INTERCEPTĂRI Traian Băsescu şi Sorin Blejnar au vorbit pe o linie publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Blejnar
Sorin Blejnar

Discuţia telefonică dintre preşedinte şi fostul şef al ANAF vizând datoriile Rompetrol către stat s-a purtat, potrivit STS, pe o linie telefonică nesecurizată, deşi tema era una de siguranţă naţională.

Portalul money.ro a dat publicităţii, vineri, stenogramele unor discuţii telefonice din dosarul „Motorina", în care fostul şef al ANAF Sorin Blejnar este trimis în judecată de procurorii DIICOT sub acuzaţia de favorizare a infractorului. În premieră pentru mass-media, într-una dintre interceptări apare chiar preşedintele Traian Băsescu. Discuţia sa cu Sorin Blejnar datează din septembrie 2010. Acesta din urmă îl informa despre datoriile către stat ale unor companii, precum Rompetrol şi Tehnologica. Traian Băsescu îi transmitea cum ar trebui abordată problema datoriei Rompetrol, pentru ca statul să-şi păstreze intactă participaţia din acţionariatul companiei deţinute de kazahi.

Cum a fost interceptat Traian Băsescu

Contactat de „Adevărul", purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), colonelul Adrian Fulea, a explicat cum a putut fi interceptată o convorbire a preşedintelui Băsescu. „Nu preşedintele Traian Băsescu a fost interceptat, ci Sorin Blejnar. Convorbirea s-a purtat de la un telefon din reţeaua publică, aparţinându-i lui Sorin Blejnar, către un telefon din reţeaua publică existent la Administraţia Prezidenţială. STS protejează numai mijloacele de telecomunicaţii speciale din reţelele proprii", a declarat colonelul Fulea pentru „Adevărul".

Blejnar, către Udrea, într-o interceptare: "Am lista, le dau drumul? Îţi arăt ordinul"

Într-un comunicat oficial făcut public vineri seară, la scurt timp după apariţia stenogramei, Administraţia Prezidenţială a confirmat interceptarea, precizând că discuţiile dintre Traian Băsescu şi fostul şef al ANAF au vizat recuperarea datoriilor către stat ale companiei Rompetrol. Potrivit comunicatului, combaterea evaziunii fiscale şi colectarea creanţelor la bugetul de stat au făcut obiectul unei Hotărâri din 28 iunie 2010 a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Administraţia Prezidenţială nu a putut explica însă de ce preşedintele ţării a vorbit pe o temă de siguranţă naţională pe o linie telefonică nesecurizată.

Preşedintele nu şi-a depăşit atribuţiile

Traian Băsescu nu şi-a depăşit atribuţiile prin discuţia respectivă cu Sorin Blejnar. Asta cred politicienii contactaţi de „Adevărul", dar şi un specialist în drept constituţional. „Din punctul meu de vedere, o astfel de discuţie, între doi demnitari, este normală. Dar, dincolo de toate, nepotrivită mi se pare apariţia acestor stenograme în presă. De câţiva ani, există obiceiul ca date dintr-un dosar penal să apară în presă. Justiţia însă nu se face în presă", a declarat senatorul PDL Ion Ruşeţ. Aceeaşi opinie o are deputatul PSD Florin Iordache. „În principiu, preşedintele are dreptul de a se interesa dacă anumite acţiuni pot aduce prejudicii interesului naţional. Dacă discuţia dintre şeful ANAF şi preşedinte vizează strict o problemă de siguranţă naţională, atunci  Băsescu nu şi-a încălcat atribuţiile", spune Iordache.

Preşedintele Traian Băsescu şi Elena Udrea au fost interceptaţi în dosarul fostului şef ANAF, Sorin Blejnar

Preşedinţia dă replica: discuţiile cu Blejnar au vizat colectarea creanţelor de la Rompetrol

Profesorul universitar Ioan Stanomir, specialist în drept constituţional, susţine că discuţia analizată nu s-a situat în afara atribuţiilor prezidenţiale. „Traian Băsescu este şeful CSAT, care gestionează probleme referitoare la siguranţa naţională, ce include şi siguranţa monetară. Prin urmare, atâta vreme cât un preşedinte se preocupă de starea financiară  a unui actor de pe piaţa din România, astfel de discuţii sunt normale", a declarat Stanomir pentru „Adevărul".

„Victime colaterale"

Din acelaşi dosar, vineri au mai fost publicate şi alte stenograme. Fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea şi soţul său, Dorin Cocoş, apar vorbind separat cu Sorin Blejnar despre cum ar trebui să fie distribuite bunurile confiscate de ANAF.  Într-o altă stenogramă, din august 2010, primarul Braşovului, George Scripcaru, se plângea edilului din Alba Iulia că Emil Boc a ţipat la el şi că în PDL trebuie să taci din gură. 

CSM verifică respectarea procedurilor în cazul Sorin Blejnar

Potrivit Antenei 3, procurorii au mai interceptat o convorbire din care reiese că Sorin Blejnar se ocupa personal şi de unele angajări din Vămi. Ordinele ar fi plecat de la centru către Traian Radu Mărginean, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, dar şi către şeful direcţiei Regionale Vamale Timişoara, Aurel Mătiuţ.

CSM verifică procedurile

În urma apariţiei în presă a interceptărilor privindu-l pe Sorin Blejnar, Inspecţia Judiciară a CSM verifică dacă procurorul de caz, Marian Drilea, a respectat procedurile în dosarul fostului şef al Fiscului. Întrebarea este dacă acele convorbiri ataşate la dosar au sau nu legătură cu cauza. Încă din 6 septembrie, CSM fusese sesizat în acest caz de către şeful DIICOT, Codruţ Olaru, pentru faptul că procurorul Marian Drilea a dat publicităţii rechizitoriul lui Sorin Blejnar înainte ca dosarul să ajungă într-o instanţă de judecată.

Stenograma discuţiei dintre Traian Băsescu şi Sorin Blejnar

Sorin Blejnar: 
Să trăiţi, domnu' preşedinte!
Traian Băsescu: Salut, Sorine.
SB: V-am trimis o dată pe mail situaţia aia cu constructorii.
TB: Da. Mă, eu am şi făcut o confuzie că era primul în lista datornicilor Tehnologica şi am zis că e o listă cu constructori. Da' nu erau numai constructori acolo.
SB: Este, este datornic. Dar a început procedura de executare pe el.
TB: Da.
SB: El plăteşte, deci ei în general sunt plătitori buni ăştia. Dar tot timpul sunt cu restanţe datorită faptului că încasează de la CANDNR destul de greu.
TB: Da, da.
SB: Şi atunci noi am început să facem o altă procedură. Ne-am dus la CANDNR şi i-am făcut terţ poprit.
TB: Îhî.
SB: Dacă o să vă uitaţi acolo pe ce am încasat noi, marea majoritate sunt pe popriri... desigur... adică le tăiem finanţarea, dar îi ţinem aşa, cât de cât sub control.
TB: Da, aha.
SB: Subiectul doi. Am primit o hârtie de la Rompetrol. Mâine urmează să ne facă o plată de 54 de milioane în contul obligaţiunilor, alea pe care le-am emis noi.
TB: Măi, fiţi atenţi, că aici intrăm în altă belea. Cred că e un truc.
SB: Ştiu. Asta e opinia mea.
TB: Da, e un truc. Dă 54 de milioane, exact atât cât statul român să nu mai devină majoritar.
SB: Da, aşa este. Şi eu am o decizie a Consiliului Concurenţei din 2005, care spune că o astfel de ipoteză, ca ei să facă o plată parţială, nu va fi luată în calcul. Am vorbit şi cu Bogdan Chiriţoiu, să îmi dea o hârtie în sensul ăsta. Şi să spună că altfel ar fi fost ajutor de stat, atunci în 2004, şi nu aveam voie.
TB: Da.
SB: Ca să îi presăm în direcţia să ne plătească tot. Şi eu vreau să le fac acuma o hârtie prin care să le spunem că le mulţumim pentru cele 54 de milioane, dar având în vedere toate consideraţiile astea, cu decizia, cu toată istoria cum a fost.
TB: Aha.
SB: Le spun că asta este doar o plată parţială şi că le mulţumim, le indicăm conturile şi spunem că până în 30.09.2010 aşteptăm şi celelalte plăţi să ni le plătească. (...)
TB: Mă, sfătuieşte-te cu juriştii, ca să nu ne trezim că spune: păi, v-am dat 54 de milioane, deci restul vă dăm acţiuni, dar sunteţi minoritari. Că tot jocul lor ăsta a fost să ne dea ceva, să se delisteze, să îşi facă mărire de capital, să spună da, dar nu mai sunteţi majoritari.
SB: Mâine este ziua în care noi avem opoziţia la majorarea de capital. Tocmai, şi tot mâine este. Nu, jocul lor este ăsta, este evident, numai că ştiţi că am încercat cu Ministerul Justiţiei să modificăm ordonanţa.
TB: Da.
SB: Şi au spus că nu putem, că exidu, Curtea de Arbitraj Internaţional, nu putem în timpul jocului să schimbăm regula.
TB: Da.
SB: Şi atunci ne-am dus pe acel memorandum pe două variante, unul negocierea cu ei.
TB: Da.
SB: Numai că în timpul ăsta lor le curge legea aşa cum este şi ne-au anunţat că... eu cred că îi putem juca un pic cu o hârtiuţă bine gândită, care am vorbit-o deja cu Chiriţoiu... să le spunem că altfel e ajutor de stat şi să intrăm cu ei pe o altă direcţie, pe Comisia Europeană, cu notificare (...).

Dosarul „Motorina"

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar este acuzat de DNA că, în perioada mai 2011- iulie 2012, ar fi acordat sprijin unui grup infracţional organizat pentru sustragerea de la plata accizelor aferente unor mari cantităţi de motorină. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi fostul său şef de cabinet, Codruţ Marta, şi fostul şef al Vămilor Viorel Comăniţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite