Lumea construită din piese de puzzle

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Emilian Borza a reprodus din piese de puzzle Catedrala Notre-Dame de la Paris
Emilian Borza a reprodus din piese de puzzle Catedrala Notre-Dame de la Paris

Emilian Borza (33 de ani) a făcut 46 de „picturi“ din bucăţi de carton care reprezintă construcţii celebre din lume. Tânărul din Deva a cheltuit 30.000 de lei pentru puzzle-uri în care se regăsesc Cele Şapte Minuni ale Lumii, Catedrala de la Notre Dame, Turnul Eiffel şi celebrul Colosseum.

Totul a început de la o joacă, în urmă cu patru ani. Emilian Borza (33 de ani), din Deva, a cumpărat primul său puzzle pentru a-şi omorî timpul la magazinul din piaţa agroalimentară din Deva. Cu timpul, joaca s-a transformat într-o „nebunie", cum el însuşi o numeşte.

Această pasiune de a asambla bucăţele de carton l-a costat până acum aproximativ 30.000 de lei. Printre imaginile la care a muncit se regăsesc Cele Şapte Minuni ale Lumii, Catedrala Notre Dame, Turnul Eiffel, Big-Ben-ul, celebrul Colosseum, imagini din Veneţia, dar şi peisaje naturale. Bineînţeles, nu lipsesc elementele româneşti, mai precis mănăstirile Voroneţ şi Suceviţa, dar şi castelele Peleş şi Bran. Locuieşte într-un apartament cu două camere, iar una este ocupată de cele 46 de puzzle-uri înrămate şi cele 13 globuri făcute piesă cu piesă.

A muncit un an şi l-a stricat

Primul puzzle mai complicat l-a adus din Germania. Reprezenta turnurile gemene de la World Trade Center şi avea 5.000 de piese. A durat aproximativ un an să-l termine, dar când a dus turnurile la înrămat piesele s-au mişcat. „S-a stricat totul, nu am mai putut să reconstitui nimic. Am căutat un alt puzzle identic, însă nu am mai găsit", a spus Borza.

„Nebunia" nu i-a dat pace şi a făcut un alt puzzle de 5.000 de piese. A lucrat la el nouă luni şi este intitulat „Despre Roma modernă". Spune că întreaga perioadă de lucru a fost „crimă şi pedeapsă", pentru că a fost extraordinar de greu să ajungă la final, întrucât foarte multe piese erau extrem de asemănătoare.

image

Tânărul se mândreşte şi cu cele 13 globuri făcute piesă cu piesă

„Fiecare piesă îmi trece prin mână de cel puţin cinci ori. Mai întâi le aleg pe toate în funcţie de culoare: albastrul reprezintă apa şi cerul, verdele reprezintă câmpia. Sunt aproximativ cinci feluri de piese şi întotdeauna încep cu cele de margine, pentru a face conturul imaginii", a precizat Emilian.

Vrea să ajute copiii bolnavi

Emilian Borza şi-a făcut un site pe care îşi promovează „operele", www.puzzleworld.ro. Doreşte să le vândă, pentru că vrea să ajute o fetiţă grav bolnavă, care are nevoie de o intervenţie chirurgicală costisitoare. Există puzzle-uri şi cu 9.000, şi cu 13.000 de piese, însă până acum Emilian s-a rezumat la cele cu 5.000 de piese.

Terminate, acestea au o lungime de un metru jumătate şi o lăţime de un metru şi preţurile variază între 50 şi 2.000 de euro. „Am vrut să fac unul şi mai mare. Nu am reuşit însă să găsesc sticlă cu dimensiuni atât de mari şi nu l-aş putea înrăma", a adăugat bărbatul de 33 de ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite