Saddam Hussein avea un plan de evadare, spune fostul său avocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul dictator irakian Saddam Hussein plănuia să evadeze din închisoare înainte de a fi executat, a scris avocatul său Khalil Al-Dulaimi în cartea "Saddam Hussein în afara închisorii americane: ce s-a întâmplat", relatează AFP.

"Planul de evadare al lui Saddam urma să fie pus în aplicare în vara lui 2006 cu ajutorul rezistenţei irakiene şi a unei forţe speciale, formată din gărzi de corp", potrivit cărţii care include şi "500 corespondenţe, poezii şi alte texte" ale fostului dictator.

Potrivit avocatului, planul nu a mai fost pus în practică din cauza unui incident militar produs în apropiere de Camp Cropper, baza americană unde era închis Saddam, incident ce a dus la consolidarea măsurilor de securitate.

"Potrivit proiectului, combatanţii irakieni urmau să primească ordinul de ataca Zona Verde din Bagdad şi cartierul general al soldaţilor americani din aeroport, înainte de a lansa asaltul împotriva închisorii", a explicat avocatul în cartea de 480 de pagini, scrisă în arabă.

"Saddam plănuise să fugă în provincia Anbar din vestul Irakului de unde avea de gând să pună la cale o strategie de a uni grupurile rezistenţei din Irak şi de a declanşa o ofensivă în Bagdad"
povesteşte Dulaimi în cartea sa.

De asemenea, Saddam dorea să elibereze mai mulţi aliaţi ai săi care erau ţinuţi prizonieri în aceeaşi închisoare.

"Dacă Irakul ar fi liber, numai şapte ani mi-ar lua pentru a-l face să prospere. Aş face acest stat să funcţioneze ca un ceas elveţian "
, e spus la un moment dat Hussein, potrivit avocatului.

Alungat de la putere în aprilie 2003 după invazia americană, Saddam Hussein a fost capturat în decembrie acelaşi an şi închis în Camp Cropper, bază aflată în apropiere de aeroportul internaţional. Condamnat la moarte în 2006, el a fost spânzurat la 30 decembrie 2006.

Fostul său avocat a mai spus că Saddam intenţiona să-şi elibereze şi camarazi" din Camp Cropper.

"Intenţiona să ajungă în provincia Al-Anbar, în vest, pentru a unifica rapid grupurile rezistenţei irakiene şi a lansa o ofensivă la Bagdad", a spus el.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite