Hoţii, invitaţi la maşini de fiţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şuţii profită de nesăbuinţa proprietarilor, care îşi lasă limuzinele cu motorul pornit şi cu cheile în contact. În 2010, aproximativ 20 de maşini de lux au fost lăsate „pomană“ pungaşilor, cu motorul pornit şi gata de drum. Printre păgubiţi: Gigi Becali, Andrei Hrebenciuc şi dorobanţierul Syda.

Furtul maşinilor lăsate cu cheile în contact este un mod de operare „specific" Bucureştiului. Poliţiştii spun că a devenit  „o practică" printre cei care au maşini scumpe să îşi lase autovehiculul pornit în faţa curţii.

Dau drumul la aerul condiţionat şi, până îşi beau cafeaua, deja în maşină e o temperatură ideală. Autovehiculul respectiv dispare însă în câteva secunde, pentru că hoţul nu are altceva de făcut decât să bage în viteză şi să plece.

ŞUŢII cer răscumpărare

În majoritatea cazurilor, proprietarul este contactat de şuţi şi i se cere o „taxă" de câteva mii de euro, în funcţie de valoarea maşinii. Oamenii plătesc, gândindu-se că aceasta este cea mai simplă metodă de recuperare a autovehiculului.

Gigi Becali 

Oricum în acest caz, nu primesc niciun ban de la firmele de asigurări, deoarece ar trebui să ducă ambele chei pentru întocmirea dosarului pentru despăgubire. Astfel, hoţul nu păţeşte nimic şi poate „opera" în continuare.

Poliţiştii susţin că în ţară astfel de infracţiuni sunt „sporadice". De altfel, la nivel naţional, procentul acestor fapte este sub 1%, din totalul celor 1.979 de autovehicule furate în primele şase luni ale anului 2010. Potrivit statisticilor, în prima jumătate a acestui an, în Capitală s-au înregistrat aproximativ 20 de astfel de infracţiuni, cu zece mai puţine decât în perioada similară a anului trecut.

Anchetatorii spun că numărul acestor fapte a scăzut ca urmare a prinderii grupărilor care se ocupă cu astfel de activităţi, dar şi pentru că proprietarii preferă să plătească răscumpărarea în loc să solicite ajutor Poliţiei.

SUV-urile, cele mai vânate

image

Andrei Hrebenciuc

Chiar dacă sunt lăsate pornite, maşinile ieftine nu prezintă interes pentru hoţi, decât în cazul în care le-ar duce la fier vechi. În schimb, SUV-urile  mărcilor „de top",  BMW, Mecedes, Audi sau Porsche sunt o pradă vânată de mulţi infractori. De obicei aceste maşini sunt furate din faţa casei, dar au fost şi cazuri înregistrate lângă florării, în timp ce şoferul a coborât să ia un buchet de flori sau un sandvici de la un fast-food.

Şeful serviciului Furturi Auto de la Poliţia Capitalei, subcomisarul Marian Iorga, recomandă: „Ar fi mai bine să scoată cheile din contact şi să încuie maşina atunci când coboară din aceasta, fie chiar şi pentru câteva zeci de secunde. Dacă totuşi s-a întâmplat, ar fi indicat să se adreseze imediat poliţiei".

„Vedete" printre victime

image

Bogdan Ionescu, zis Syda

Bogdan Ionescu, cunoscut în lumea mondenă drept Syda, a fost, în luna martie, una dintre victimele acestor hoţi, care i-au luat BMW-ul X5, în valoare de 50.000 de euro, chiar din faţa casei. Tânărul lăsase motorul pornit în faţa casei şi s-a întors să-i ia telecomanda de la poartă.

După câteva zile şi-a găsit maşina abandonată pe o stradă din Buftea. La 25 aprilie  2009, Andrei Hrebenciuc, fiul deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, a rămas fără maşina sa, un BMW 630i, în valoare de 320.000 de lei, după ce o lăsase cu cheile în contact. Maşina a fost găsită trei zile mai târziu pe o stradă din sectorul 5 al Capitalei.

Tot anul trecut şi Gigi Becali, finanţatorul echipei de fotbal "Steaua", a rămas fără un Mercedes, după ce îl lăsase cu motorul pornit în faţa unui local din Pipera. Becali are acum probleme cu justiţia, după ce şi-a făcut dreptate singur, pedepsindu-i pe hoţi, membri ai clanului Geamănu.

De altfel, anchetatorii spun că de majoritatea furturilor de maşini cu cheile în contact, din sectorul 1, se fac vinovaţi membrii grupării Geamănu.  

image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite