"Înţepătorul din Iaşi" a fost eliberat din închisoare deşi avea "potenţial criminogen"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Gavrilaş a primit  29 de zile de arest preventiv
Petru Gavrilaş a primit 29 de zile de arest preventiv

„Înţepătorul din Iaşi“ a fost eliberat în 2009 „pe cuvânt“, înainte de termen, deşi şefii închisorii ştiau că acesta era capabil s-o ia oricând de la capăt. Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Iaşi a notat că Petru Gavrilaş are „potenţial criminogen“, dar a preferat să creadă că familia religioasă îl va ţine în frâu.

Petru Gavrilaş (35 de ani), din localitatea ieşeană Ţigănaşi, acuzat că în două zile a înjunghiat 16 ieşence, a dovedit că nu poate sta departe de lumea infractorilor nici după ce a petrecut 3.000 de zile în puşcărie, începând din anul 1996. Bărbatul are la activ două condamnări pentru viol, una dintre victime fiind minoră.

De fiecare dată, Petru Gavrilaş a fost eliberat condiţionat, dar ieşeanul şi-a găsit rapid drumul înapoi la puşcărie. La 30 iunie 2001, şi-a bătut joc de Nicoleta Crenguţa (13 ani), o fată de prin vecini, obligând-o să facă sex cu el. Pentru acest viol s-a ales cu 12 ani de închisoare.

A primit imediat „bilet de ieşire"

Bărbatul a solicitat eliberarea condiţionată după opt ani şi a fost adus, în decembrie, în faţa unei comisii formate din directorul penitenciarului, Marius Vulpe, judecătorul delegat Ioan Grădinariu şi alţi şapte membri din conducerea instituţiei, psihologi şi asistenţi sociali. Adunarea a luat în considerare faptul că Gavrilaş executase deja cea mai mare parte din pedeapsă şi că avea un dosar curat.

„Comisia are în vedere dacă deţinutul a fost disciplinat, a participat la programele educative sau dacă a fost sancţionat. După aceea se face propunerea de eliberare condiţionată care se înaintează Judecătoriei", a explicat procedura judecătorul Cristina Vâlcu.

Cât timp a stat în spatele gratiilor, Petru Gavrilaş a avut un comportament exemplar. Serios, paşnic, evitând orice conflict cu persoanele din jur, a participat la activităţile educative, religioase şi chiar la cursurile de reintegrare în societate, ori de câte ori s-a ivit ocazia. Violatorul le-a spus membrilor comisiei că familia lui, compusă din doi băieţi, de 14 şi 15 ani, şi nevasta au nevoie de el, deşi de fapt femeia l-a părăsit de mult. „Soţia şi cei doi copii minori se află într-o situaţie precară şi necesită ajutorul meu pentru consolidarea familiei. Doresc să mă angajez într-o firmă de construcţii", le-a scris fostul deţinut judecătorilor.

Gavrilaş a obţinut eliberarea, neavând decât „obligaţia" de a nu mai comite şi alte fapte penale. În caz contrar, el urma să fie trimis să-şi ispăşească şi restul de patru ani ai pedepsei pentru viol, rămaşi neexecutaţi.

De când a fost eliberat, în decembrie anul trecut, şi până în luna februarie când a comis faptele, niciun psihiatru, niciun poliţist sau vreun asistent social nu l-au întrebat „de sănătate". „Din păcate, la noi în ţară nu există organisme create care să-l preia sub observaţie imediat după eliberare", a spus Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iaşi.

Infractor înnăscut

Când au avut pe masă dosarul lui Gavrilaş, cei nouă membri ai comisiei de eliberări condiţionate au remarcat şi concluzia expertizei psihiatrice, care observa că bărbatul „prezintă unele trăsături de personalitate cu potenţial criminogen". Cei din comisie au considerat însă că violatorul poate fi ţinut în frâu de familia sa din Ţigănaşi, oameni religioşi, cu toţii membri ai unui cult neoprotestant.

Specialiştii afirmă că aceste deviaţii psihice nu pot fi tratate, ci doar ţinute sub observaţie. „Astfel de persoane sunt agresive din naştere şi predispuse la comiterea de infracţiuni. Uneori sunt incapabili să resimtă milă faţă de ceilalţi. Nu este vina lor că se nasc astfel. Cred că astfel de persoane ar trebui supravegheate îndeaproape", a declarat medicul psihiatru Gabriel Crumpei.

Totodată, acesta crede că, în urma violurilor pentru care a fost pedepsit, Petru Gavrilaş a abordat în cazul celor 16 femei înjunghiate în coapse un comportament simbolic, înlocuind practic abuzurile pe care era tentat să le facă, cu înţepăturile de briceag.

În arest preventiv

Petru Gavrilaş (35 de ani) a fost trimis după gratii ieri de către magistraţii Judecătoriei Iaşi. Aceştia au considerat că bărbatul reprezintă un pericol public şi l-au arestat preventiv, pentru 29 de zile. El trebuie să răspundă acum acuzaţiilor de lovire, port ilegal de armă albă, tulburarea liniştii publice şi ultraj.

Potrivit anchetatorilor, bărbatul condamnat pentru viol se comporta ca un animal de pradă. Îşi pândea victimele în zonele aglomerate, acţiona rapid apoi se pierdea în mulţime. „Ţinea cuţitul de vârf atunci când le înţepa pe femei în coapse", a precizat şi Ioan Scripniciuc, şeful Poliţiei Iaşi.

Dintre cele 16 victime identificate până în prezent, 14 au depus plângeri penale împotriva agresorului. Niciuna nu s-a prezentat la Institutul de Medicină Legală pentru a-şi lua certificatul care să ateste agresiunea la care au fost supuse.

Membrii comisiei de eliberare

Marius Vulpe - director penitenciar
Gheorghe Brînzilă - director adjunct siguranţă deţinere
Ioan Grădinariu - judecător delegat şi preşedintele comisiei
Lizica Mocanu - medic
Bogdan Moisuc - ofiţer specialist
Laura Dediu - şef serviciu educaţie
Raluca Radu - serviciul de probaţiune
Lucian Dumitru - şef birou
Carmen Maftei - director adjunct pe probleme de educaţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite