Iahtul regal Borcea stă la mal din cauza lipsei de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iahtul regal Borcea stă la mal din cauza lipsei de bani
Iahtul regal Borcea stă la mal din cauza lipsei de bani

Consiliul Judeţean Brăila doreşte să preia nava cu aburi şi propulsie cu zbaturi Borcea, ultima construcţie de acest tip din Europa, dar deocamdată nu a identificat fonduri pentru întreţinerea ei. Deşi funcţională, nava este ţinută la mal, preţul staţionării fiind de aproximativ 30.000 de lei pe an.

Nava a fost construită în anul 1911 şi lansată la apă în 1913, la Şantierul Naval Turnu Severin, ca iaht regal. A servit sub această formă regelui Ferdinand, în vizitele făcute în 1919 la cetatea Silistra şi în 1921 la manevrele armatei de la Turtucaia. Acum, vasul Borcea este inclus în patrimoniul naţional ca obiect de tezaur. 

„Facem eforturi foarte mari pentru a repune nava în circuitul turistic. Suntem gata să preluăm întreţinerea ei în locaţie de gestiune, numai să o vedem cu motoarele la cald, gata de drum”, a spus Ilie Tincu, comandantul navei din ultimii 30 de ani.

Împreună cu echipajul, Tincu a reuşit vopsirea integrală a navei din fonduri atrase de la sponsori. Anul acesta, de Ziua Marinei, vasul Borcea a fost pus din nou în mişcare, după mai mult de şase ani de inactivitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite