FOTO Familiile care depind de NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii de la Motexco sunt plătiţi în funcţie de câte haine produc
Muncitorii de la Motexco sunt plătiţi în funcţie de câte haine produc

350 de confecţioneri din Fălticeni, unul dintre polurile sărăciei din ţară, fac haine militare pentru armate din întreaga lume. Fabrica este sucursala unei mari companii belgiene care produce, în special, echipamente de protecţie pentru militari.

Constantin Gheorghe are 21 de ani şi, de cinci ani, lucrează în confecţii. Tânărul spune că a învăţat meserie de la mama lui, care a lucrat toată viaţa în domeniu şi că „fabrica NATO", mutată de trei ani la ei în Fălticeni, este singura şansă să supravieţuiască în oraşul uitat de lume.

Vezi aici imagini de la fabrica din Fălticeni.

„Şi la şcoală tot meseria asta am învăţat-o. Asta ştim să facem, din asta trăim. În Fălticeni nu prea ai de ales şi e bine că fabrica merge bine, soldaţii au nevoie de haine şi noi ne primim salariile", spune cu încredere Constantin Gheorghe.

Confecţionerul este motivat să muncească: cu cât face mai multe produse, cu atât este cotat mai bine la salariu. „Dacă eşti rapid şi lucrezi perfect, atunci eşti şi plătit bine. Suntem motivaţi de asta ca să avem cu ce trăi", mai explică tânărul. Un confecţioner pentru antitero câştigă între 700 şi peste 1.500 de lei, în funcţie de câte haine face într-o lună.

Nu se tem de criză

La Motexco sunt angajaţi 350 de confecţioneri. Criza, spun angajaţii, i-a afectat, dar nu se tem că vor dispărea de pe piaţă, pentru că militarii vor avea întotdeauna nevoie de haine.

Rozica Bivol, o muncitoare în vârstă de 50 de ani care a lucrat toată viaţa în confecţii, are una dintre cele mai dificile sarcini: trebuie să stivuiască atent bucăţile de material antiglonţ pentru a le da la cusut. „Meseria mea se cheamă lansator. Adun materialele de acelaşi fel după ce au fost croite şi tăiate pe calculator", povesteşte femeia.

Tanti Rozica, aşa cum o strigă toată lumea în fabrică, este fericită că, pe timp de criză, salariul ei merge ca pe roate şi nu e ameninţată cu şomajul. „Mă bucur că am de lucru. Acum e greu peste tot cu banii, dar măcar noi ştim că militarii de la NATO, sau din alte armate, au nevoie de hainele noastre. Aşa ne luăm şi noi salariile", spune femeia.

Cristina Popa, confecţioner la fabrica din Fălticeni, ne spune râzând: „Când văd la televizor ştiri cu soldaţi din toată lumea, mă gândesc că este posibil să poarte uniformele făcute de noi".

Muncitorii sunt verificaţi la sânge

Deoarece lucrează pentru militarii din toată lumea, regimul de lucru al confecţionerilor din Fălticeni este unul foarte strict. Fiecare angajat este controlat la sânge când intră sau iese din fabrică, pentru ca nicio haină militară să nu dispară şi să ajungă pe mâna teroriştilor.

„Suntem verificaţi foarte strict de armată. Ne asumăm o responsabilitate foarte mare în ceea ce facem. Nu e o fabrică de haine ca oricare alta", spune Ciprian Coman, directorul executiv al fabricii.

Uniforma perfectă

Şi hainele pe care le fac trebuie să treacă mai multe teste. Bucăţile de material sunt introduse într-un aparat, unde sunt expuse unei presiuni foarte ridicate pentru a vedea dacă cedează sau nu.

De altfel, spun specialiştii fabricii, acesta este doar unul dintre zecile de teste care se fac la firma de textile. „Sunt multe probe peste care hainele trebuie să treacă: de la greutatea materialelor până la rezistenţa produselor finite", explică
Ciprian Coman.

Îmbracă şi armata SUA

Firma Motexco face parte din holdingul coordonat de compania Seyntex din Belgia. „În 2008 am avut o cifră de afaceri de 5 milioane de euro, însă în 2009 nu vom avea aceleaşi rezultate din cauza perioadei de criză. Totuşi, militarii au mereu nevoie de haine, iar noi vom avea comenzi", este de părere Marius Pascal, directorul comercial al companiei.

Cei 350 de muncitori de la Motexco îmbracă soldaţi din toată Europa, dar şi pe cei din armata Statelor Unite.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite