Hotelierii români fug de all-inclusive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotelierii români fug de all-inclusive
Hotelierii români fug de all-inclusive

Acest sistem e practicat doar de 4 din cele 580 de hoteluri de pe litoral. Hotelierii spun că all-inclusive nu a funcţionat nici până acum, din cauza turiştilor care ori sunt risipitori cu mâncarea la discreţie inclusă în preţ, ori preferă să mănânce de la supermarket.

Cu toate că reprezentanţii Ministerului Turismului au discutat despre introducerea programului all-inclusive în hotelurile româneşti, nici turiştii români şi nici hotelierii nu par a fi încântaţi de această idee.

„Patronii din turism sunt sceptici din cauză că preţurile ar creşte şi i-ar îndepărta pe români, care preferă să plătească pe bucăţele decât tot o dată.

Un alt motiv ar mai fi şi lipsa de civilizaţie a turiştilor, care sunt risipitori şi îşi umplu platoul cu de toate, apoi sunt nevoiţi să arunce mâncarea pentru că nu sunt în stare să mănânce atât. Nu e de râs, e un motiv, pentru că se pierd inutil resurse“, spune secretarul general al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Dragoş Răducan.

All-inclusive, dar fără băuturi

Anul trecut, dintre cele 580 de hoteluri de pe litoral doar cinci hoteluri practicau all-inclusive. Anul acesta, doar patru au rămas în program – unul în staţiunea Jupiter (Hotel Tismana) şi trei în Mamaia. “Mai sunt şi alte hoteluri care au încercat, dar au reuşit să îndeplinească doar 75% din cerinţele unui all-inclusive, respectiv unele produse lipseau sau se plăteau“, declară Dragoş Răducanu.

Unii hotelieri susţin că turiştii preferă să plătească doar cazarea şi să mănânce la alte restaurante sau la autoservire, unde preţurile sunt la jumătate. Mai mult, unii clienţi cumpără alimente de la supermarket şi le ţin în frigiderele din cameră. „Păi atunci la ce mai vin în vacanţă, dacă nici o masă la restaurant nu-şi permit. Doar să facă plajă? Cum se distrează, se uită la filme în cameră?“, se plânge una dintre angajatele unui hotel din Mamaia.

Turiştii se plâng că este scump

Pe de altă parte, turiştii susţin că atât hotelierii, cât şi patronii restaurantelor practică preţuri foarte mari pentru condiţiile oferite. „Plătim pe cazare 200 de lei pe zi, pentru două persoane. Dacă ar fi să mănânc la restaurant trei mese pe zi, ne-ar costa măcar  240 pe zi.

Asta înseamnă aproape 450 de lei numai pe mâncare şi cazare pe zi, pentru două persoane. De unde să dăm 4.500 de lei numai pe mâncare şi cazare? Suntem nevoiţi să ne descurcăm cum putem“, spune Marian Alexa, un turist venit în vacanţă la Mamaia.

200 de lei pe zi, cazare, băutură şi mâncare

Unul dintre puţinele hoteluri care încearcă programul all-inclusive pe litoralul Mării Negre este Perla din Mamaia. Cazarea pentru două persoane nu depăşeşte 400 de lei pe zi, în preţ fiind incluse trei mese şi băuturi la discreţie.

Turiştii se pot autoservi la cantină, unde felurile de mâncare sunt schimbate zilnic, astfel încât clienţii să nu se plictisească. „Deocamdată suntem în al doilea an de all-inclusive. Anul acesta merge mai greu din cauza crizei, dar nu o să renunţăm. La noi vin numai turişti români şi nu intenţionăm să facem turism extern, deoarece o agenţie turistică le-ar lua străinilor aproximativ 80 de euro în plus, adică aproape dublu faţă de preţul nostru“, a spus Foved Ali, supervizorul hotelului.

All-inclusive fidelizează clienţii

La Hotelul Modern (patru stele) din Mamaia, sistemul all-inclusive costă 80 de lei pe zi de persoană, care se adaugă la preţul cazării (447 de lei pe noapte pentru o cameră dublă).

Copiii până la vârsta de cinci ani au cazarea şi masa gratuite. Turiştii pot consuma oricâtă mâncare şi băutură. Trebuie menţionat că băuturile alcoolice oferite sunt aproape exclusiv de provenienţă românească. “Avem clienţi care vin an de an numai în sistem all-inclusive”, ne asigură recepţionera.

Sistemul românesc pe bonuri de masă

La dispeceratul de cazare al staţiunii Mamaia, dacă întrebi însă despre all-incluse, funcţionarele sunt puse în încurcătură: “La noi nu e ca în alte ţări, nu există propriu-zis all inclusive, nu poţi mânca oricât, toată ziua”. Pe litoralul românesc, sistemul all-inclusive este suplinit, la câteva hoteluri, de un procedeu moştenit din vremea comunismului, bazat pe bonuri de masă, cu care turistul poate plăti mâncare numai la restaurantul hotelului în care locuieşte.

Cât costă la vecini

Pe litoralul din Bulgaria, în vara anului 2009, adevăratul sistem all-inclusive este practicat de foarte multe hoteluri de 3, 4 sau 5 stele. Lângă Varna, în staţiunea Nisipurile de Aur, la un hotel de 4 stele, un sejur all-inclusive de şapte nopţi costă sub 400 de euro de persoană.

La restaurantul hotelului nu mai plăteşti absolut nimic, iar în meniu figurează inclusiv băuturi alcoolice – ce-i drept, de provenienţă bulgărească. Sistemul all-inclusive din Bulgaria este solicitat mai ales de turiştii străini, în mod special de familiile cu copii.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite