I se retrage sau nu lui Victor Ponta titlul de doctor? Andronescu: Am citit raportul, am nevoie de determinare juridică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Ecaterina Andronescu a declarat vineri că a citit raportul Universităţii Bucureşti privind plagiatul lui Victor Ponta şi că are nevoie de determinare juridică în acest caz. Ministrul Educaţiei a subliniat încă o dată că va respecta legea.

Am citit, am nevoie de determinare juridică. Voi respecta legea, nu eu am făcut această lege, nu eu am aplaudat-o. Voi respecta legea", a spus ministrul Educaţiei, citat de Mediafax.

Rectorul UB, Mircea Dumitru, a declarat, joi, că raportul a fost trimis în urmă cu o zi Ministerului Educaţiei: „Raportul cuprinde tot ceea ce am anunţat public de fiecare dată şi poartă semnătura tuturor experţilor care s-au pronunţat pe respectiva lucrare. Raportul a fost semnat de mine, în calitate de rector al Universităţii Bucureşti".

Raportul privind plagiatul lui Ponta a ajuns ieri la Ministerul Educaţiei. Ecaterina Andronescu n-a avut timp să-l citească

Mircea Dumitru a precizat că, din punct de vedere legal, el nu poate face nicio recomandare Ministerului Educaţiei, dar a ţinut să precizeze că a solicitat să fie luate măsurile care se impun. „Nu putem face noi recomandări, am cerut să fie luate măsurile care se impun în acest caz. Toate datele privind opiniile specialiştilor cu privire la teza de doctorat a lui Victor Ponta sunt postate pe site-ul Universităţii Bucureşti", a mai spus rectorul.

Andronescu: „Este legea domnului Funeriu“

Tot joi, întrebată dacă ar putea lua vreo măsură în condiţiile în care legea prevede că numai Consiliul Naţional de Etică poate judeca plagiatul în cazul demnitarilor, Ecaterina Andronescu a spus că „este legea domnului Funeriu": „Legea domnului Funeriu stabileşte că numai CNE poate analiza plagiatul în cazul demnitarilor".

Ministrul Ecaterina Andronescu nu a vrut să precizeze dacă va lua vreo măsură în acest caz, rezumându-se să menţioneze că trebuie respectată legea.

Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, declara, în 12 septembrie, că doar Ministerul Educaţiei poate decide retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, întrucât acesta este demnitar, precizând că raportul Comisiei de Etică şi al juriştilor confirmă plagiatul.

Plagiat sau nu?

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a hotărât, în iulie, că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele".

Universitatea Bucureşti: Victor Ponta a plagiat şi a plagiat intenţionat. Numărul paginilor cu copy-paste a crescut la 115

Comisia de Etică a stabilit că teza de doctorat a lui Ponta „încalcă principiile eticii, integrităţii şi bunei conduite în activitatea de cercetare". „Teza de doctorat a lui Victor Ponta, Curtea Penală Internaţională, are 432 pagini numerotate. Textul propriu-zis, fără anexe, fără prefaţa semnată de profesorul coordonator Adrian Năstase şi fără cuprins are 297 pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 pagini", spunea preşedintele Comisiei de Etică, profesorul Marian Popescu, care a prezentat în 20 iulie decizia luată în cazul autosesizării privind plagiatul lui Ponta.

Victor Ponta, copleşit de plagiat

În analizarea tezei de doctorat a lui Victor Ponta, susţinută la Universitatea din Bucureşti în 2003, Comisia de Etică a luat în considerare numai aspecte care privesc practica şi integritatea academică în redactarea unei teze de doctorat, fără a se pronunţa pe chestiuni de conţinut care ţin de domeniul de referinţă al tezei.

Ulterior, juriştii care au analizat teza de doctorat a lui Victor Ponta, un profesor de la Universitatea Bucureşti şi doi de la Universitatea din Strasbourg, respectiv de la Sorbona, au concluzionat că lucrarea prezintă numeroase încălcări ale eticii universitare, constituind „un plagiat vădit".

Potrivit concluziilor raportului final, CNE a luat act de îndeplinirea tuturor procedurilor legale în vigoare la data susţinerii tezei de doctorat a lui Victor Ponta, reţinând faptul că referinţele bibliografice au fost menţionate preponderent la sfârşitul lucrării.

Povestea plagiatului lui Victor Ponta, de la origini şi până în prezent. Scorul verdictelor exprimate: 2 - 1, plus o abţinere

Premierul a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) să îi fie analizată în Consiliul Naţional de Etică teza de doctorat susţinută în 2003, după ce revista Nature scria că premierul este acuzat de plagiat, susţinând că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă şi indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Un al treilea for, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, în şedinţa din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.

Premierul Victor Ponta a fost de părere că decizia Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, pe care a calificat-o drept „comisie ad-hoc" special pentru el, este politică şi că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

Victor Ponta răspunde acuzațiilor de plagiat

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite