VIDEO Hoţilor nu le mai pasă că sunt filmaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii magazinelor prădate susţin că şutitorii fură cu tupeu chiar dacă ştiu că sunt înregistraţi de camerele de supraveghere. Hoţii acţionează în grupuri de câte două, trei persoane. Unul atrage atenţia vânzătorului, cu diverse întrebări despre produse, altul fură, iar altul stă „de şase”.

Statisticile poliţiei arată că parfumurile şi fardurile scumpe sunt produsele cel mai des furate din magazine.  Pungaşii au grijă să nu dea de bănuit. Îmbrăcaţi în haine „de firmă” şi cunoscători în domeniul cosmeticelor, ei le câştigă simpatia vânzătorilor care cred că au de a face cu persoane serioase. Apoi profită de neatenţia lucrătorului comercial şi fură obiectul dorit. Dacă sunt prinşi asupra faptei, hoţii devin violenţi şi, de multe ori agresează vânzătorii.

Aşa a păţit, luna trecută, o tânără angajată a magazinului de produse cosmetice „Beauty Market” din Sectorul 3 al Capitalei. Luciana ne-a povestit cum hoţii au venit în magazin, i-au distras atenţia şi au furat produse în valoare de 800 de lei. A sunat la poliţie, dar echipajul solicitat a venit după aproximativ 40 de minute, au luat informaţii despre eveniment şi au plecat. Hoţii, prinşi în cele din urmă, după o săptămână, de către angajaţii firmei, au fost duşi la secţie, dar au fost eliberaţi imediat.

„S-a întâmplat, vineri, 24 august, în jurul orelor 16.30”, a început povestea, Luciana, cu greutate în glas. „Trei persoane, o tânără, un tânăr şi o doamnă mai în vârstă au intrat în magazin. Tânăra şi doamna au început să îmi solicite diverse informaţii despre produse, distrăgându-mi atenţia, în timp ce  tânărul a furat un parfum marca Hermes, „Terre D`Hermes Pure Parfume”, în valoare de peste 300 de lei şi o apă de toaletă marca Burberry, „Burberry For Men” de aproximativ 170 de lei. Femeia în vârstă a furat mai multe produse de machiaj, prejudiciul creeat ridicându-se la 800 de lei”. Luciana a mai adăugat că, în timp ce hoţii erau în magazin, prin dreptul vitrinei a trecut o patrulă de poliţie. Unul dintre poliţişti s-a oprit în uşă şi ar fi „schimbat priviri” cu hoţul.

Angajata magazinului susţine că poliţiştii i-au sfidat

Luciana spune că poliţia a venit „după aproximativ 40 de minute de la sesizare”. Ea le-a descris agenţilor semnalmentele hoţilor, dar aceştia i-ar fi spus că nu are rost să mai cheme grupa operativă pentru a lua amprente. I-au cerut însă un număr de telefon la care urma să fie contactată, în cursul aceleiaşi zile, pentru a veni la Secţia 10 Poliţie, unde avea să dea declaraţii.

Poliţiştii i-au cerut şi imaginile înregistrate de camerele de supraveghere, dar nu au mai chemat-o la circă. A mers nechemată, a doua zi, împreună cu administratorul firmei care deţine magazinul de cosmetice.

În plângerea depusă la Procuraturăt, femeia scria: „Aici am fost întâmpinaţi cu o atitudine sfidătoare a lucrătorului din cadrul serviciului judiciar, care ne-a întrebat: «Ce rost are să mai depuneţi plângere, azi? De ce nu aţi venit ieri?», în condiţiile în care, prevederile legale dispun de un termen de 60 de zile pentru depunerea plângerii penale, în cazul în care infracţiunea este săvârşită de o persoană cunoscută şi un termen nelimitat pentru o infracţiune cu autor necunoscut. Când i-am spus ce prevede legea, poliţistul ne-a reproşat că nu am chemat noi grupa operativă, pentru a lua amprente ”, a spus revoltată vânzătoarea.  Poliţia a venit să ia amprente,după mai mult de 24 de ore, în noaptea de 25 spre 26 august, când au vizionat şi imaginile înregistrate la momentul furtului. Apoi au plecat să cerceteze cazul.

Hoţii prinşi de păgubiţi

La o săptămână după furt, hoţii s-au întors la locul faptei. Urmăreau, de lângă vitrina magazinului, toate mişcările vânzătoarei şi aşteptau momentul în care avea să fie singură, pentru a acţiona din nou. Au fost văzuţi şi a fost chemată o echipă a firmei de pază, dar hoţii s-au prins şi au fugit. După alte trei zile, cei doi tineri care furaseră din magazin au venit, din nou, la pândă, de această dată, peste stradă. Şi de această dată hoţii au fost văzuţi şi au încercat să fugă, dar angajaţii magazinului au fugit după ei şi i-au prins. A fost chemată, din nou, poliţia şi de această dată cei doi hoţi au fost încătuşaţi.

“O să te prind pe stradă şi-ţi rup capul!”

În timp ce aşteptau să vină echipajul solictat, cei doi hoţi, Gabriel Băncilă şi Ivana Floriandra Drăguşin au ameninţat-o pe vânzătoare că o omoară: “Ei se simţeau protejaţi de poliţiştii de la Secţia 10. Mi-am dat seama atât din comportamentul lucrătorilor de acolo, dar şi după ce m-au ameninţat că “o să văd eu la secţie”. M-au jignit, iar fata m-a zgâriat. Băiatul mi-a strigat: «Proasto, vin şi îţi iau gâtul, că te ştiu de la magazin. Nu te gândeşti că te rup în bătaie? Te prind pe stradă şi îţi rup capul. Bine că ai sunat la poliţie, lasă că ajungem noi la secţie, să vezi ce îţi fac acolo».

Atunci nu am mai aşteptat să vină patrula de la Secţia 10 şi am cerut ajutorul unui echipaj care trecea prin zonă. Fata s-a aplecat să vadă cine este la volanul maşinii de poliţie, iar când a văzut că nu cunoaşte persoana a vrut să fugă. Am prins-o imediat de mână, dar a început să mă ia la palme, m-a zgâriat şi m-a lovit cu piciorul în zona coastelor.

Şpringarii aveau “instrumentele” asupra lor

Cei doi tineri au fost percheziţionaţi, încătuşaţi şi duşi la Secţia 10. Asupra lor poliţiştii au găsit un patent, sârmă şi ziare, obiecte care, potrivit agenţilor, sunt folosite la comiterea furturilor. Poliţiştii nu au luat însă şi declaraţii de la martorii aflaţi la faţa locului. “Eu am ajuns la Urgenţe, la Spitalul Floreasca, cu un echpaj Smurd. Acolo am aşteptat să vină cineva de la poliţie să-mi ia o declaraţie. A venit, domnul Marian Matei, după insistenşele administratorului firmei. A întocmit un proces verbal şi mi s-a spus că cei doi hoţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore”, a povestit Luciana, vânzătoarea magazinului “Beauty Market”.

Infractorii eliberaţi pentru “neconexare” de plângeri

Angajata agresată a mers a doua zi la circa de poliţie, unde a aflat că, de fapt, agresorii ei au fost eliberaţi. “Am vorbit cu persoana care era de serviciu la Serviciul Judiciar, la data de 3 septembrie. Aceasta mi-a spus că cei doi au fost reţinuţi doar pentru agresiune şi că cele două plângeri, cea de agresiune şi cea de furt, nu au fost conexate şi din acest motiv i-ar fi eliberat. Apoi mi-a explicat că de fapt nu din acest motiv ar fi fost eliberaţi ci, pentru că unele cauze se judecă în stare de libertate”, a spus, speriată vânzătoarea.

Recidivist şi consumator de droguri

Luciana ne-a mai povestit că poliţiştii de la Secţia 10 i-au spus că hoţul care a ameninţat-o că “îi rupe capul” este recidivist. Gabriel Băncilă ar fi fost deja acuzat de un furt în valoare de 3.000 de lei din magazinul Diverta din central “Unirea Shoping City”. Şi tot din declaraţiile lucrătorilor de la circă acesta se afla sub influenţa drogurilor, atunci când a fost reţinut, pentru furtul din magazinul “Beauty Market”.

Plângere împotriva poliţiei

Luciana a depus plângere penală la Parchet, împotriva lucrătorilor Secţiei 10 Poliţie, pentru abuz în serviciu, contra intereselor persoanelor, favorizarea infractorului şi omisiunea sesizării organelor judiciare.

Ce spune poliţia

În prezent, la Secţia 10, poliţiştii fac cercetări, în acest caz, pentru faptele de ameninţare, furt şi lovire. Potrivit şefului secţiei, comisarul Adrian Nicolae-Dinu “la data de 25 august au fost înregistrate, trei plângeri: două ale angajatei firmei, pentru ameninţare şi lovire şi una depusă de administratorul societăţii, pentru furt. În ceea ce priveşte infracţiunile de furt şi lovire, pentru că au fost comise de aleiaşi autori, au fost conexate într-un singur dosar. Când va fi depus şi certificatul medico-legal, se va începe urmărirea penală, faţă de cei doi suspecţi. Pentru ameninţare, autorul este necunoscut. Fapta s-ar fi comis la data de 20.08.2010, când un alt suspect, care nu are nicio legătură cu cei doi, cercetaţi pentru furt şi lovire, a sunat la 112, de pe telefonul său şi a anunţat că este sechestrat în magazin. În legătură cu acuzaţiile care se aduc lucrătorilor Secţiei 10, în cazul în care procurorul va dispune, cercetările vor fi efectuate de către Serviciul de Inspecţie Internă, din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite