Hotel medieval în brutăria armatei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotel medieval  în brutăria armatei
Hotel medieval în brutăria armatei

Fiecare dintre cele şapte săli ale hotelului au un specific aparte. Un monument istoric şi un punct turistic important în perimetrul Cetăţii de tip Vauban din Alba Iulia îl reprezintă clădirea Manutanţei.

Clădirea Manutanţei este una dintre puţinele edificii noi ridicate de către autorităţile austriece la Alba Iulia în perioada Imperiului Austro-Ungar. Datorită amplasării la colţul de sud-est al cetăţii, Manutanţa are legătură cu cazematele bastionului vechii cetăţi medievale. Clădirea a fost de-a lungul vremii magazie de provizii pentru alimentele garnizoanei din cetate, a furajelor pentru cai şi a altor materiale.

Grinzi vechi de sute de ani

Clădirea cu două nivele se încadrează în linia sobră a construcţiilor ridicate în perioada edificării fortificaţiei Vauban. Destinată iniţial depozitării alimentelor pentru trupă, furajelor pentru cai şi a altor materiale de consum, magazia de alimente a îndeplinit un rol important în viaţa garnizoanei.
După 1900, alături de depozite a funcţionat, tot în aceeaşi clădire, şi brutăria militară, o parte a spaţiilor fiind destinate locuinţelor de intendenţă. Astăzi clădirea a devenit hotel medieval.  De-a lungul timpului clădirea şi-a păstrat în ansamblu aspectul interior. Starea de degradare avansată a necesitat investiţii serioase. Astăzi, clădirea a intrat în circuitul turistic al oraşului ca  hotel medieval. Acesta cuprinde o sală regală (restaurant) aflată la parterul ansambului cu o capacitate de 170 de locuri. Plafonul sălii este susţinut de grinzi vechi de trei sute de ani. La etaj se află o sală de conferinţe, expuneri sau şedinţe. Sala de nord a clădirii este destinată expoziţiilor găzduite de Cetatea Marii Uniri. Sala Frumoasei Privelişti este o sală-restaurant cu o capacitate de 70 de locuri de unde se poate vedea şi latura de sud a Porţii III a Cetăţii.
Sala Vestigiilor Romane este locaţia care valorifică o porţiune din zidul roman de pe latura de sud care a fost scos la iveală în urma unui şantier arheologic. Tot aici se află şi un zid medieval construit din pietre de râu, Sala Cavalerilor Templieri, situată în Bastionul central care a fost restaurată şi decorată cu elemente de mobilier, arme, steaguri şi simboluri cavalereşti. Trebuie amintită Camera Capiturară în care se pătrunde printr-un tunel.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite