FOTO Preţul benzinei îi „aprinde“ pe şoferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii bucureşteni au cerut, pe lângă ieftinirea benzinei, şi reducerea valorii taxei auto
Protestatarii bucureşteni au cerut, pe lângă ieftinirea benzinei, şi reducerea valorii taxei auto

Zeci de şoferi nemulţumiţi de preţul piperat al carburanţilor au blocat câteva benzinării din Bucureşti şi din Iaşi. Participanţii la protest au alimentat fiecare de câţiva lei şi au plătit cu monede mici, spre disperarea angajaţilor de la staţiile de alimentare.

Preţul exagerat al carburanţilor a scos, ieri, în stradă zeci de şoferi nemulţumiţi din Bucureşti şi din Iaşi. Aceştia au decis să boicoteze mai multe benzinării. Staţiile au fost practic blocate pentru câteva zeci de minute. „Victima", aleasă la întâmplare, a fost o benzinărie de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti.

Click aici pentru fotogalerie

Maşinile au fost încolonate în faţa pompelor, iar protestatarii au aşteptat să le vină rândul să alimenteze. După ce au băgat benzină doar de câţiva lei, aceştia au plătit numai cu monede foarte mici. Alte zeci de minute şoferii au pierdut cu spălarea farurilor şi a parbrizelor. Pentru a nu exista niciun dubiu în privinţa demersului lor, protestatarii au îmbrăcat tricouri inscripţionate cu „Ieftiniţi combustibilii!". Asta spre disperarea angajaţilor benzinăriei, care încercau să-i convingă să plece cât mai repede de la pompe.

Citiţi şi: VIDEO Motorină pentru iarnă

După ce li s-a explicat de ce nu pot alimenta mai repede, ceilalţi şoferi au înţeles situaţia şi s-au îndreptat spre alte benzinării. Unii s-au arătat solidari cu iniţiatorii protestului. „Este mai bine de un an de când maşina mea nu a mai văzut «plinul». Ca să umplu rezervorul, mi-ar trebui peste 250 de lei", spunea un bucureştean.

Bodyguarzii, chemaţi să intervină

Ieşenii au alimentat la pompă doar de un leu  Foto: Florin Chirica



Pentru deblocarea staţiei, benzinarii au recurs la o măsură extremă. Ei au chemat în ajutor un echipaj de intervenţie al unei firme de pază, care asigură securitatea unităţii. După ce au văzut despre ce este vorba, bodyguarzii au fost nevoiţi să-i lase în pace pe şoferi, pentru că aceştia nu încălcaseră nicio lege. În plus, jandarmii care monitorizau protestul i-au atenţionat pe angajaţii firmei de pază că nu au niciun motiv să intervină.

Şoferii au explicat de ce sunt atât de supăraţi. „După ce am aflat că, de la 1 ianuarie 2011, se va introduce o nouă acciză în preţul carburanţilor, am decis să ne manifestăm nemulţumirea faţă de această nouă taxă. Aceasta este a treia acţiune de acest gen şi nu ne vom opri aici. Cu ajutorul colegilor din ţară vrem să protestăm în mai multe oraşe", a declarat pentru „Adevărul" Daniel, unul dintre organizatorii ineditului protest.

Un moment mai tensionat s-a consumat atunci când angajaţii benzinăriei au încercat să împiedice jandarmii în civil să filmeze protestul, pe motiv că se află pe o proprietate privată. A fost nevoie ca oamenii legii să se legitimeze pentru a fi lăsaţi în pace.

La sfârşitul săptămânii trecute, o benzinărie de lângă Gara de Nord şi alte două din zona Calea Plevnei au fost boicotate în mod asemănător. Cu maşinile încolonate şi cu afişe în parbriz pe care scria „Jos taxa auto!" şi „Scădeţi preţul combustibililor!", şoferii au făcut tot ce le-a stat în putinţă să-şi prelungească cât mai mult şederea în faţa pompelor de benzină.

După ce au alimentat în valoare de câţiva lei, protestatarii au spălat parbrizele şi şi-au umflat roţile maşinilor, determinându-i pe ceilalţi şoferi să renunţe să mai alimenteze.

Scumpiri

Ieşenii au alimentat la pompă doar de un leu

Şoferii au plătit benzina doar cu mărunţiş Foto: Mircea Păun

Două mari companii petroliere au anunţat, ieri, majorarea preţului carburanţilor. OMV Petrom a scumpit benzina cu 9 bani pe litru, iar motorina, cu 6 bani. Şi Rompetrol a majorat preţurile carburanţilor cu 6 bani pe litru.

Mesaj lansat pe Facebook


Aproape 20 de tineri ieşeni au protest ieri faţă de majorarea preţului carburanţilor. Majoritatea prieteni, dar şi câţiva care au răspuns la mesajul lansat pe Facebook, s-au urcat în 13 maşini, cu care au luat la rând benzinăriile din cartierul Păcurari. Ei au ocupat toate pompele de benzină, însă în rezervor au pus numai câteva picături, în valoare de un leu.

În loc să plătească cu o bacnotă, tinerii i-au pus pe casieri să numere câteva zeci de monede pentru fiecare alimentare. „Nu avem bani pentru preţurile actuale la pompă. Prin această acţiune am vrut să nu mai lăsăm benzinăriile să mai ia bani", a explicat Claudiu Bungeanu, student.

Şoferii au plătit benzina doar cu mărunţiş Foto: Mircea Păun
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite