INTEGRAL Discursul lui SOV care a nemulţumit-o pe procurorul general Laura Codruţa Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu (56 de ani)
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu (56 de ani)

În sala de judecată, Sorin ovidiu Vîntu a explicat luni de ce nu este vinovat de faptele ce i se impută, totodată ironizând procurorii şi arătând celor trei judecători ai Curţii de Apel Bucureşti, în faţa cărora a compărut, că dacă va fi trimis înapoi la închisoare, va lua justiţia în propriile mâini.

Judecătorii Veronica Găină, Daniela Panioglu - candidate pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - şi Vasile Băjan, de la Curtea de Apel Bucureşti, au decis, luni, înlocuirea măsurii arestării preventive în cazul celor zece cu cea de a nu părăsi ţara pe perioada cercetărilor Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului instanţei supreme.
Procurorul general al României a cerut astăzi  CSM să analizeze afirmaţiile lui Sorin Ovidiu Vîntu făcute în faţa instanţei, care ar reprezenta manifestări care exced cadrului constituţional şi procesual privind dreptul la apărare, libertatea de expresie şi limitele acesteia.

Kovesi a reclamat la CSM afirmaţiile lui Sorin Ovidiu Vîntu: "Se creează un potenţial de degradare a imaginii magistraţilor!"


„Petromservice a fost băgată în faliment de salariaţi”


„Doamna preşedinte, onorată instanţă, eu sunt motivul acestui dosar. Neavând o foaie de hârtie să pot sintetiza punctele importante ale afirmaţiilor Parchetului voi începe pe sărite. Punctul 1: Societatea Petromservice a fost devalizată de salariaţii ei, nu de Luca, Şupeală sau de cei care sunt în boxă. Sfătuiţi de nişte avocaţi au speculat o greşeală din contractul colectiv de muncă şi salariaţii şi-au dat în judecată propria societate. Numărul uriaş de litigii a făcut imposibil ca societatea să mai poată funcţiona în stare normală. A trebuit cerută protecţia muncii. Acesta este motivul pentru care Petromservice a cerut falimentul prin procedura de lichidare judiciară care a fost admisă de către instanţă, instanţă care a decis tot ceea ce urma să se întâmple la acea societate, inclusiv cu cei 30 de milioane de lei, invocaţi de reprezentanta Parchetului. Deci nu cei din boxă pot interveni asupra proiectului care a fost aprobat de instanţă. Revenind, Petromservice a fost băgată în faliment de salariaţi, care şi-au cerut un drept bănesc real sau nereal, un drept bănesc de la această societate. Drepturile cerute de salariaţi au depăşit posibilităţile de lichiditate momentană ale societăţii”, a explicat Vîntu.


„De la Parchet, ori o doamnă care era îngrijitoare, ori un dobitoc...”


"Punctul 2: toate, dar absolut toate afirmaţiile făcute de reprezentantul Parchetului, sunt informaţii false, începând cu faptul că Liviu Luca este proprietar la Elbahold. Nu este adevărat, nu este proprietar. Mergând pe logica Parchetului, a unor funcţionari de la Parchet rău intenţionaţi, onorată instanţă, preşedintele OMV-ului ar trebui să fie în boxă la Viena astăzi. De ce? A cumpărat pachetul majoritar de acţiuni, la un preţ, dar nici măcar majoritar, un pachet important de acţiuni, la un preţ superior preţului de pe bursa din Bucureşti. (...) Legislaţia este unitară, pe toate pieţele de care zic eu. Pachetul majoritar dintr-o societate sau pachetul important al unei societăţi se negociază cu proprietarii şi se vând la alte preţuri decât preţurile de la bursă. Se vede clar că de la Parchet, ori o doamnă care era îngrijitoare, ori un dobitoc a putut să facă o afimaţie de o asemenea gravitate, şi anume că s-au cumpărat acţiuni la preţuri superioare preţului bursei. Orice specialist, nu orice specialist, orice amator în pieţele de capital vă poate spune că unul este preţul unei societăţii, a unui pachet important de acţiuni care se negociază cu proprietarul, şi alta este preţul care este pe ecran la bursă unde cumperi pachete mititele, zece acţiuni, o sută, o mie, procente de unu, doi, trei, care e deja imens. Nu se pot cumpăra acţiuni de pe bursă decât de societăţi agreate de intermediere, de către instituţiile care reglementează pieţele de capital dintr-o societate. Petromservice nici dacă stătea în cap cu toţi cei nouă din boxă nu putea să cumpere o acţiune de pe bursa din Moldova, de pe bursa din Bucureşti, fără să apeleze la un intermediar specializat şi agreat de CNVM, sau cum s-o numi, Consiliul de Valori Mobiliare din Moldova", a mai arătat Vîntu.


„Nu este vreo descoperire a vreunui deştept de la Parchet”


"Faptul că am fost consilierul economic al domnului Luca, nu este vreo descoperire a vreunui deştept de la Parchet. Este o glumă pe care eu cu domnul Luca o făceam frecvent, suntem foare buni prieteni. Mă mai întreba, îi mai răspundeam. Şi în public am făcut afirmaţia că îi sunt consilier economic când eram prea stresat cu întrebări făcute de gazetari. Deci afirmaţia am făcut-o eu. Nu au cules această afirmaţie de la vreun martor nemaipomenit. Nu aveam nicun fel de influenţă asupra deciziilor luate de Petronmservice. O.K., că mi-am dat cu părerea, da, mi-am dat cu părerea în multe situaţii fără să am vreo decizie", a mai arătat Vîntu.


„Acei domni docţi de la Parchet”


"Revenim acum la valoarea prejudiciului stabilit de acei domni docţi de la Parchet, 83 de milioane de euro. Petromservice a achiziţionat o bancă în Republica Moldova. Directorul acelei bănci a furat. Drept pentru care instituţiile de specialitate, de profil din Moldova l-au arestat, moment în care o altă instituţie din Moldova a închis banca în mod nejustificat, comiţând un abuz, moment în care statul moldovean este acţionat în justiţie, s-a ajuns deja la Curtea Supremă, pentru recuperarea a 52 de milioane de euro, contravaloarea băncii. Ştim noi dacă cumva - mă rog, eu ştiu - banii vor fi recuperaţi ? Dar în momentul în care sunt recuperaţi banii, cum mai rămâne cu aprecierea acelui prejudiciu? De unde mai apare prejudiciu? Mai departe, s-a făcut o evaluare corectă? Aţi întrebat nişte instituţii, de stat în Republica Moldova, nu dumneavoastră, Parchetul, cât e valoarea pe metru pătrat în nu ştiu ce ogor. În ce calitate acea instituţie a putut da un răspuns corect din punct de vedere comercial? Noi discutăm aici despre o afacerere comercială, în mod normal eu nu ar trebui să mă bag, e treaba Petromservice şi a celor care sunt aici, dar ei sunt aici pentru că sunt eu, eu sunt cel vânat în permanenţă. mi se pare că de data aceasta, miza a crescut puţin cu vreo zece miliarde de euro, contravaloarea zăcământului de la Budureasa. După ce au terminat de jefuit bugetul statului, probabil că au început să jefuiască sau vor să jefuiască şi particularii. O să le mergă, n-o să le meargă, o să mai vedem. N-ar trebui să susţin eu cauza Petromservice, dar pentru că implicat şi ştiind ce se întâmplă acolo dau răspunsuri la acele acuzaţii absolut intolerabile făcute de către Parchet. Dar nu intolerabile, ignorante cu desăvârşite, totul a fost făcut cu rea intenţie. Nimic din ceea ce susţine, revin şi mă repet ca un moşulică, nimic din ceea ce se spune acolo nu este adevărat ... ", a mai precizat Vîntu.


„Voi lua justiţia în mâinile mele”


"De ce sunt aici se ştie. Sunt a patra oară arestat, ca un mare pericol social. Cum am ajuns în faţa Curţii de Apel se ştie. Ofiţeri acoperiţi de la Parchet discută cu omologii lor de la Tribunal şi se emit mandate de arestare. Ele sunt deja sub masă când apar eu. În general la Curtea de Apel au doar din doi în doi sau din trei în trei. S-a putea să plec acasă, să fiu împreună cu aceşti domni, s-ar putea să mă duc la arest. Dacă mă duc înapoi la arest ştiu de ce mă duc, dar din momentul acela voi lua justiţia în mâinile mele doamnă preşedinte. Vă mulţumesc", şi-a încheiat Vîntu discursul avut în ultimul cuvânt acordat de instanţa de judecată.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite