Hrebenciuc, combinator în politică şi în fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD l-a întrebat pe 5 mai 2008  pe Gigi Becali dacă a luat legătura cu cei de la “U” Cluj. Viorel Hrebenciuc s-a oferit, telefonic, conform interceptărilor realizate de DNA în dosarul “Valiza”, să pună o vorbă bună la Cluj, în speranţa că Steaua va fi campioană.

Prieten de peste 15 ani cu Gigi Becali, Viorel Hrebenciuc a fost interceptat în timp ce îi promitea  latifundiarului din Pipera că ar putea vorbi cu liberalii clujeni astfel încât “U” Cluj să încurce CFR Cluj în sezonul 2007 – 2008 al Ligii I, iar Steaua să devină campioană.

De altfel, limbajul folosit de cei doi în cadrul convorbirii telefonice demonstrează relaţiile extrem de apropiate dintre ei. Becali îi spune “Valy”, iar Hrebenciuc – “Gigi”. Din când în când, le scapă câte o înjurătură! Că aşa-i… în fotbal!

Viorel Hrebenciuc are 55 de ani şi este deputat PSD de Bacău din 1996. Între 1992 şi 1996 a fost secretar general al Guvernului, după ce în 1992 condusese campania electorală a PDSR şi a lui Ion Iliescu.

Viorel Hrebenciuc a fost în mijlocul celor mai importante momente politice ale ultimilor 19 ani. S-a speculat chiar că Gigi Becali şi PNG ar fi “produsul politic”al lui Hrebenciuc.

Nelipsit în momentele fierbinţi

Primul moment în care s-a remarcat ca negociator a fost acela din 2000 când a tratat cu UDMR ca maghiarii să susţină guvernul PSD-PC din Parlament, fără să primească funcţii în Executiv.

Viorel Hrebenciuc a fost prezent şi atunci când PSD a luat decizia să înceapă suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu, în 2007, a negociat în toate momentele în care PSD a depus moţiuni de cenzură împotriva guvernului Tăriceanu, a fost în echipa de negociere care a tratat un protocol cu liberalii, protocol ce urma să fie anunţat în seara alegerilor, iar acum este în mijlocul unui „război” cu Miron Mitrea. Miza acestei lupte este încă un episod din eternele lupte interne între social-democraţi.

Războiul cu Mitrea

În condiţiile în care Mircea Geoană şi Hrebenciuc se ocupă de tot ce înseamnă împărţire de funcţii, „baronii” PSD sunt îngrijoraţi că li se ştirbeşte autoritatea în partid.

Mitrea a sesizat oportunitatea de a-şi întări poziţia şi a încercat, în decembrie, un puci prin care un apropiat de-al său, Eugen Nicolicea, l-a contestat pe Hrebenciuc ca şef al grupului deputaţilor PSD. Hrebenciuc şi-a depus atunci mandatul şi s-a votat din nou cine va conduce. Deputatul de Bacău a ieşit învingător.

Ecourile luptei nu s-au stins. Ieri, Hrebenciuc a declarat că „este lamentabil faptul că Miron Mitrea se ascunde după fustele distinsei sale soţii”, după ce Mitrea afirmase că „numai un măgar se leagă de soţia altuia atunci când are probleme”.

Mitrea a făcut această afirmaţie într-un interviu din “Gândul”, referindu-se la faptul că Hrebenciuc ar fi spus că a cedat la negocieri preşedinţia unei comisii parlamentare, pe care Mitrea ar fi dorit-o pentru soţia sa.

2007: suspendarea lui Băsescu

Acuzat, inclusiv de Traian Băsescu, că este unul dintre artizanii suspendării, Viorel Hrebenciuc declara în 2007 că a negociat cu şeful statului ieşirea PD de la guvernare. “Cer scuze faţă de membrii PD că am negociat cu Băsescu ieşirea PD de la guvernare, care este opera lui”, a spus Hrebenciuc.

Şeful statului a negat afirmaţia. Cei doi şi-au adus grave injurii. Băsescu a spus că Hrebenciuc este “un şobolan rozaliu”, iar liderul deputaţilor PSD a spus că şeful statului este “un beţiv transpirat”.

2008: Negocierile cu PNL

De când cabinetul Tăriceanu a rămas minoritar, lui Viorel Hrebenciuc i-a fost atribuită susţinerea liberalilor de către PSD în Parlament. Negocierile dintre Hrebenciuc şi Bogdan Olteanu au variat de la legi adoptate sau respinse în  Parlament, la alocarea fondurilor pentru primăriile PSD, ajungând chiar până la un plan pe termen mediu, care urma să se  finalizeze cu un guvern PSD-PNL în toamna anului trecut.

În 2007, Olteanu şi Hrebenciuc au pus la cale următorul plan: PSD susţine guvernul liberal, dar cele două partide vor guverna împreună după alegerile parlamentare.

Astfel, mai multe moţiuni de cenzură la adresa guvernului Tăriceanu au căzut, iar în seara alegerilor PSD, PNL şi UDMR trebuiau să anunţe că vor forma o coaliţie. Planul a căzut pentru că PNL nu ar fi renunţat la condiţia de a-şi impune premierul.

Viorel Hrebenciuc nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri.

Prietenie de peste 15 ani

image

Prietenia celor doi a pornit de la echipa Steaua  Foto: Adevărul



Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc este prieten cu Gigi Becali de peste 15 ani. „Nu pot să-mi neg prieteniile. E o prietenie legată de fotbal, de Steaua, o prietenie ca între suporteri.

Discuţiile dintre noi sunt 85% fotbal şi 15% politică. Ar fi urât să-mi neg prietenia. Ce e rău acum că un prieten de-al meu a ajuns preşedinte de partid?!”, declara Viorel Hrebenciuc în urmă cu cinci ani într-o conferinţă de presă.

Politicianul este un suporter înfocat al echipei de fotbal Steaua. Se duce cu echipa din Ghencea la meciurile din străinătate şi a participat la miuţe cu fotbaliştii în timpul antrenamentelor.

De altfel, Viorel Hrebenciuc a fost membru al Asociaţiei Fotbal Club Steaua şi a fost unul dintre cei care au votat, în 2003, ca activitatea Asociaţiei să fie mutată pe SC FC Steaua Bucureşti, controlată de Gigi Becali.

Influenţa lui Viorel Hrebenciuc asupra lui Gigi Becali este foarte mare, unul din sfaturile date latifundiarului din Pipera fiind aducerea lui Marius Lăcătuş ca antrenor la Steaua în octombrie 2007.

Certaţi pentru fiica preşedintelui

În februarie 2008, Gigi Becali a spus în glumă la B1TV că a acceptat propunerea lui Andrei Hrebenciuc, “care îmi este apropiat ca un nepot”, de a fi naşul acestuia de cununie cu  Elena Băsescu,  fiica preşedintelui României. De altfel, potrivit presei mondene, Andrei Hrebenciuc este bun prieten cu Mihai Lucian Becali, nepotul lui Gigi Becali.

Gluma cu “naşul” se pare că a răcit relaţiile între cei doi pentru o perioadă. Viorel Hrebenciuc s-a supărat pe Gigi Becali pentru aceste declaraţii. “Într-o discuţie telefonică mi-a demonstrat că nu îmi e prieten.

Expresiile pe care le-a spus mi-au arătat că nu mi-a fost prieten, mi-a vorbit ca unui străin. Putea să mă înjure şi să îmi rămână prieten, dar mi-a vorbit ca unui străin. Şi asta tot din cauza Elenei Băsescu cu băiatul lui”, a explicat Gigi Becali. 

Planurile de după meciul cu Dinamo

Convorbirea telefonică dintre Becali şi Hrebenciuc a avut loc la o zi după ce Steaua a pierdut derby-ul în faţa echipei Dinamo Bucureşti cu scorul de 1-2, în data de 4 mai 2008. Înaintea meciurilor din ultima etapă, Universitatea Cluj - CFR Cluj şi Steaua - Gloria Bistriţa, echipa lui Gigi Becali mai avea teoretic şanse să devină campioană, dar depindea de cel puţin un meci egal scos de echipa „U” Cluj, care ocupa ultimul loc din clasament.

De altfel, în data de 4 mai 2008, Gigi Becali a declarat că Dinamo a fost stimulată cu bani şi că, în această situaţie, este normal ca şi „U“ Cluj să primească o recompensă în caz de victorie. „Au jucat pe prime mari luate din fonduri nerambursabile. Şi Universitatea Cluj va face un împrumut mare de la UE pentru meciul cu CFR.

image

7 mai 2008: meciul „U“ Cluj - CFR a decis campioana şi a declanşat un scandal de corupţie   Foto: Mediafax

Cei de acolo au spus că vor să moară frumos, acum au posibilitatea să ajungă în Rai“, a explicat Becali. Pe un alt post de televiziune, sport.ro, el a explicat: „A fost o înţelegere la pachet. De ce credeţi că s-au întâlnit Borcea (preşedintele executiv al Dinamo) şi Paszkany (patron CFR) în Austria? Ce poţi să faci în Austria decât să aranjezi conturile?“.

„Va fi ultima mea lovitură de sabie“

Becali a mai declarat că Steaua mai are şanse la titlu pentru că CFR se poate încurca în partida din ultima etapă, cu “U” Cluj: „Dacă se joacă pe bune acel meci, sigur CFR va pierde titlul. Trebuie să facă numai un egal. E mare duşmănie acolo, între ei. M-am şi gândit cum ar fi dacă spiritul românesc de la Cluj ar decide ca Steaua să fie campioană. Va fi ultima mea lovitură de sabie, la Cluj. Bine că se termină şi acest campionat, că m-am săturat de atâtea emoţii“. 

Discuţie integrală Gigi Becali – Viorel Hrebenciuc

5 mai 2008, ora 14.14

Viorel Hrebenciuc: Alo?
Gigi Becali: Da, Viorel!
Hrebenciuc: Mă Gigi, am vorbit cu Rus la Cluj (Ioan Rus, fost preşedinte PSD Cluj – n.r.), cu rivalitatea dintre ăştia e foarte serioasă, să ştii!
Becali: Păi eu ştiu asta!
Hrebenciuc: A, a vorbit aseară cu Paszkany (Arpad Paszkany, patron CFR Cluj – n.r.) şi ăla a zis că să-l felicite, nu ştiu ce i-a zis: „Hai mă!” zice: „Până miercuri, până nu văd, nu cred nimic!” Ştii? Cum ar veni, înţelegi?
Becali: Da!
Hrebenciuc: Dar voi aţi luat legătura cu ăia de la „U”?
Becali: Auzi? Păi auzi?
Hrebenciuc: A, bravo atunci!
Becali: Luat...am luat... Păi ce, păi ce!
Hrebenciuc: Bravo, bravo! Deci asta vroiam să-ţi spun că...
Becali: Păi am luat legătura şi cu jucători, şi cu toată lumea, şi cu antrenori şi cu, cu tot, toată lumea!
Hrebenciuc: Da! Clujul, un oraş  în clocot
Becali: E cel mai mare război acolo!
Hrebenciuc: Nu, nu e război mare, că asta mi-a dat, UGA (Uca, apelativul lui Ioan Rus - n.r.) mi-a...eu l-am întrebat: „Mă, tu spune-mi şi mie, mă e serios războiul ăsta sau...”
Becali: Hai, mă, că i-a băgat în cantonament dimineaţă la prima oră astăzi!
Hrebenciuc: Nu, nu, dar mi-au spus ăştia, adică mi-a spus el ce a păţit! Zice: „Uite, fiu-meu are zece ani!”, zice şi i-am zis: „Bă, ce faceţi?” „Îi batem pe ăştia, adică până la moarte cu ei!”. Îţi dai seama, copil de zece ani!
Becali: Dar ce au bătut pe acolo....
Hrebenciuc: Da!
Becali: Acum... fierbe tot oraşul!
Hrebenciuc: Fantastic!
Becali: Da!

Confruntare Băsescu - Tăriceanu

Hrebenciuc:
Şi nu se bagă nimeni! Acum, dintre ăia, dintre notabilităţi e... Ştii cine îi e prieten, care e cu „U”, care-i foarte tare? Liberalii sunt! Ăl, Nicoară! (Marius Nicoară, preşedintele PNL Cluj – n.r.). Dacă e el, nu ştiu acum cu vorbitul, dar la o adică, o să sun şi eu la liberali dacă e!
Becali: Ce să le spui?
Hrebenciuc: Mda!
Becali: Păi n-auzi, ce să le spui tu la liberali?
Hrebenciuc: Da, am înţeles. Bine, bine!
Becali: Păi ştiu şi eu care-i treaba!
Hrebenciuc: Hm, gata!
Becali: Păi s-a băgat Tăriceanu şi Băsescu e de partea Stelei şi Tăriceanu e de partea CFR-ului!
Hrebenciuc: Hai, lasă-mă!
Becali: Dar ştiu toate eu! Auzi?
Hrebenciuc: Ha, ha!
Becali: Au venit toate informaţiile!
Hrebenciuc: Uite, mă, ai dracu’! Nu, n-am ştiut asta, n-am vorbit personal, nu!
Becali: Da, da, fac presiuni şi ăia, liberalii, cutare!
Hrebenciuc: Dar nu cred, nu cred că liberalii-s cu  Universitatea Cluj, mă!
Becali: Băi Valy, puneam informaţiile eu, le culeg eu, m-ai înţeles?
Hrebenciuc: Nu, nu, nu! Deci nu, Nicoară acum, „U” cu Rus n-are niciun interes, ştii? El mi-a zis aşa cine cu cine e, ştii? Şi zice, Nicoară e cu Funaru, e cu „U” până la moarte, zice că e cu Funaru în tribună!
Becali: Nu, păi dar mie mi-au spus oamenii că e bine că iese Boc acolo, că e Băsescu, s-a băgat pentru Steaua şi ăştia, Tăriceanu, cu aia cu Paszkany.
Hrebenciuc: Boc nu s-a băgat, nici nu ştie unde e stadionul, mi-a zis asta!
Becali: Nu ştiu, aşa ce spun ei!
Hrebenciuc: Da, da! Am înţeles!
Becali: Că i-a spus lu’ asta, lu’ Băsescu, lu’ Boc, că acum poate să spună...
Hrebenciuc: Asta sigur da, asta sigur...
Becali: Şi că Tăriceanu ţine cu Paszkany!
Hrebenciuc: Mda, da!
Becali: Îl bag în p... mă-sii!
Hrebenciuc: Îhâm!

Bunică de la Buzău, coşmarul lui Hrebe

Becali: Parcă ce, joacă jucătorii! Viorele, dacă vrea Dumnezeu, iese, dacă nu, nu...
Hrebenciuc: Aşa este!
Becali: Şi dacă o ieşi, dacă nu, îmi bag p... şi gata!
Hrebenciuc: Mda, bine!  P... mă-sii! Ştii la ce mă gândeam mai înainte?
Becali: Hîm?
Hrebenciuc: Băga-mi-aş p... în Bunica ( Romeo Bunica, fotbalist, dat afară de la Gloria Buzău după ce echipa a egalat Steaua datorită golului marcat de el – n.r.), de la Buzău, ştii?
Becali: Da, da!
Hrebenciuc: Că-s două puncte, Dumnezeii mamii lor!
Becali: Da, da!
Hrebenciuc: Nu mai zic de Timişoara, hai! Dă-le dracu’!
Becali: Da, asta e!
Hrebenciuc: Mda!
Becali: D-aia, de nu mai fac eu aranjamente. Şi ce fac de acum? Echipă şi gata, nu mă interesează nimic!
Hrebenciuc: Aşa este! Ce dracu’?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite