„Hoţomanul“ din Guvern, condamnat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emilian Cutean este singurul înalt demnitar în funcţie care a primit o pedeapsă cu închisoarea.Secretarul de stat pentru problemele revoluţionarilor, Emilian Cutean, a fost condamnat la cinci ani de detenţie cu executare, pentru „jonglerii“ cu bani publici.

Mai citeşte şi:

adevarul.es -  Politicienii spanioli corupţi, la Tribunalul Suprem

Emilian Cutean, condamnat la 5 ani de închisoare pentru corupţie
Secretarul de stat Emilian Cutean, ameninţat în propria curte de un revoluţionar

„Victorie!  Victorie!“ Aceasta a fost reacţia revoluţionarilor în momentul în care magistratul Judecătoriei sectorului 1 a citit sentinţa în dosarul de corupţie în care Emilian Cutean (44 de ani) a fost trimis în judecată de DNA, în aprilie 2006.

Decizia poate fi atacată la Tribunalul Bucureşti. Fost deputat PSD, Cutean a fost numit în funcţia de secretar de stat în luna martie, de către premierul Emil Boc la recomandarea Partidului Social Democrat.

Emilian Cutean a fost susţinut de-a lungul timpului de Ion Iliescu, iar numirea sa în funcţia de secretar de stat a fost primită cu uimire de întreaga clasă politică, având în vedere calitatea lui de inculpat. Emilian Cutean este primul demnitar în funcţie condamnat.

Revocat din funcţie

Soarta politică a celui care este la un pas de a ajunge după  gratii va fi decisă în următoarea şedinţă a coaliţiei PDL – PSD, conform purtătorului de cuvânt al Partidului Social Democrat, Bogdan Niculescu Duvăz. Premierul Emil Boc a anunţat ieri că a dispus revocarea din funcţie a lui Cutean.

Abuz în serviciu

Emilian Cutean a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu calitatea de secretar de stat (pe care a mai ocupat-o în perioada 2002 - 2004), întrucât a utilizat informaţii obţinute în virtutea acestei funcţii. Alături de Cutean a fost trimisă în judecată şi Mihaela Daniela Sbârcea, fost director al Direcţiei Buget - Finanţe din cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor.

Ea a fost condamnată ieri la trei ani de închisoare cu suspendare. Conform DNA, la sfârşitul lunii decembrie 2004, când Cutean nu mai avea calitatea de secretar de stat, fiind eliberat din această funcţie în data de 20 decembrie 2004, a dispus plata unei sume de 300.000 lei (aproximativ 72.000 de euro) în contul Asociaţiei de revoluţionari „Club 22“, al cărei preşedinte era.

Plata s-a făcut în condiţiile în care nu exista un angajament legal care să justifice efectuarea plăţilor şi utilizarea fondurilor ori vreun program structurat adoptat de guvern.

Cutean şi-a plătit chiria cu banii statului

Din această sumă, Emilian Cutean, fiind singurul care avea drept de semnătură în numele asociaţiei, a achitat 95.000 de lei (aproximativ 24.000 de euro) cu titlu de chirie restantă, pentru imobilul deţinut de asociaţie.
În realitate, imobilul respectiv era chiar locuinţa lui Cutean! Restul banilor au fost depuşi de Cutean într-un cont bancar. Oficial, fostul secretar de stat solicitase sumele respective de la bugetul de stat pentru cinstirea memoriei Revoluţiei.

Reacţie

Emilian Cutean s-a arătat mirat de decizia magistraţilor: „Am aflat şi eu de la televizor. Nu-mi vine să cred, pentru că nu mă consider vinovat de absolut nimic. Nu am făcut decât să aplic legea. Am acordat asociaţiilor de revoluţionari nişte bani care s-au acordat şi înainte de a fi eu secretar de stat.“

Revoluţionarii au manifestat împotriva demnitarului

image

Imediat după numirea lui Emilian Cutean ca secretar de stat în guvernul Boc, revoluţionarii, „înarnaţi“ cu afişe, coroane de flori şi fluiere, au protestat vehement, cerând demiterea lui. „Cutean arestat!“, „Vrem Guvern fără penali!“, „Jos Cutean!“ – au fost doar câteva din lozincile scandate de protestatatari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite