiesc de cimitirul unde „doarme" măicuţa lor. „Mi-e dor de mami", e tot ce poate spune copilul de 4 ani.

Mama, înlocuită de bunică

„Înainte lucram la negru în Iaşi, dar de acum stau acasă ca să am grijă de ele, să le spăl şi să le duc la grădiniţă. Nu am unde să mă duc în altă parte la muncă", spune Ionuţ, care doreşte să mai facă o cameră la casa lui unde să stea fetele.

Prea mică să înţeleagă ceva este şi Manuela Iacob (2 ani şi 10 luni) din satul Corcodel, comuna Scânteia. Ea şi fratele ei Florin (7 ani) se pot considera orfani de ambii părinţi, după ce tatăl lor a ajuns la puşcărie pentru omor, iar mama, Ionela, a pierit în „microbuzul morţii".

De atunci, cei doi copii au fost crescuţi de bunica lor, Elena Alexa (58 de ani), care a luat locul mamei în inimile micuţilor. „Ce să fac, să-i las singuri? Dacă plec undeva mai mult de jumătate de oră, fata întreabă unde s-a dus mama ei", povesteşte bunica celor doi. Elena recunoaşte că va veni şi ziua în care copiii vor afla adevărul. „Suferinţa mea nu va trece niciodată, dar Manuela şi Florin se vor trezi cândva şi vor cere să li se spună ce s-a întâmplat cu părinţii lor", spune femeia, care îşi creşte nepoţii cu banii din pensia soţului.

„Bântuiţi" de rate

Greutăţile au lovit-o şi pe Marinela Săcăleanu, din satul Bodeşti, comuna Scânteia, care a rămas să-l crească singură pe Bogdan (4 ani), după ce tatăl lui, Dan, s-a prăpădit în microbuz. Femeia a ajuns să muncească cu ziua şi mai primeşte ajutor de la socrii, dar şi aşa trebuie să mai plătească lunar, până în 2012, câte 150 de lei rate la bancă.

„Socrii rămân acum cu salariul tăiat. Voiam să scot antena TV, dar o las ca Bogdan să se mai uite la desene animate. Cei de la firma unde lucra soţul meu nu vor să-i facă băiatului meu pensie de urmaş, argumentând că Dan nu ar fi muncit destul timp la ei", spune Marinela.

Preţul unei vieţi: 700 de lei

Rudele oamenilor morţi în tragedia de la Scânteia au primit daune derizorii din partea societăţii care a asigurat „microbuzul morţii". Aceştia au încasat între 700 şi 10.000 de lei, iar banii le-au fost înmânaţi ca la piaţă de avocatul care s-a angajat acum un an să recupereze daunele stabilite în poliţă. În schimbul demersurilor făcute, apărătorul, Lucian Gheorghe, reprezentant al unei case de avocatură din Galaţi, şi-a stabilit un comision de 30%. Potrivit estimărilor, suma maximă pe care ar fi putut să o încaseze rudele morţilor este de 1,5 milioane de euro.

Patronii, judecaţi

Pe de altă parte, procurorii ieşeni au stabilit că Petrişor Apostu, şoferul „microbuzului morţii", este vinovat de accidentul de acum un an în care au murit 14 oameni. Apostu a decedat din cauza rănilor grave la trei zile după tragedie, iar magistraţii au decis abia acum ca dosarul în care tânărul era cercetat pentru ucidere din culpă să fie închis. Ionel Dumitriu şi Constantin Scîntei, patronii firmei de transport care deţinea maşina, au fost trimişi în judecată la începutul acestei luni.

Dumitriu este acuzat de fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Potrivit rechizitoriului, administratorul a falsificat semnătura lui Scîntei şi a unui angajat pe un contract individual de muncă cu scopul de a menţine activă licenţa de transport persoane şi pe cea de transport judeţean.

Loviţi în plin

La 14 august 2009, un microbuz care transporta pasageri pe ruta Scânteia-Iaşi a fost lovit în plin de trenul accelerat Iaşi-Braşov, iar 14 persoane au decedat. Doar doi oameni au supravieţuit. Maşina a fost izbită de tren cu 72 de kilometri la oră, pe un sector de cale ferată pe care mecanicul avea dreptul să ruleze chiar cu 100 de kilometri la oră.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite