VIDEO Cum poţi încărca telefonul din talpa pantofului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cezar Ursan (stânga) şi Adrian Brudaru au creat deja un al doilea prototip, şi mai comod de folosit decât primul
Cezar Ursan (stânga) şi Adrian Brudaru au creat deja un al doilea prototip, şi mai comod de folosit decât primul

Adrian Brudaru şi Cezar Ursan au inventat un dispozitiv prin care posesorii de celulare îşi pot încărca acumulatorul în timp ce merg. Aparatul de „resuscitat“ bateria este realizat din cuarţ de brichetă şi dintr-un suport de plastic de la o pereche de căşti.

Nu au studii de fizică şi nici nu sunt antreprenori cu experienţă. Au în schimb multe idei care ar putea face viaţa mai uşoară şi, de ce nu, mai verde.

Mai citeşte şi:

VIDEO Secretele telefoanelor-spion

Adrian Brudaru (23 de ani) şi Cezar Ursan (24 de ani), absolvenţi ai Facultăţii de Economie din Iaşi, au uimit lumea cu un aparat ecologic de încărcat telefoanele mobile. În numai două nopţi, cei doi tineri au inventat un dispozitiv în forma unei tălpi, care se introduce în pantof şi se conectează la acumulatorul telefonului.

„Cu ajutorul acestui aparat, în timpul mersului energia mecanică se transformă în energie electrică şi, astfel, se încarcă acumulatorul mobilului", explică Adrian.

Câştigători la Bruxelles

Secretul dispozitivului este folosirea cuarţului. „Am luat cuarţul de la o brichetă pentru a genera energia electrică şi suportul de plastic de la o pereche de căşti cu care am legat aparatul de talpa pantofului. La fiecare pas, plăcuţa se îndoaie şi produce energie", spune Cezar, care lucrează la un callcenter din Iaşi.

„Am lucrat la proiect două nopţi. Am gândit ca nişte economişti. Am vrut să facem ceva care s-ar vinde uşor. Ne-am gândit la momentele în care ni se descărca telefonul când eram în oraş şi ne-am zis că am putea rezolva această problemă", mai spune Cezar.

Proiectul celor doi ieşeni a fost desemnat cel mai bun la categoria „Antreprenoriat şi Competenţe Digitale", la concursul „Go Digital", organizat săptămâna trecută la Bruxelles.

„Oamenii au reacţionat foarte bine la vederea invenţiei, când au auzit că i-ar ajuta să nu li se mai descarce vreodată telefonul, iar asta fără să folosească încărcătorul tradiţional. Nu am găsit însă un investitor pentru a produce efectiv încărcătorul", explică Adrian.

Cei doi au creat deja un al doilea prototip, mai comod de folosit decât primul. „Ideea noastră este inclusă într-un program al fundaţiei bucureştene APDETIC care finanţează cele mai bune idei de afaceri. Sperăm să câştigăm pentru că avem multe idei", a mai spus Brudaru.

Mai ieftin decât un încărcător clasic

Costul de producţie al unui încărcător ecologic pentru telefonul mobil nu depăşeşte 10 euro. Tinerii inventatori au primit în ultima vreme însă doar încurajări. Nimeni nu a putut veni şi cu bani pentru a porni afacerea „verde".

„Polimerul piezoelectric nu poate fi cumpărat în cantităţi mici. Comanda minimă este de aproximativ 600 de euro, iar noi nu avem aceşti bani", spune Adrian.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite