ÎPS Andrei a fost uns mitropolit al Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înat Preasfinţitul Andrei Andreicuţ a fost întronizat ieri ca mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Ierarhul a spus că se va strădui să îndeplinească întocmai testamentul lăsat de ÎPS Bartolomeu, de a fi „vrednic, drept şi adversar al corupţiei", dar pentru asta are nevoie de ataşamentul clerului, monahilor şi credincioşilor.

Peste 4.500 de persoane au participat la ceremonia de la Catedrala Mitropolitană din centrul Clujului. Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de înalţi ierarhi, au oficiat, de la ora 9.30, o liturghie arhierească. La 12.00 a început ceremonialul propriu-zis de întronizare. După ce PF Daniel a citit decretul de numire în funcţie, i-a înmânat arhiepiscopului Andrei Andreicuţ însemnele noii sale demnităţi de mitropolit: crucea pectorală, culionul cu cruce (acoperământul capului) şi cârja de arhipăstor.

La ceremonia de întronizare oficiată la exact cinci ani de la înscăunarea primului mitropolit de Cluj, ÎPS Bartolomeu, au participat oameni veniţi din toată eparhia. Cei mai vizibili în mulţime erau maramureşenii, pentru că aceştia erau îmbrăcaţi în straie populare.

„Noi suntem din Vadu Izei. Am pornit la 4.30 de acasă, să ajungem la timp", spune Alin Orza (17 ani), venit la Cluj cu colegii săi din ansamblul folcloric „Coconii Izei". Tinerii spun că sunt mândri că noul mitropolit este maramureşan ca ei. La întronizare au venit şi credincioşi din Alba, Sălaj şi Bihor. Toţi au fost nevoiţi să urmărească ceremonia de afară, pe două ecrane montate în faţa catedralei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite