Iaşi: Cel mai de temut interlop ieşean a fugit de sub nasul Poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Rodideal se plimbă nestingherit peste graniţele ţării de aproape o lună şi jumătate. Potrivit apropiaţilor săi, basarabeanul stabilit în Iaşi este în Rusia. El avea interdicţie să iasă din România şi trebuia supravegheat de un poliţist. Judecătorii Tribunalului Iaşi au constatat şi ei astăzi că Vasile Rodideal lipseşte dar nu au dispus rearestarea lui.

Vasile Rodideal, judecat în patru dosare pentru corupţie, trafic cu ţigări sau pentru că ar fi încercat să asasineze un alt interlop, a dispărut fără urmă. Potrivit unor surse apropiate basarabeanului, care locuia la Iaşi, acesta a reuşit să plece din ţară la Chişinău, iar de aici a luat avionul spre Moscova. „Avea bilet pe numele lui de la Chişinău la Moscova", a spus unul dintre cunoscuţii lui Vasile Rodideal.

Mai mult, spun cunoscuţii, Vasile Rodideal ar fi luat aproximativ 300.000 de euro de la diferite persoane şi nu i-a mai restituit. Pe finul său Bogdan Radu l-ar fi obligat să-şi vândă maşina. „Eu nu am naş şi nu am nici maşină. Nu am depus nicio plângere", a spus scurt Bogdan Radu. De la alţi prieteni ar fi luat câteva zeci de mii de euro. „Din ce ştiu eu a înşelat iar pe cineva, un fost partener de al lui. Aşa am şi aflat că este plecat. A mai vândut maşina a mai luat şi de la finul său", a declarat Tiberiu Cristiodorescu, pe care, potrivit procurorilor, Rodideal ar fi plănuit să-l asasineze.

Judecătorii nu au luat nicio măsură

Cu toate că magistraţii Tribunalului Iaşi au constatat astăzi că Rodideal nu a venit la procesul în care este judecat pentru trafic cu ţigări, aceştia nu au dispus rearestarea lui. „Cerem să se verifice dacă a fost arestat în altă cauză, dacă a murit sau dacă a părăsit ţara", a spus şi procurorul de şedinţă, Radu Moisescu. Astfel, de abia la termenul din decembrie se va decide dacă Rodideal va fi din nou închis.

Poliţiştii dau şi ei din umeri când vine vorba despre Rodideal şi susţin că au făcut tot ce trebuia. „Pe 6 noiembrie, bărbatul nu s-a prezentat la poliţistul care-l supraveghea şi am anunţat instanţa.", a spus Virginia Pralea, purtător de cuvânt al Poliţiei. Conform procedurii Rodideal era supravegheat de un agent de la Secţia IV de Poliţie şi trebuia să se prezinte la fiecare termen la proceselor la instanţă. El s-a prezentat la Poliţie ultima dată pe 6 octombrie. „Având în vedere că era judecat pentru mai multe fapte grave trebuia urmărit îndeaproape", a spus un procuror ieşean. Avocatul lui Vasile Rodideal, Ionel Nechita spune că nu ştie nimic despre clientul său. „Nu ştiam că a fugit din ţară. E problema lui.Este un mod de a scăpa de infractori, decât să-i ţineţi pe cheltuiala statului. Au plecat alţii mult mai importanţi şi şi-au luat lauri pe chestiunea asta", a declarat Ionel Nechita, avocatul basarabeanului.

Rodideal este judecat la Iaşi şi la Bucureşti în patru dosare. În faţa judecătorilor Curţii de Apel Iaşi, basarabeanul a ajuns împreună cu finul său, Gheorghiţă Mararu, membru al lumii interlope nemţene şi Iulian Ţocu, fost deputat de Neamţ.


Procurorii spun că fostul parlamentar ar fi apelat la cei doi pentru a face presiuni asupra unui lichidator judiciar. În schimb, Ţocu le-ar fi oferit 100.000 de lei. Rodideal mai are un dosar pe rol în care este judecat alături de finul său, Bogdan Radu, de Nicu Cercel şi de Ghiţă Berbece, fostul şef al Vămii Albiţa. Toţiau fost acuzaţi de contrabandă cu ţigări.

La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se află dosarul „Omul Mafiei la vârful Poliţiei", în care basarabeanul este judecat alături de poliţistul Ovidiu Popa, fost membru al Corpului de Control al Poliţiei Române şi Gheorghiţă Mararu. Omul legii ar fi intervenit pentru cei doi interlopi, ca să le fie redusă durata suspendării permisului auto. La Curtea de Apel Bucureşti, Rodideal este judecat pentru că ar fi pus la cale asasinarea lui Tiberiu Cristodorescu, fostul său partener de afaceri. În acest caz, Rodideal a fost condamnat la 18 ani de închisoare, dar a făcut apel.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite