Opoziţia, acuzată că a adus la Iaşi sute de agitatori anti-Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Consiliului Judeţean Iaşi susţine că liderii PSD şi PNL au adus la Iaşi sute de agitatori care au „montat“ mulţimea împotriva preşedintelui Băsescu. Mii de oameni au scandat „Hoţii“, „Ruşine“ şi l-au numit pe şeful statului „vânzător de ţară“, în timpul discursului susţinut de acesta în Piaţa Unirii.

Vedeţi şi:

FOTOGALERIE 24 ianuarie cu huiduieli şi horă ruptă-n două. Militarii au strigat lozinci anti-Guvern (VIDEO)

Manifestările organizate cu prilejul Zilei Unirii la Iaşi au fost mai tensionate ca oricând. În jur de 5.000 de oameni s-au strâns ieri în Piaţa Unirii, iar sute dintre aceştia şi-au manifestat nemulţumirea faţă de preşedintele Traian Băsescu. 

Citiţi şi:

Eugen Chelemen

Batjocorirea imnului naţional, transfigurarea lui Băsescu şi prostia Opoziţiei


Şeful statului a fost huiduit încă de când a dat „Bună ziua!" în centrul Iaşiului, iar fluierăturile au continuat pe toată durata discursului susţinut în faţa mulţimii. Cei mai vehemenţi au fost militarii în rezervă. „Noi am făcut o armată, Băsescu o distruge. E un vânzător de ţară! Nu noi am ales momentul acesta pentru protest, ci el, prin decizia luată", a spus Dan Moraru, liderul pensionarilor militari.

image



Simirad acuză

image

Şeful Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, le-a adus acuzaţii grave liderilor partidelor din Opoziţie. „Această manifestare va rămâne în istorie ca fiind una odioasă. A fost un miting organizat de Opoziţie. Au adus 500 de oameni cu autobuzele de prin judeţe pentru a simula proteste pe baza nemulţumirilor reale ale oamenilor. Decizia a fost luată la nivel central", a afirmat Simirad, susţinând că are informaţia „din surse".

Şefii PSD şi PNL au infirmat implicarea lor în „circul" de la Iaşi. „Domnul preşedinte Băsescu ne-a dezbinat atâţia ani, iar acum oamenii i-au arătat ce cred cu adevărat", a comentat Victor Ponta, preşedintele PSD.

„Oamenii nu au fost aduşi de nimeni în piaţă. Şi-au strigat nemulţumirile. E firesc să se întâmple asta. Oamenii au dreptul să-şi spună păsurile. Ei sunt disperaţi, batjocoriţi şi sunt trataţi drept paraziţi", a declarat Crin Antonescu, preşedintele PNL.



Consolaţi de fasolea cu cârnaţi

La finalul cuvântării, Tra-ian Băsescu s-a prins în Hora Unirii doar câteva clipe, după care s-a retras în Hotelul Traian. Spre deosebire de anii trecuţi, şeful statului a „sărit" şi peste vizita la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi", loc în care este înmormântat Alexandru Ioan Cuza, domnitorul care a realizat unirea principatelor române. „Obiectivul" era un prilej pentru baia de mulţime.

Au mai ajuns ieri la Iaşi miniştrii Elena Udrea, Teodor Baconschi şi Valerian Vreme, liderii politici Crin Antonescu, Victor Ponta, dar şi parlamentari sau membri ai administraţiei locale. Membrii Guvernului au fost de asemenea huiduiţi când au depus coroane de flori la statuia domnitorului Cuza din Piaţa Unirii.

La finalul ceremoniilor din Piaţa Unirii, punctul de interes s-a mutat la câteva zeci de metri distanţă, pe strada Alexandru Lăpuşneanu, unde s-au împărţit gratuit 2.000 de porţii de cârnaţi cu fasole.

Huiduit şi la Focşani

De la Iaşi, preşedintele Traian Băsescu a plecat la Focşani unde a fost din nou huiduit. Vrâncenii au fost însă mai puţin vehemenţi decât protestatarii de la Iaşi şi au păstrat liniştea în momentul intonării imnului. „Vin la Focşani chiar dacă sunt huiduit sau apreciat. Mă aşteptam ca la Focşani să fie mai multă decenţă decât la Iaşi", a declarat preşedintele Băsescu.

image



6.000 de pensionari militari au dat statul în judecată

Avocatul Costel Gâlcă a dus, ieri, la Secţia Conflicte şi Litigii de Muncă din cadrul Tribunalului Bucureşti, cu un cărucior, aproape 6.000 de dosare, prin care pensionarii afiliaţi Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere acţionează statul roman în judecată. În condiţiile în care această secţie de la Tribunalul Bucureşti dispune de doar 20 de judecători şi 20 de grefieri, activitatea instanţei ar putea fi efectiv blocată odată cu începerea procesului.

Vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti Laura Andrei a admis că vor fi probleme, întrucât completele sunt supraaglomerate, iar cererile pe fond ar putea primi termene chiar şi în decembrie 2011.

"O consecinţă imediată va fi o blocare a completelor de judecată din Secţia Conflicte şi Litigii de Muncă, pentru că nu se pot procesa fizic într-o şedinţă de judecată mai mult de 80-100 de dosare. Avem convocată inclusiv o şedinţă a Colegiului de conducere şi încercăm să vedem dacă putem să redistribuim din celelalte secţii oameni care să ajute, dar ţineţi cont că şi în aceste secţii oamenii sunt prea puţini", a mai precizat Laura Andrei.

Rezerviştii s-au trezit ca la Revoluţie

image

Col (r) Mircea Dogaru arată semnul victoriei  Foto: Marian Iliescu



Pensionarii militari din Capitală n-au mărşăluit ieri împotriva recalculării pensiilor, cum anunţaseră, ci împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului. Evenimentul a fost punctat şi de sloganurile Revoluţiei: „Armata e cu voi!", „Jos tiranul!", „Nu vă fie frică/ şi Băsescu pică!".

Însuşi liderul mişcării de ieri, Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere, aflat în fruntea coloanei, a ridicat braţele la un moment dat şi a arătat către presă semnul victoriei de la Revoluţie, în timp ce fanfara îi cânta din spate „Treceţi, batalioane române, Carpaţii!".

image



Întrebat de ce sunt strigate lozincile Revoluţiei la un miting despre pensii, col. (r) Dogaru a răspuns mândru: „Pentru că fără noi nu exista nicio Revoluţie! Jumătate din morţii de-atunci sunt ai armatei!". La Revoluţie, Mircea Dogaru n-a participat, însă.

„Lucram în economic, eram civil, mă detaşasem la Tarom, unde soţia mea era economist, şi am fost nevoit să lucrez ca şef de birou personal. Am plecat pentru două zile, ca să o ajut pe nevastă-mea, şi am fost nevoit să rămân doi ani".  Simona Popa

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite