Hotelurile de pe litoral au început să se închidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotelurile de pe litoral au început să se închidă
Hotelurile de pe litoral au început să se închidă

Circa 40% dintre cele peste 150 de hoteluri de pe litoralul românesc s-au închis la 1 septembrie, circa două milioane de turişi petrecându-şi în acest an concediile la Marea Neagră, în scădere cu 20% faţă de 2008, a declarat purtătorul de cuvânt al ANAT, Traian Bădulescu.

"În perioada 1-25 septembrie, mai sunt deschise circa 60% dintre toate hotelurile de pe Litoral. 40 de hoteluri sunt permanent deschise, ceea ce face ca litoralul românesc să aibă mai multe unităţi deschise tot timpul anului decât cel bulgăresc", a spus Traian Bădulescu.

Cele mai căutate destinaţii din ţară din această vară au fost litoralul românesc - destinaţia numărul 1 a românilor pe toate segmentele -  staţiunile balneoclimaterice şi staţiunile montane.

În ceea ce priveşte numărul turiştilor români care au ales destinaţii de vacanţă în afara ţării, acesta a scăzut cu 25% în 2009, comparativ cu cel din anul trecut. "În străinătate au plecat cu circa 25% mai puţini turişti faţă de anul trecut, cifra ajungând la circa 550.000. În ţară, şi-au petrecut concediile aproape două milioane de turişti vara, cu circa 20% mai puţin decât anul trecut. Scăderi mai mari au fost pe zona montană", a precizat Bădulescu.

Totodată, pe extern, cele mai căutate destinaţii au fost Grecia, în special cu zonele Halkidiki, Paralia Katerini (unde mulţi merg cu automobilul şi cu autocarul), urmate de insulele Zakynthos şi Corfu, Bulgaria - în special cu Albena, staţiunea nr. 1 a românilor în extern, cu circa 60.000 de turişti -, Nisipurile de Aur, Sunny Beach. Alte destinaţii apreciate de români au fost Turcia, în special Antalya, destinaţia nr. 1 de tip premium a românilor, Spania, Tunisia, Egipt, Franţa şi Italia (circuite), Croaţia, Cipru, Malta, precum şi o nouă destinaţie pentru acest an, Muntenegru.

Pe litoralul românesc sunt peste 200 de hoteluri şi vile. Din cele peste 150 de hoteluri, 60 sunt deja în Programul "Litoralul pentru toţi", care cuprinde 7.000 de locuri pe serie (săptămână), a afirmat Traian Bădulescu.

"Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) şi Asociaţia de Promovare Turistică Litoral Delta Dunării, prin programele "Litoralul pentru toţi" şi "Weekend pentru toţi la mare", încearcă prelungirea sezonului până la 15 octombrie", a spus Traian Bădulescu.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor practicate de hotelieri de pe litoral de la 1 septembrie, purtătorul de cuvânt al ANAT a precizat că acestea au scăzut sensibil, cu 30%, chiar şi cu 70%, în cazul programelor speciale.

Programe pentru turiştii de pe litoral 

În prezent, sunt în derulare două programe cu oferte speciale pentru turiştii care vor să-şi petreacă vacanţa pe litoralul românesc, în extrasezon. Unul din aceste programe este "Litoralul pentru toţi", desfăşurat de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării, cu sprijinul ANAT şi al hotelierilor de pe Litoralul Românesc, care va avea loc în perioada 11 septembrie - 18 octombrie 2009.

Cel de-al doilea este programul "O săptămână la mare", organizat de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), fiind derulat în perioada 1-30 septembrie 2009.

Aproximativ 70% dintre biletele aferente primei săptămâni (seria I) din programele "Litoralul pentru toţi" şi "O săptămână la mare" au fost vândute până acum.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite