Catering cu etnobotanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzătorii de plante halucinogene din Iaşi sunt dispuşi să transporte marfa, gratuit, la domiciliul solicitanţilor. Apariţia noilor produse le-a dat bătai de cap medicilor ieşeni, care au tratat aproape 200 de consumatori numai în ultimele trei săptămâni.

Reduceri de preţuri, bonusuri sau livrări la domiciliu sunt ultimele tertipuri la care au apelat vânzătorii de etnobotanice din capitala Moldovei pentru a-şi spori numărul de clienţi. Odată cu începerea anului universitar, în campusuri au apărut zeci de anunţuri care prezintă oferta weed-shopurilor. Doritorii sunt asiguraţi că vor beneficia de cele mai bune preţuri şi că transportul este gratuit. „Trebuie să comandaţi de minimum 20 de lei şi transportul este gratuit în orice cartier al Iaşiului. Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre produse, trebuie să mergeţi la magazin", ne-a spus unul dintre tinerii care livrează etnobotanice. Acestea costă între 10 şi 40 de lei. Afacerea pare să fie din nou profitabilă, iar numărul „magazinelor de vise" a crescut. Dacă în luna mai în Iaşi erau deschise doar 4, acum sunt 15.

Află de ce nu ţine legea pasul cu drogurile fumate în şcoli 

Patronii au găsit soluţii

Ordonanţa de urgenţă din februarie care a interzis etnobotanicele i-a ţinut pe administratorii weed-shopurilor şi pe amatorii de senzaţii tari în loc doar câteva luni. Patronii au găsit alte substanţe, în afara celor de pe „lista neagră", pe care le-au scos la vânzare. „Noi monitorizăm aceste magazine şi am făcut şi controale. Ar trebui şi alte instituţii să se implice, să facă verificări şi astfel s-ar reduce numărul magazinelor şi al consumatorilor. Toate produsele ar trebui interzise sau măcar vânzarea şi consumul de substanţe care nu sunt pe listă să fie considerate contravenţii", a spus comisarul-şef Petru Dediu, din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Iaşi.

image

Potrivit medicilor, a crescut numărul consumatorilor de ierburi legale. Doar în ultimele două-trei săptămâni la spital au ajuns aproape 200 de pacienţi care au încercat produse de la weed-shop. Un astfel de caz a fost înregistrat zilele trecute la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan" din Iaşi. Un tânăr în vârstă de 23 de ani a ajuns în atenţia medicilor după ce a consumat etnobotanice. „Pacientul prezenta agitaţie extremă, greţuri, vărsături şi contracţii ale pupilei. La examenul toxicologic a fost depistată şi cocaină, arătând că produsele etnobotanice conţin droguri de sinteză", a declarat Tudor Ciuhodaru, coordonatorul UPU de la Spitalul „Sf. Ioan" din Iaşi. Medicii trag un semnal de alarmă legat de vârsta tot mai mică a celor care fumează „ierburi legale". „Se observă că a scăzut vârsta consumatorilor care necesită de obicei internare pentru că starea în care ajung este gravă. Internarea de multe ori este repetată", a afirmat Ciuhodaru.

Magazine etnobotanice Iaşi (Arhivă)

Amenzi de la Crimă Organizată

Ofiţerii de la Crimă Organizată susţin că în Iaşi au fost aproximativ 40 de magazine care au vândut etnobotanice. Mare parte s-au desfiinţat, dar în locul lor au apărut altele, iar acum sunt aproximativ 15 weed-shopuri. „Sunt mai periculoase etnobotanicele, decât drogurile propriu-zise. Aceste substanţe nu sunt destinate consumului uman şi ar trebui să facă mai multe controale şi Oficiul Pentru Protecţia Consumatorului, dar şi Direcţia de Sănătate Publică", a precizat comisarul-şef Gheorghe Zbarnea, şeful BCCO Iaşi.

În acest an, oamenii legii au întocmit cinci dosare penale pentru vânzarea de etnobotanice şi 15 persoane sunt cercetate. „Am făcut controale la magazinele din oraş împreună cu Garda Financiară. Am confiscat anul acesta aproape un kilogram de substanţe, în valoare totală de 30.000 de lei", a adăugat comisarul-şef Gheorghe Zbarnea.

Mai citiţi şi:

Îngrăşământul de flori, bun de fumat

Preţurile de la weed-shop

Cel mai ieftin produs din gama plantelor halucinogene legale este Ganja, care costă doar 10 lei. Există şi produse care ajung chiar şi la 80 de lei. Pe site-uri se găsesc anunţuri pentru etnobotanice vândute angro. Evident, preţul lor este mult mai scăzut.

Plăcerea devine dependenţă

Medicii atrag atenţia că profilul consumatorului de substanţe halucinogene s-a modificat, în sensul că, dacă înainte erau folosite doar pentru recreere, în ultima perioadă au devenit o obişnuinţă. Mult mai accentuată este şi gravitatea stării de sănătate a fumătorilor de etnobotanice, care ajung să aibă nevoie de îngrijiri medicale. „Se trece treptat de la consumul de weekend la cel habitual, iar consumul nocturn se transformă în cel diurn. Totodată, s-a dublat numărul cazurilor grave ce necesită internare în Clinica Toxicologică", mai spune medicul Ciuhodaru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite