Hrebenciuc, servit de gaşca Voicu-Costiniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Voicu,  senator PSD, Florin Costiniu,  fost judecător la Înalta Curte şi Viorel Hrebenciuc, deputat PSD
Cătălin Voicu, senator PSD, Florin Costiniu, fost judecător la Înalta Curte şi Viorel Hrebenciuc, deputat PSD

O româncă ce trăieşte la Paris şi care revendică vila în care stă Viorel Hrebenciuc se luptă în Justiţie cu exact aceleaşi personaje acuzate de corupţie în dosarul Voicu-Costiniu-Căşuneanu.

Viorel Hrebenciuc, deputat PSD. Cătălin Voicu, senator PSD. Florin Costiniu, judecător, şeful Secţiei Civile de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cezar Bivolaru, avocat. Aceste  patru personaje au primit, în decembrie 2009, interdicţie de a vorbi unul cu celălalt, în cadrul celui mai răsunător dosar de corupţie din ultimii ani: dosarul Voicu-Costiniu-Căşuneanu-Locic.

Ştirea a avut un ecou cu totul deosebit într-un apartament din Paris, unde locuieşte de 25 de ani românca Marina Ghelber, nepoata scriitorului Jean Bart. Femeia tocmai se confruntase cu exact aceste patru nume într-un complicat dosar de revendicare imobiliară şi „modul de operare" a reţelei Voicu în dosarul de corupţie a făcut-o să se întrebe dacă nu cumva ciudăţeniile ce i s-au întâmplat în timpul procesului s-ar putea datora aceleiaşi reţele.

Viorel Hrebenciuc  a uzat de mai vechii lui amici pentru a acapara întreaga vilă de pe strada Dona, în zona Casei Radio. Unul dintre ei, Florin Costiniu, l-a ajutat în 2008, când era judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, să blocheze pentru şase luni un proces în care Hrebenciuc risca să „piardă" o casă care nu-i aparţine.

Deputatul PSD avea nevoie de timp pentru a promova controversata Lege nr.1/2009, zisă şi „Legea Voiculescu", prin care putea obţine casa care nu-i aparţine. Doi ani mai târziu, acelaşi judecător a devenit învinuit într-un dosar în care sunt este acuzat că a încercat să influenţeze instanţa în favoarea omului de afaceri Costel Căşuneanu, la insistenţele prietenului său comun cu Hrebenciuc, senatorul Cătălin Voicu.

Superofertă: douĂ case la preţ de una

Andrei Hrebenciuc (28 de ani), fiul lui Viorel Hrebenciuc (59 de ani), se judecă de ani întregi cu fosta proprietară a unui imobil naţionalizat de comunişti, ocupat în prezent de familia liderului PSD. În 2008, când era şeful Secţiei Civile la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Florentin Costiniu (58 de ani) a dispus suspendarea procesului pentru o perioadă de şase luni, pentru ca parlamentarii coaliţiei PSD-PC să aibă timp să promoveze controversata Lege nr. 1/2009, denumită şi „Legea Voiculescu", în baza căreia Hrebenciuc a tranşat procesul, la tribunal, în favoarea sa.

Japcă prin „reconsolidare"

Fosta proprietară, Marina Ghelber (66 de ani), nepoata celebrului scriitor Jean Bart, stabilită în prezent în Franţa, revendicase în 2001 apartamentul nr. 1 din imobilul în care locuieşte Viorel Hrebenciuc şi familia sa, de pe strada General Nicolae Dona nr. 17, în zona zero a Capitalei. Locuinţa pe care liderul PSD a cumpărat-o pe numele fiului său, în 1999, de la colegul său de partid Miron Mitrea (56 de ani), a înghiţit prin „reconsolidare" şi  jumătatea de vilă revendicată de Marina Ghelber.

Apartamentul are o suprafaţă de 118 metri pătraţi, preţul de piaţă în perioada boomului imobiliar sărind de 300.000 de euro. Apartamentul, lăsat moştenire de către mama sa, fusese confiscat abuziv de regimul comunist, în 1985. După Revoluţie, în 1996, a fost cumpărat  de la ICRAL de Florentin Vesa (56 de ani) şi soţia sa, Mariana (55 de ani), în baza controversatei Legi nr. 112/1995. Cei doi au locuit acolo, cu chirie, doar cinci luni, după care au reuşit să devină chiar proprietari. Preţul plătit a fost unul mai mult decât derizoriu: 3.000 de dolari.

2 decembrie 2008: Cătălin Voicu, surprins la  poarta lui Viorel Hrebenciuc

2 decembrie 2008:  Cătălin Voicu, surprins la  poarta lui Viorel Hrebenciuc

La scurt timp, familia Vesa ceda apartamentul familiei Hrebenciuc.  Atunci când a cumpărat apartamentul de la Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc s-a asigurat că va pune mâna pe întreaga clădire. Numai că era o mică problemă. Legea nr. 112/1995 interzicea soţilor Vesa să vândă apartamentul  timp de 10 ani. Viorel Hrebenciuc a găsit imediat soluţia: le-a oferit acestora, la schimb, un alt apartament, Florentin şi Mariana Vesa figurând în continuare, formal, drept proprietari ai locuinţei revendicate de Marina Ghelber.  

După ce a rămas singur în imobil, Hrebenciuc a trecut la renovarea întregii clădiri, folosind o simplă autorizaţie de consolidare. Astfel, prin spargerea pereţilor, cele două apartamente au fost comasate într-o singură locuinţă, cu etaj şi mansardă.

Cum au „omorât" victima

În 2001, Marina Ghelber a revendicat apartamentul moştenit de la mama sa. Aşa că s-a adresat instanţei, pentru a se constata nulitatea actului de vânzare-cumpărare încheiat între stat şi soţii Vesa. Când a aflat că, de fapt, familia Hrebenciuc ocupă toată clădirea, l-a chemat în judecată şi pe Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc. De altfel, Viorel Hrebenciuc nu s-a ferit să treacă în declaraţia de avere întregul imobil,  nu doar apartamentul nr. 2. Marina Ghelber a pierdut primul proces, pe motiv de tardivitate, deci înainte ca fondul acţiunii să fi ajuns la judecata propriu-zisă. Într-un al doilea proces, deschis în 2007 la Tribunalul Bucureşti, nepoata scriitorului Jean Bart a cerut restituirea în natură a apartamentului nr. 1.

Băieţii deştepţi se dau victime

Avocaţii lui Andrei Hrebenciuc şi Florentin Vesa au uzat de toate mijloacele pentru a întârzia procesul, mergând de la a pretinde că Marina Ghelber ar fi decedată, până la recuzarea judecătorilor şi acuzaţii de fals privind documente eliberate de la autorităţi incontestabile (administraţie, notari francezi etc.). Instanţele au sesizat tentativa de tergiversare a dosarului şi i-au sancţionat de mai multe ori pe Vesa şi pe Andrei Hrebenciuc cu amenzi judiciare.

În mai 2008, Florentin Vesa a depus la Curtea Supremă o cerere de suspendare şi de strămutare a procesului. Pentru a justifica cererea, Vesa a pretins că Marina Ghelber, care locuieşte în Franţa, ar avea relaţii extrem de influente la Bucureşti, susceptibile să altereze „obiectivitatea şi imparţialitatea judecătorilor". Magistratul care a primit cererea spre soluţionare a refuzat suspendarea cauzei şi a fixat ca termen de judecare a solicitării de strămutare a procesului data de 18 noiembrie 2008. În aceste condiţii, Hrebenciuc avea nevoie de un prieten.

Avocatul, fost ucenic al lui Costiniu

În octombrie 2008, Florentin Vesa a depus o nouă cerere de strămutare la ÎCCJ pentru acelaşi motiv: magistraţii ar fi influenţaţi de către Marina Ghelber. Asta cu toate că prima solicitare nu fusese încă judecată. Pentru această acţiune, Vesa a angajat un alt avocat. Nu întâmplător, apărătorul preferat de acesta a fost Cezar Bivolaru (40 de ani), prieten al senatorului PSD Cătălin Voicu (47 de ani) şi fost stagiar în Biroul de avocatură al judecătorului Florin Costiniu. În cererea de strămutare şi de suspendare a dosarului, avocatul Cezar Bivolaru „a uitat" să menţioneze că pe rolul
ÎCCJ mai este o solicitare similară, aşa cum prevede în mod expres legislaţia.

Prietenul Florentin Costiniu, judecător

La 3 octombrie 2008, cererea de strămutare şi de suspendare a procesului, formulată de Vesa, a ajuns pe masa judecătorului Florentin Costiniu. În aceeaşi zi, magistratul a aprobat suspendarea procesului pentru şase luni, până la 3 martie 2009. Florin Costiniu nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere. Judecătoarea Viorica Costiniu a declarat că soţul său nu poate discuta despre acest caz. „Din punct de vedere personal, şi în calitatea pe care o are acum, deci nu mai este judecător, trebuie să fie obligat la reţinere, inclusiv pe o activitate judiciară pe care a făcut-o, ţinând cont de restricţiile pe care le are, un oarecare timp, după ieşrea din magistratură", a declarat magistratul.

Hărţuiri penale

Andrei, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a făcut mai multe plângeri penale împotriva Marinei Ghelber, ştiut fiind că un eventual proces penal deschide calea suspendării acţiunii civile.

În 2008, Andrei Hrebenciuc a făcut plângere penală pentru înşelăciune, fals şi uz de fals, pretinzând că Marina Ghelber, invocând acte false, revendică nu numai apartamentul soţilor Vesa, ci şi pe cel ocupat de familia liderului PSD. Documentele incriminate provin fie de la autorităţile române (Primăria Capitalei, servicii fiscale etc.), fie de la cele franceze. Poliţia Sectorului 1, care a făcut ancheta, a stabilit că documentele depuse de Marina Ghelber în instanţă nu sunt false, iar Parchetul a dat NUP. La sfârşitul anului trecut, fiul baronului PSD a formulat o nouă plângere penală împotriva rezoluţiei procurorului.

În 2009, Marina Ghelber a depus un memoriu la ÎCCJ, reclamând lipsa de imparţialitate a judecătorului Costiniu, judecătorul a replicat că „la registratură se primesc toate cererile şi petiţiile depuse de părţi, temeinicia şi legalitatea acestora fiind atributele completului de judecată".

3.000 de dolari este suma plătită de Florentin Vesa la ICRAL pentru apartamentul de 118 metri pătraţi, cedat apoi familiei Hrebenciuc.

Costiniu-Hrebe-Voicu, legături periculoase

Judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, în dosarul Voicu, Florin Costiniu este prieten la cataramă cu senatorul PSD. O relaţie specială are şi cu Viorel Hrebenciuc. Acesta din urmă este considerat mentorul lui Cătălin Voicu, cel care, în 2004, l-a făcut deputat, plasându-l pe lista PSD de la Bacău.

Avocatul Cezar Bivolaru este, la rândul lui, un apropiat al senatorului Voicu şi al deputatului Viorel Hrebenciuc. El a fost stagiar în cabinetul de avocatură al lui Florentin Costiniu. Voicu l-a recomandat pe Bivolaru omului de afaceri Costel Căşuneanu, potrivit declaraţiei făcute în faţa Instanţei Supreme de avocatul lui Căşuneanu, Gheorghiţă Mateuţ. De asemenea, avocatul Bivolaru l-a asistat pe Viorel Hrebenciuc când a fost audiat în ancheta procurorilor DIICOT privind traficul de armament, disjuns din dosarul Omar Hayssam.

Conexiunile dintre membrii grupării Voicu au fost relevate de anchetatori. De aceea, printre persoanele cu care fostul magistrat Florin Costiniu are interdicţie de a comunica se numără tocmai Viorel Hrebenciuc şi avocatul Cezar Bivolaru.

Hrebenciuc îl bagă pe Mitrea la înaintare

Prin obţinerea unor tărăgănări vitale, procesul a fost suspendat, practic, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 1/2009, iniţiată de colegul de coaliţie politică al lui Viorel Hrebenciuc, senatorul PC Dan Voiculescu. Denumit şi „Legea Voiculescu", actul normativ îi protejează pe cumpărătorii caselor naţionalizate, în detrimentul foştilor proprietari.

Vesa şi Hrebenciuc au renunţat la solicitarea de strămutare a dosarului imediat după intrarea în vigoare a Legii Voiculescu. În baza acestui act normativ, Tribunalul Bucureşti a respins, în 2009, acţiunea de revendicare a Marinei Ghelber. Numai că, la Curtea de Apel, magistraţii au dispus rejudecarea dosarului.



Viorel Hrebenciuc a refuzat să discute despre acest caz şi arată cu degetul spre colegul său de partid, Miron Mitrea, de la care a cumpărat apartamentul. „Nu am niciun litigiu cu nimeni. Cel mult, poate să aibă Miron Mitrea (foto), de la care eu am cumpărat casa. Eu n-am nicio problemă. Nu ştiu cine este Marina Ghelber, nu ştiu ce vrea de la mine", a declarat Viorel Hrebenciuc.

info

Florentin Vesa a refuzat să vorbească despre legăturile sale cu Viorel Hrebenciuc. El nu a vrut să spună dacă i-a vândut locuinţa liderului PSD şi nici cui aparţine apartamentul primit la schimb pentru locuinţa din str. Dona. „Nu pot să vă spun nimic, toate informaţiile le găsiţi în dosar. Alte informaţii nu pot să vă dau, decât ceea ce este public, oficial", a declarat Florentin Vesa.

Acesta a lăsat să se înţeleagă că în spatele revendicării s-ar afla interese obscure: „Am cumpărat legal, cu acte de la primărie, că apartamentul nu este revendicat. Apoi, după vreo cinci ani, casa mea a devenit interesantă, probabil pentru vreo casă de avocaţi, pentru că nu o cunosc pe Marina Ghelber, nu am văzut-o niciodată, nici măcar nu ştiu dacă există această persoană".

"O problemă poate avea, cel mult, Miron Mitrea, de la care eu am cumpărat casa.''
Viorel Hrebenciuc deputat PSD

Cronologia unei sentinţe anunţate

- 3 octombrie 2008. Judecătorul de la Înalta Curte, Florentin Costiniu, decide suspendarea dosarului pentru şase luni, până la 3 martie 2009
- 3 februarie 2009. Este publicată în Monitorul Oficial Legea 1/2009, lege pe care Viorel Hrebenciuc o aştepta pentru a avea temei legal să nu mai retrocedeze  locuinţa Marinei Ghelber de la „proprietarul" Florentin Vesa.
- 3 martie 2009. Cu  „Legea Voiculescu" în mână, familia Hrebenciuc are câştig de cauză la tribunal, în defavoarea Marinei Ghelber. Însă, Hrebenciuc a pierdut la Curtea de Apel, ca urmare a recursului făcut de Marina Ghelber. Acum, dosarul este din nou la tribunal, ca urmare a artificiilor juridice la care au apelat avocaţii lui Hrebenciuc şi Vesa.

miron mitrea
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite