Iarna grea din mijlocul toamnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iarna grea din mijlocul toamnei
Iarna grea din mijlocul toamnei

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, iarna a venit în Ardeal la mijlocul lunii octombrie, blocând Pasul Prislop şi Pasul Gutâi. Aproape o sută de localităţi au rămas fără curent electric, iar cinci drumuri au fost blocate din cauza ninsorii şi a copacilor rupţi de vijelie. CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

Citeşte şi

Prima ninsoare a creat probleme mari între Cluj şi Oradea
Cluj: Două ambulanţe au rămas blocate în nămeţi

Timişoara: Panouri publicitare şi copaci dărâmaţi de furtună
Timişoara: Vijelia pune în pericol viaţa timişorenilor (FOTOREPORTAJ)

Ploile şi ninsorile care au început marţi seară au afectat 39 de localităţi din 19 judeţe. Cinci drumuri au fost blocate, iar peste 60 de localităţi din judeţele Cluj, Mehedinţi şi Alba au rămas fără alimentare cu energie electrică.

O sută de copii au rămas blocaţi marţi noapte, în localitatea clujeană Negreni, din cauza zăpezii căzute pe şoseaua Cluj – Oradea, în zona Piatra Craiului. De asemenea, traficul se desfăşoară în continuare în condiţii de iarnă în Pasul Gutâi şi în Pasul Prislop. 

Conform lui Carol Pavai, şeful Serviciului Prognoză din cadrul Centrului Meteorologic Transilvania Nord, faptul că a nins atât de repede este neobişnuit.

„Au mai fost cazuri în care să ningă atât de devreme, dar numai în urmă cu peste 20 de ani. Şi în zilele următoare vor cădea precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare pe arii extinse“, a spus Pavai.

La Straja, doar cu telescaunul

În judeţul Caraş-Severin, stratul de zăpadă de aproximativ 30 de centimetri a îngreunat circulaţia în zonele Caraşova, Anina, Bozovici şi Semenic. În Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac, stratul de zăpadă este de 15 centimetri, iar în Păltiniş de patru centimetri. Ieri a nins viscolit şi în Munţii Parâng, stratul de zăpadă în staţiunile Straja şi Rânca ajungând la 15 centimetri.

„A nins încontinuu astfel că se mai poate urca până la cota 1.300 doar cu o maşină de teren. Spre cota 2.000 nu se poate circula decât cu telescaunul”, a declarat Dumitru Bârlida şeful Salvamont Petroşani.

Cabanierii sunt mulţumiţi de zăpada căzută mai devreme decât de obicei şi se aşteaptă ca turiştii să vină în număr mare la acest sfârşit de săptămână. „Sper să mai ningă şi zăpada să fie potrivită pentru schi. Cu siguranţă turiştii vor veni”, a declarat Mihai Ursu, cabanier la Straja.

În Parâng a nins mai bine de 24 de ore   Foto: Tiberiu Stroia

Vremea rămâne rece în weekend, cu temperaturi specifice sfârşitului de noiembrie. Temperaturile vor fi de 6-17 grade Celsius, iar duminică va ploua aproape în toată ţara.

Vom avea zăpadă de sărbători

Meteorologii sunt de părere că anul acesta sărbătorile nu vor fi lipsite de zăpadă. În zonele de câmpie, vremea va fi uşor mai caldă decât în mod normal, ceea ce înseamnă că temperaturile pot depăşi 15 grade.

Totuşi, în nopţile cele mai reci, valorile termice din ţară pot coborî şi la minus 20 de grade în depresiunile din nordul şi din centrul ţării. Ninsorile vor fi mai abundente în Transilvania şi în Moldova, iar vântul va viscoli mai mult în Moldova, Dobrogea şi Bărăgan.

Ucis de vijelie în casă

image
image

În Pasul Gutâi se circulă cu dificultate  Foto: Anca Miklos


Esat Menali (61 de ani) din localitatea Valu lui Traian, judeţul Constanţa, a murit ieri-dimineaţă, după ce un zid al casei, aflată în construcţie, s-a prăbuşit peste el. Bărbatul îşi construia o nouă casă deasupra supermarketului.

„Un muncitor m-a sunat şi mi-a zis să-l trimit pe soţ sau pe băiat, că are nu ştiu ce treabă“, a spus, Nadine Menali, soţia celui decedat. La scurt timp după ce soţul a urcat pe acoperiş s-a auzit o bubuitură.

„Am crezut iniţial că este cutremur, apoi că a avut loc un accident pe şosea“, spune femeia. Potrivit rudelor, zidul a căzut din cauza vântului care a suflat cu putere.

image

Pe Semenic, stratul de zăpadă depăşea, ieri, 30 de centimetri



În comuna nemţeană Horia, un bărbat în vârstă de 57 de ani, fără adăpost, a murit ieri din cauza frigului. Bărbatul, care avea picioarele amputate tot în urma unor degerături, a fost găsit pe o stradă.

O altă persoană fără adăpost, din Roman, a ajuns la spital ieri, în hipotermie. Medicii sunt rezervaţi în privinţa şanselor de supravieţuiere. ; Grupaj realizat cu ajutorul redacţiilor „Adevărul de seară“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite