Reportaj / Câştigă 3.000 de euro de la Citroën şi lucrează de la Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alin Costin a reuşit în câteva minute să-i convingă pe specialiştii în IT care se ocupă de site-ul filialei Citroën din Anglia să-l angajeze pentru un proiect de milioane de euro. După un an de muncă în Marea Britanie, Alin a decis să revină la Vaslui şi să-şi continue din ţară munca la Citroën, pentru  3.000 de euro lunar.

Povestea de succes a lui Alin Costin (28 de ani) a început în anul 2003, când tânărul din Vaslui, judeţ considerat polul sărăciei în România, şi-a făcut propria firmă de webdesign.

Vezi aici FOTOGALERIE

Bucureşti: Geniul de 16 ani va testa robotul-detector de alcool pe petrecăreţii din cluburi

Un român de 16 ani a inventat robotul care depistează alcoolemia şi poluarea

Era singurul angajat şi, în scurt timp, a reuşit să câştige destul de bine din munca lui.

„Într-o lună bună, luam din contractele cu firmele pentru care făceam site-uri şi câte 1.000 de euro. Totuşi, în România, munca mea se plăteşte de trei-patru ori mai puţin decât în străinătate", a explicat Alin.

Până în 2007, vasluianul a „devorat" de pe internet şi din reviste specializate tot ce avea legătură cu munca lui, iar scopul său a fost să atingă perfecţiunea în domeniul Tehnologiei Informaţiei.

A învăţat totul de unul singur

„Am terminat liceul la o clasă cu profil informatic şi am urmat Facultatea de Ştiinţele Comunicării. Tot ce ştiu acum am învăţat singur", a mai precizat tânărul. Convins că poate mai mult, în urmă cu trei ani, Alin a plecat în Marea Britanie pentru a se angaja.

„Am făcut un mic studiu şi am văzut că este ţara care plăteşte cel mai bine specialiştii din domeniul meu. Am stat o săptămână la un prieten de-al meu şi mi-am depus CV-ul în mai multe locuri", îşi aminteşte acum vasluianul.

Răspunsurile au venit imediat şi, doar după patru zile, Alin a primit o superofertă de la Agenţia Brandwidth Marketing Ltd din oraşul Windsor. „Toate marile companii lucrează prin agenţii. Prin această firmă am fost angajat să lucrez la site-ul Citroën din Anglia. O mare parte din ce înseamnă acest site trece prin mâna mea. Meseria mea e de interactive web developer", a mai explicat Alin.

În Anglia, programul său de lucru era de la ora 9.00 la 17.30, dar, cum dorea să facă mereu mai mult, tânărul stătea până noaptea târziu şi studia.

A făcut un oraş virtual

„După ora 17.30 urma programul de pub, obişnuit acolo. Apoi, împreună cu prietenul meu Aldwyn, făceam studii separate, proiecte experimentale de IT. De exemplu, am creat site-ul oraşului Windsor, care se vede pe internet la 360 de grade, ca şi cum te-ai plimba pe acolo. A fost un proiect apreciat acolo din care am reuşit să scoatem şi câţiva bani", a mai povestit Alin.

După un an de muncă în Marea Britanie, românului i s-a făcut prea dor de casă şi le-a propus angajatorilor englezi o colaborare la distanţă. Astfel, în 2008 s-a întors de tot la Vaslui şi şi-a transformat casa într-un adevărat birou. Aproape 12 ore în fiecare zi, Alin le petrece la calculator şi munceşte pentru site-ul aceleiaşi mari companii de autoturisme. În schimb, câştigă 3.000 de euro, sumă considerată un salariu de vis pentru un vasluian.

Îi lipseşte cidrul englezesc

Împreună cu Aldwyn, un coleg, la sediul companiei din Windsor, Marea Britanie

image

„Îmi place Vasluiul, aşa cum este el. Aici m-am născut, am familie şi prieteni. Tot timpul am avut sentimentul că acolo, în Anglia, nu se trăieşte bine. Sunt superficiali şi relaţiile interumane sunt de faţadă. În România simţi când cineva te înjură sau te iubeşte din suflet", a explicat Alin.

Tânărul mărturiseşte că, de când s-a întors acasă, lucrează din nou pe cont propriu şi asta pentru că contractul cu firma engleză l-a făcut pe firma lui. În Marea Britanie trebuie să meargă o dată la două luni şi stă o săptămână pentru a-şi stabili noile proiecte pe care le are cu Citroën.

„Din Anglia îmi lipsesc doar cidrul, pe care nu l-am găsit nicăieri în România, şi pub-urile. În rest, aici e viaţa mea", a spus mândru tânărul.

Caută echipa de geniu

În timpul liber, Alin se distrează tot pe calculator cu prietenii. Despre visul lui cel mai mare, specialistul în IT spune că este să găsească mai „mulţi băieţi deştepţi", lângă care să lucreze la proiecte fascinante.

„Deocamdată, am găsit un singur om, pentru că este foarte greu. Aş fi fericit să am echipa mea de oameni pasionaţi de munca asta lângă care fac aplicaţii sau jocuri, la nivel experimental", explică Alin.

Până atunci, tânărul este fericit că, pentru 3.000 de euro lunar, poate lucra la celălalt vis al lui: munca pentru site-ul marii companii franceze.

Vaslui, al doilea judeţ la şomeri

Judeţul Vaslui este în top ca rată a şomajului în ţară, după Mehedinţi. Luna trecută, rata şomajului a fost de 14%, cu peste 21.000 de persoane fără loc de muncă. Mai mult, în această parte a Moldovei există printre cele mai puţine oportunităţi de angajare.

Conform datelor oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocupare a Forţei de Muncă, cele mai multe joburi puse la dispoziţia vasluienilor sunt în domeniile confecţii şi servicii şi recent au fost scoase la concurs câteva posturi de contabil şi controlor al calităţii mărfii.

Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Vaslui, la sfârşitul lui 2009, salariul mediu net în judeţ era de 1.090 de lei, adică circa 250 de euro .

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite