Hrebenciuc jr, profesorul distrat şi sărac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiul lui Viorel Hrebenciuc are toate afacerile în pierdere, singura sursă sigură de venit fiind salariul de preparator la Academia de Studii Economice. Cu toate că predă economia la ASE, Andrei Hrebenciuc (24 de ani) nu reuşeşte să devină om de afaceri de succes, firmele sale fiind în pragul falimentului.

„Fiţele din Dorobanţi“, personaje „fierbinţi“ prezentate cu obstinaţie de tabloide şi reviste mondene. Dar cine sunt ei? De ce au statut de vedete? De unde au bani pentru a trăi în lux? Sunt întrebări la care vom răspunde în serialul Adevărul. Azi, prezentăm povestea fostului logodnic al Elenei Băsescu, fiica cea mică a preşedintelui ţării, Andrei Hrebenciuc.

Afaceri păguboase

În vreme ce firmele îi merg, cel puţin oficial, în pierdere, Andrei Hrebenciuc se consolează cu postul de preparator la Facultatea de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE).

Este acţionar în trei societăţi comerciale, dintre care două înregistrează pierderi, iar o a treia a fost înfiinţată abia anul acesta. Andrei Hrebenciuc s-a ferit însă să administreze vreuna dintre aceste firme, mulţumindu-se cu statutul de participant la profit sau în acest caz, la pierderi. Preparator la Facultatea de Economie din cadrul ASE Bucureşti, Andrei Hrebenciuc a fost de-a lungul timpului acţionar şi în alte societăţi comerciale, care au fost închise ori din care s-a retras.

„Moda zilei”, fără profit 

Cea mai longevivă dintre firmele lui Andrei Hrebenciuc este "Moda Zilei" SRL, ce a fost înfiinţată în 1991. Principalul obiect de activitate al firmei este “comerţ cu amănuntul al îmbrăcămintei”, după cum reiese din datele Registrului Comerţului.

Hrebenciuc junior deţine 25,55% din această societate, ceilalţi asociaţi fiind Mirela Luminiţa Penciu şi Vlad Alexandru Ciocîrlan. "Moda Zilei" pare să se fi demodat însă, căci, cel puţin oficial, nu a mai înregistrat profit din 2005. Astfel, potrivit datelor comunicate către Ministerul Finanţelor, "Moda Zilei" a înregistrat în 2006 pierderi nete de 301.090 lei.

Anul trecut, pierderile au fost de 14.498 lei, iar datoriile  - de 4.254.103 lei. Firma este în continuare în funcţiune, ceea ce denotă că Andrei Hrebenciuc şi asociaţii săi sunt convinşi că societatea va reveni la modă.

O altă firmă în care Andrei Hrebenciuc deţine acţiuni este "La Magic Roma" SRL, bar în care este asociat, "fifty-fifty", cu Ionuţ Bogdan Niţă.

Numai că magia pare să fi existat doar în numele societăţii, deoarece, în realitate, firma a înregistrat, de la înfiinţare şi până la suspendarea activităţii, numai pierderi. Înfiinţată în 2003, "La Magic Roma" a avut în acelaşi an o pierdere netă a exerciţiului de 451.130 lei, pentru ca în 2004 aceasta să fie de 238.524 lei, potrivit datelor comunicate la Ministerul Finanţelor.

Toate acestea pentru ca activitatea societăţii să fie suspendată în 2005, în condiţiile în care "La Magic Roma" acumulase datorii de 104.577 lei.

Tot cu Vlad Alexandru Ciocîrlan, tânărul Hrebenciuc a înfiinţat în 2008 o altă societate comercială, dar, de această dată, una ce are un nume cu pretenţii regale: SC „Cub Culture of Urban Buyer Regal“ SRL.

Firma are ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata de îmbrăcăminte şi încălţăminte. Andrei Hrebenciuc şi Vlad Alexandru Ciocîrlan şi-au împărţit acţiunile în mod egal. Funcţia de administrator a revenit acestuia din urmă, căci, aşa cum am mai arătat, Hrebenciuc junior pare a se feri de această "calitate" la firmele în care deţine acţiuni.

Până la relaţia cu fiica cea mică a preşedintelui, Elena Băsescu, Andrei Hrebenciuc nu s-a afişat cu femei cu statut de vedetă.

Maşina, cât leafa pe 11 ani

Fiul lui Viorel Hrebenciuc nu pare să dorească a ieşi în evidenţă nici la capitolul automobile de lux. El deţine o singură maşină, ce-i drept un BMW seria 6, în valoare de 60.000 de euro.

Andrei Hrebenciuc se respectă, totuşi, atunci când vine vorba despre localurile prin care îşi petrece timpul liber: Casa di David, Restaurant Gondola, cafenelele de pe Radu Beller, Clubul Bamboo şi Rex Mamaia. Dar continuă să locuiască împreună cu părinţii într-o vilă de 200 de metri pătraţi, în valoare declarată de numai 200.000 de lei, trecută pe numele său.

Preferă catedra

Andrei Hrebenciuc nu se consideră un mare afacerist, admiţând că: "Sunt alţii care fac mult mai mulţi bani din afaceri în ţara asta decât mine! Nu mă consider unul dintre marii afacerişti din România".

Hrebenciuc junior adaugă că afacerile nu i-au mers foarte bine în ultimii doi ani pe motiv că hipermarketurile nu mai lucrează atât de mult cu terţi, ci şi-au dezvoltat "propriile linii de aprovizionare". El spune că s-a dedicat "catedrei şi activităţilor didactice" în detrimentul afacerilor.

El este preparator în cadrul Facultăţii de Economie, având un salariu de 1.579 lei brut (438 de euro), fără sporuri. Interesant este faptul că pentru a-şi achiziţiona maşina pe care o conduce, Andrei ar trebui să nu cheltuiască nimic din salariul său timp de 132 de luni (11 ani). ;

Familie cu venituri mici

Din declaraţia de avere a tatălui său, Viorel Hrebenciuc, reiese că familia lui Andrei are venituri cât să asigure un trai decent, dar care nu ar permite luxul. În afara unui teren forestier de 500 de metri pătraţi, cumpărat la Bacău, Viorel Hrebenciuc nici casă nu are. Vila în care locuieşte este pe numele fiului.

Sumele din conturi nu sunt foarte mari: 37.000 de euro. Deputatul are şi un credit de 10.000 de euro. Banii de pe-o zi pe alta sunt asiguraţi din veniturile lunare de la Camera Deputaţilor, 4.445 de lei pe lună.

Soţia câştigă chiar mai bine, aducând lunar în casă 5.110 lei de la Nuclear Electrica Bucureşti.  Nici el, nici soţia nu sunt proprietari de autoturisme.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite