Erou la 11 ani: a salvat din foc un bebeluş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Anton din localitatea Glodenii Gândului a devenit erou după ce a scos din flăcări o fetiţă de 9 luni. Băiatul de 11 ani mergea spre şcoală când doi prieteni de joacă i-au sărit în cale şi i-au spus că surioara lor de doar nouă luni arde în casă.

Daniel, un băieţel care abia a împlinit 11 ani, micuţ şi firav, îmbrăcat sărăcăcios, dar cu inimă şi curaj cât pentru zece bărbaţi, a devenit ieri eroul localităţii ieşene Glodenii Gândului.

Trei dintre cei cinci copii ai familiei Rusu au trecut ieri prin clipe de coşmar, după ce s-au jucat cu focul. Mihaela, mama lor, era plecată la şcoala din sat cu nişte treburi şi i-a lăsat acasă pe Elena (9 luni), Ionuţ (7 ani) şi pe Nicuşor (3 ani). Vrând să încingă focul, băieţii au aruncat diluantul găsit într-o sticlă în sobă. Imediat, flăcările au cuprins una dintre cele două încăperi ale casei şi doar cei doi băieţi au putut să fugă din casă.

Daniel Anton se îndrepta spre şcoală, când, pe uliţă, i-au ieşit în faţă cei doi copii, colegi de joacă şi vecini. Disperaţi şi cu lacrimi în ochi, Ionuţ şi Nicuşor, copiii familiei Rusu, i-au spus lui Daniel că sora lor cea mică arde în casă. Fără să stea o secundă pe gânduri, salvatorul şi-a aruncat ghiozdanul în drum şi a fugit după micuţa Elena. „Fetiţa era pe pat, care ardea tot în flăcări mari. Am luat-o în braţe şi am ieşit fuga cu ea din casă. Săraca, stătea acolo nemişcată, cu focul în jurul ei", a povestit eroul Daniel.

„Niciun bărbat nu făcea ca Daniel"

Vecinii au sărit şi ei repede. „Am simţit miros de cauciuc ars. Când am văzut flăcările, ne-am dus cu toţii să stingem incendiul. Eram o sută de oameni şi am adus apă cu găleata de la fântâna mea. Cred că niciun bărbat nu ar fi avut însă curajul să facă ce a făcut Daniel, să intre în casă şi s-o salveze pe micuţă", a spus Vasile Corici, vecin cu soţii Rusu.

După ce a ieşit afară cu Elena pe braţe, băiatul i-a dat copila unei vecine venite în curtea soţilor Mihaela şi Paul Rusu. Nu a stat mult pe gânduri şi s-a întors în căsuţa sărăcăcioasă. „M-am gândit imediat că televizorul din casă este în priză şi ar putea exploda. M-am întors şi am încercat să-l scot afară, dar a fost prea greu şi nu am reuşit", a mai precizat Daniel.

Elena Chirilă, mama lui Daniel, este mândră de curajul fiului ei

Elena Chirilă, mama lui Daniel, este mândră de curajul fiului ei

„Nu mi-a fost frică de moarte"

Băiatul spune că nicio secundă nu s-a gândit că ar putea păţi ceva, ci a avut un singur gând: să salveze bebeluşul. „Nu mi-a fost frică de moarte, nici nu m-am gândit la asta", a spus ieri eroul din Glodenii Gândului, care şi-a făcut deja şi un plan de viitor. „Nu-mi prea place la şcoală, dar îmi place să salvez vieţi. Când voi fi mare vreau să mă fac pompier", a concluzionat puştiul de 11 ani.

„Putea să moară ars"

Mama lui nici nu vrea să se gândească ce i s-ar fi putut întâmpla lui Daniel. „L-am educat să-i ajute pe alţii, dar nu mă gândeam că ar putea face chiar aşa ceva. Putea să moară ars acolo", a spus Elena Chirilă, mama băiatului. Mihaela Rusu îi mulţumeşte lui Dumnezeu că puştiul de 11 ani a avut curajul să-i salveze bebeluşul.

„Când am ajuns acasă, totul era ars. Copiii erau la vecini. Nici nu ştiu ce s-a întâmplat", a spus femeia. „Am auzit vecinii strigând că e foc la băiatul meu acasă şi m-am dus. Acum i-am luat la mine pe toţi cei patru nepoţi şi sunt bine", a declarat şi Constanţa Rusu, bunica copiilor.

Tot satul s-a adunat ieri în faţa casei familiei Rusu

Tot satul s-a adunat ieri în faţa casei familiei Rusu

Primarul îl va premia

Primarul localităţii ieşene consideră ca fapta băiatului de 11 ani nu trebuie trecută cu vederea. „O să-i acordăm o diplomă sau un premiu lui Daniel pentru gestul său deosebit", a spus Dumitru Spulber, primarul comunei Ţibăneşti.

Elena, la spital cu arsuri grave

Micuţa Elena, salvată din flăcări de Daniel, a fost internată la Spitalul de Copii „Sf. Maria" din Iaşi, cu arsuri de gradele II şi III. „Arsurile sunt destul de profunde, pe 30% din suprafaţa corpului, iar căile aeriene superioare i-au fost afectate. Starea copilei este acum stabilă, dar pot apărea complicaţii", a spus medicul Lucian Cernahoschi, de la Spitalul de Pediatrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite